Trotinetele electrice vor fi fi interzise în zonele exclusiv pietonale și de promenadă din Drobeta Turnu Severin, a anunțat luni primarul Marius Screciu, care aduce ca argument sesizările din partea oamenilor. Conform legislației actuale, circulația trotinetelor este interzisă pe trotuar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un mesaj intitulat "fără trotinete electrice în zonele pietonale din Severin", primarul spune că în ședința de vineri Consiliul Local va decide interzicerea circulației trotinetelor electrice în zonele exclusiv pietonale și de promenadă.

  • "Au existat, în ultima perioadă, foarte multe sesizări din partea severinenilor, că tinerii care folosesc trotinetele electrice nu respectă deloc regulile de deplasare, conduc cu viteză și au fost dese situațiile în care au lovit trecătorii.
  • Este o decizie grea, dar necesară pentru siguranța noastră a tuturor, dar mai ales a bătrânilor și copiilor care se feresc cu greu din fața tinerilor vitezomani. Este obligatoriu să reglementăm condițiile de deplasare pentru a evita accidentele.
  • Vor exista avertismente, amenzi, iar celor care nu vor înțelege le vom confisca trotinetele", a scris pe Facebook primarul din Drobeta Turnu Severin.

Care sunt reglementările privind trotinetele electrice

Circulația trotinetelor electrice este reglementată printr-o Ordonanță din februarie 2020 Ordonanţa care modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Principalele reguli pe drumurile publice:

  • Trotineta electrică și bicicleta vor putea fi conduse doar de persoane cu vârste de cel puțin 14 ani.
  • Trotinetele electrice vor putea circula doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
  • Circulația trotinetelor electrice pe trotuar va fi interzisă.
  • Ca și în cazul bicicletelor și mopedelor, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.
  • Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.
  • Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice
  • Trotineta electrică, definiție: „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric.