Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat joi că avansul rapid al cazurilor de coronavirus provocate de răspândirea accentuată a variantei mai contagioase Delta reprezintă o sursă crescută de incertitudine pentru economia zonei euro, relatează AFP și Agerpres.

Președintele BCE, Christine LagardeFoto: Wikimedia Commons

"Economia zonei euro şi-a revenit în al doilea trimestru al acestui an şi, pe măsură ce restricţiile sunt ridicate, este pe cale să înregistreze o creştere puternică în trimestrul al treilea", a declarat Christine Lagarde în conferinţa de presă de la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE. "Însă pandemia continuă să arunce o umbră, cu atât mai mult cu cât varianta Delta constituie o sursă crescută de incertitudine", a precizat Lagarde. Înmulţirea cazurilor de infecţie, din cauza acestei variante, ar putea frâna relansarea în sectorul serviciilor, în special în turism şi ospitalitate, a adăugat preşedintele BCE.

În aceste condiţii, Christine Lagarde a spus că orice decizii privind reducerea parametrilor programului BCE de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) ar fi "absolut prematură".

"Trebuie să păstrăm condiţii favorabile de finanţare pentru toate sectoarele economiei de-a lungul perioadei pandemiei. Acest lucru este esenţial pentru ca actuala revenire să se tranforme într-o expansiune de durată şi pentru a compensa impactul negativ al pandemiei asupra inflaţiei. De aceea, ne aşteptăm ca achiziţiile în cadrul programului PEPP în trimestrul actual să se deruleze la un ritm mai ridicat decât în primele luni ale anului", a precizat Christine Lagarde.

"În concluzie, economia zonei euro îşi revine puternic. Însă perspectivele continuă să depindă de evoluţia pandemiei şi progresul vaccinării", a mai estimat Lagarde.

Anterior, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.