Inundaţiile devastatoare din vestul Germaniei au costat viaţa a cel puţin 180 de persoane, potrivit unui nou bilanţ, în timp ce 150 de persoane sunt încă date dispărute, scrie AFP și news.ro.

Angela Merkel, in zonele afectate de inundatiiFoto: Christof STACHE / AFP / Profimedia

În regiunea Renania-Palatinat, cea mai afectată de dezastru, "numărul morţilor este de 132 şi sunt 766 de răniţi", a anunţat poliţia din Koblenz. De asemenea, 149 de persoane sunt căutate încă. În Renania de Nord-Westfalia, ultimul bilanţ arată 49 de persoane decedate. În Germania sunt anunţate din nou ploi în acest weekend.

Guvernul Angelei Merkel a deblocat miercuri un prim ajutor de urgenţă de mai multe sute de milioane de euro pentru a-i sprijini pe sinistraţii inundaţiilor grave din vestul Germaniei, unde reconstrucţia se anunţă lungă şi costisitoare.

Aceste inundaţii, cea mai mare catastrofă naturală din ultimele decenii în Germania, au cauzat moartea a 180 de persoane în ţară, dar numărul victimelor se aşteaptă să crească, a estimat Sabine Lackmer, vice-preşedinta Agenţiei Federale Germane de Ajutor Tehnic (THW), puţin încrezătoare să mai găsească supravieţuitori la aproape o săptămână de la inundaţii.

„În prezent, încă mai căutăm persoane dispărute, curăţăm drumurile sau pompăm apa din beciuri”, a declarat ea pentru Redaktions Netzwerk Deutschland.

„Cu toate acestea, din păcate, este foarte probabil să nu mai putem salva” supravieţuitori, a adăugat ea.

Anul 2021 riscă să devină cel mai costisitor pentru companiile din sector din 2013, când pagubele au atins 9,3 miliarde de euro, a estimat Jorg Asmussen, lider al federaţiei din branşă.