Ciocnirile dintre palestinieni care protestează împotriva colonizării israeliene și soldați israelieni în Cisiordania ocupată au dus la aproape 150 de palestinieni răniți, majoritatea afectați de gazele lacrimogene, au declarat cadrele medicale, potrivit AFP.

Manifestatii pro-PalestinaFoto: Captura YouTube

Sute de palestinieni s-au adunat după-amiaza în localitatea Beita, un punct fierbinte în ultimele luni, pentru a protesta împotriva coloniei Eviatar, situată în apropiere, a declarat un fotograf AFP care a văzut mulți răniți.

"În ultimele ore, o revoltă a fost organizată lângă avanpostul Givat Eviatar, la sud de Nablus. Sute de palestinieni au aruncat cu pietre asupra soldaților israelieni care au răspuns cu mijloace de control al revoltelor", a spus el pentru AFP.

Semiluna Roșie Palestiniană a raportat 146 de răniți printre manifestanți, inclusiv nouă lovite de muniții vii, 34 de gloanțe de cauciuc și peste 80 de cartoșe lacrimogene.

Armata a confirmat două răni ușoare în rândurile sale care au fost duse la spital.

Coloniștii israelieni s-au așezat la începutul lunii mai pe un deal lângă Nablus pentru a fonda colonia sălbatică Eviatar, fără a obține permisiunea guvernului israelian.

După câteva săptămâni de ciocniri și tensiuni, s-a ajuns la un acord cu coloniștii din Eviatar care au evacuat locul, în timp ce Ministerul Apărării israelian a revizuit drepturile de proprietate ale terenului revendicate de evrei pentru a determina dacă acestea pot fi luate în considerare.