În ultimii 30 de ani, adică de la obținerea independenței Republicii Moldova și până în prezent, populația acestei țări s-a redus cu un milion și jumătate de locuitori. Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,9 milioane, inclusiv cetățenii din stânga Nistrului, unde sunt puțin peste 300.000 de cetățeni moldoveni. Încet, Republica Moldova se apropie de nivelul populației pe care îl avea în anul 1955, conform experților, scrie Unimedia.

Republica MoldovaFoto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia

Datele au fost prezentate de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul”, într-o emisiune televizată.

  • "Avem și 100-150.000 de oameni plecați temporar peste hotare, care nu intră în statistica celor plecați. De aceea, putem spune că numărul moldovenilor plecați peste hotare este cu mult mai mare decât numărul din statistică, deoarece sunt și acei care fac naveta de scurtă durată”, a spus expertul.

Potrivit economistului, în 1991 populația țării ajunsese la 4,364 de milioane, inclusiv stânga Nistrului, unde erau 731.000. Astfel, timp de 30 de ani, numărul cetățenilor moldoveni aflați pe loc, acasă, s-a redus cu un milion și jumătate.

  • "Nu cred că veți găsi în Europa o altă țară, sau o altă regiune, unde avem o așa depopulare cum se întâmplă în stânga Nistrului”, a apreciat analistul economic.

În prezent, populația Republicii Moldova are 2,9 milioane de cetățeni, inclusiv cu cei din stânga Nistrului. "Dacă se va continua trendul acesta, vom ajunge la nivelul anilor 1950. Și mă tem să mă gândesc ce va fi în viitor”, a menționat economistul.

În opinia expertului, sunt trei factori care au determinat reducerea populației: sporul natural negativ înregistrat în țară, migrația definitivă a cetățenilor care au plecat peste hotare și s-au dezis de cetățenia moldovenească sau cea a autoproclamatei regiuni transnistrene și migrația temporară.

Ioniță a mai spus că în ultimii 30 de ani, pe malul drept al Nistrului s-au născut cu 69.000 de copii mai puțin decât numărul persoanelor decedate. Estimativ, ar fi vorba de încă 27.000 de cetățeni din stânga Nistrului. Astfel, cu 100.000 de cetățeni mai mulți au murit decât care s-au născut.

  • "Așa ceva nu a mai fost în istoria țării noastre. Este cea mai mare dramă prin care trece poporul nostru - faptul că noi pur și simplu dispărem ca națiune”, a mai afirmat expertul, conform Unimedia.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în ultimii cinci ani Republica Moldova are cea mai mică creștere a populației din ultimii o sută de ani și cea mai mică rată a natalității.