Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) are nevoie de un proces de restructurare, dar "nicidecum" nu se pune problema desfiinţării acesteia, el menţionând că activitatea ARSVOM va fi coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Reamintim că la începutul lunii iulie ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, declara că Agenţia de Salvare a Vieţii Omenești pe Mare va fi desfiinţată şi că a primit un acord în acest sens de la premierul Florin Cîţu. El a făcut aceste declarații în contextul în care directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită, ulterior fiind revocat din funcție.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lucian Bode a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernavodă, că a fost constituit un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unui proiect de act normativ care să ducă la preluarea ARSVOM de la Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne.

  • “Având în vedere rolul şi responsabilităţile celor două autorităţi în domeniu, în special ARSVOM, şi mă refer la rolul pe care îl au în domeniul situaţiilor de urgenţă, domeniu pe care îl gestioneză Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, am constatat necesitatea iniţierii demersurilor pentru integrarea în cadrul MAI şi coordonarea acestui de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
  • În acest sens, a fost constituit un grup de lucru interministerial în scopul elaborării unui proiect de act normativ necesar pentru preluarea ARSVOM şi Centrului de Coordonare a activităţilor de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în cadrul MAI. Nicio clipă nu s-a pus problema desfiinţării ARSVOM”, a susținut Lucian Bode, conform News.ro.

El a subliniat că această agenţie are nevoie de o restructurare, dar nu va fi desfiinţată.

  • “Categoric este o instituţie cu rol esenţial în domeniu, ea are nevoie - pentru că eu cunosc foarte bine de anul trecut la Ministerul Transporturilor - de un proces de restructurare, dar nicidecum nu se pune problema desfiinţării.
  • În consecinţă, acest grup de lucru interministerial va pune pe masa Guvernului, a celor doi miniştri, Transporturi şi Interne, o propunere în sensul în care noi ne-am exprimat intenţia de a prelua prin DSU coordonarea acestei agenţii”, a transmis ministrul de Interne.

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare Daniel Manole a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia. Ulterior, el a fost revocat.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spunea, în 4 iulie, că Agenţia de Salvare a Vieţii de Om pe Mare va fi desfiinţată şi că a primit un acord în acest sens de la premierul Florin Cîţu.

  • ”Am un anunţ de făcut: această Agenţie va fi desfiinţată. Am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul. Atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU pentru că, de fapt, nici nu îşi avea neapărat rostul, iar prin felul în care au reacţionat, în fine, e un dosar în curs, va trebui să ajungă la final, arată că sunt suspiciuni mari de integritate, în orice caz de competenţă grave, vom desfiinţa această Agenţie”, a declarat Cătălin Drulă.

În urma anunţului acestuia au existat mai multe proteste ale angajaţilor ARSVOM.