Unul din dosarele retrocedărilor de păduri: Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Fiul său, condamnare cu suspendare / Decizia, identică celei pronunțată de ICCJ și desființată, iar procesul reluat apoi de la zero

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 22 iulie 2021, 16:37 Actualitate | Esenţial


Viorel Hrebenciuc
Foto: Agerpres
Foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au fost condamnaţi joi de Curtea de Apel Braşov la câte doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva. Pedepsele dispuse joi de Curtea de Apel Braşov sunt identice celor decise în 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a anulat acele condamnări şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov.

De asemenea, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Pedepsele aplicate de Curtea de Apel Braşov sunt identice celor dispuse în 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a anulat acele condamnări şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov.

Tot atunci, instanţa supremă l-a achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, însă Secţia specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituţională Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel.

Alte condamnări în dosar dispuse joi de Curtea de Apel Braşov:
 • Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare;
 • Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani cu executare;
 • Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) - 2 ani de închisoare cu suspendare.
 • Totodată, Adam Crăciunescu (fostul director general al Romsilva) a fost achitat.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, iar Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Procurorii susţin că, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte şi Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.

Anterior, în luna iunie 2010, judecătorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul judecătorului de la Tribunalul Covasna.

După ce a primit banii, judecătorul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, Judecătoria Sfântu Gheorghe.

În luna martie 2012, Ordog i-a solicitat lui Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a-i da o soluţie favorabilă lui Paltin Sturdza.

Ulterior, după formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promişi anterior.

Anchetatorii DNA susţin că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica, cu probe, cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Conform DNA, după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu Paltin Sturdza, Daniel Călugăr, Ioan Varga, Dan Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

La începutul anului 2013, Ioan Adam şi Paltin Sturdza le-au promis celorlalţi membri ai grupului, pentru "serviciile lor", bani sau alte foloase (achiziţionarea unei părţi din teren la un preţ foarte mic raportat la valoarea de piaţă).

În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii în instituţiile locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

Ulterior, acestui grup infracţional i s-a alăturat Andrei Hrebenciuc, care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei bunurilor promise tatălui său de Adam şi Sturdza, a determinat administratorul firmei SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, la preţul de 2.500 de euro/ha.

În contextul acestor demersuri pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către Paltin Sturdza, în luna noiembrie 2012, Ioan Varga şi Daniel Călugăr i-au promis lui Tudor Chiuariu 2,5 milioane de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Bacău, Romsilva - Direcţia Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2 milioane euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi 500.000 euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În acelaşi context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între Paltin Sturdza şi Tudor Chiuariu, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Totodată, Chiuariu i-a pretins acestuia suma de 3 milioane euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

DNA arată că, prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea lui Ioan Adam şi Paltin Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Prefecturii Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna. (Sursa: Agerpres)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10473 vizualizari

 • +31 (33 voturi)    
  am o nedumerire : (Joi, 22 iulie 2021, 16:40)

  un domn [utilizator]

  alti viitori doi carturari ? Andrei Hrebenciuc este deja "prof" la ASE. Daca termina cursurile la Rahova Institute of Technology, ce Incadrare Academica si de Carturar ar avea ? ma gandesc ca locul lui Ion Aurel Pop este deja "mancat" !
  • -25 (25 voturi)    
   Proces politic. (Joi, 22 iulie 2021, 19:05)

   patrunjel [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Proces politic.
   • +10 (10 voturi)    
    Baga Convingător (Joi, 22 iulie 2021, 19:39)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui patrunjel

    Nu Clișee
   • +3 (3 voturi)    
    :)) (Vineri, 23 iulie 2021, 7:40)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui patrunjel

    :)) :)) :))
    Mai, tu ai mintea tocata, patrunjelule (bai ce nume de utilizatori isi iau pesedacii!!!)
   • +1 (1 vot)    
    serios? (Vineri, 23 iulie 2021, 12:25)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui patrunjel

    Dupa cat te duce minte bun nume ti-ai ales, ptrunjelule, poate mai potrivit era, totusi, al unei buruieni...
  • +5 (5 voturi)    
   nu sunt (Vineri, 23 iulie 2021, 7:39)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   alti 2 carturari ci alti 2 condamnati politic, ar zice dragnea. Pesedaci cu state vechi, deh. Si astia.
 • +31 (37 voturi)    
  2 ani de închisoare cu executare (Joi, 22 iulie 2021, 16:56)

  VOX. [utilizator]

  Dar iese dupa doua luni (daca va intra undeva, pentru ca ma indoiesc), ca e bolnavior.

  S-a tot vorbit de diverse ciume (rosie, portocalie, galbena, multicolora), dar adevarata ciuma este adunatura asa-zisilor "magistrati". Astia au distrus Romania, mana in mana cu vanzatorii de tara.
 • +33 (37 voturi)    
  sa pui umarul la furtul a aproape 1/10 (Joi, 22 iulie 2021, 18:24)

  Francisc 1 [utilizator]

  din judetul bacau si sa primesti 2 ani , eu zic ca e rentabil sa fi infractor!
  • +9 (9 voturi)    
   1/10 din romania nu din bacau (Joi, 22 iulie 2021, 23:12)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   la scorul asta fac si eu 2.. hai 3 ani de paranie integral nu asa pe romane si nuvele
 • +12 (18 voturi)    
  ce e neclar (Joi, 22 iulie 2021, 18:42)

  hdd [utilizator]

  ăsta a fost deal-ul cu procurorii: Andrei nu face închisoare iar ei toarnă tot.

  Filială a USDOJ, DNA a subscris la modelul "mentorilor" săi prin care se fac înțelegeri cu infractorii, pentru a turna alți infractori.
 • +21 (27 voturi)    
  in alte tari luat pe viata el si copilul (Joi, 22 iulie 2021, 18:49)

  hopsinoi [utilizator]

  dar la noi nu e justitie.
 • +18 (20 voturi)    
  2 ani e enorm (Joi, 22 iulie 2021, 18:52)

  mr_mojo [utilizator]

  Propun să i se comute la muncă cu găleata - în fiecare zi să aducă înapoi 10 găleți din banii pe care i-a furat.
 • +15 (15 voturi)    
  Si (Joi, 22 iulie 2021, 18:54)

  gigilu [utilizator]

  ce se intampla cu obiectul procesului, adica terenurile si padurile? Nimic, raman tot in posesia lui si a familiei. Praf in ochii contribuabilului.
 • +18 (18 voturi)    
  Romania (Joi, 22 iulie 2021, 18:55)

  yol [utilizator]

  Paradisul infractorilor!
  De curiozitate, magistratii din dosar vor mai avea pensie speciala daca verdictul ramane si dupa apel?
 • +17 (19 voturi)    
  Dar padurea ? (Joi, 22 iulie 2021, 18:59)

  Koczka [utilizator]

  Pana la urma ce s-a intamplat cu padurea ? Fosta sotie a d-lui Adam, judecatoarea de la CA Brasov e bine mersi pensionara ? Banii promisi sau dati spaga au fost confiscati ? Ca ies baietii din puscarie si mai fac o "investitie" !
 • +3 (15 voturi)    
  Priviti ce tara ati construit prin votul vostru (Joi, 22 iulie 2021, 19:23)

  emil bobu [utilizator]

  Poate data viitoare votati altceva.
  • -3 (3 voturi)    
   Ti se pare (Vineri, 23 iulie 2021, 10:57)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   ca votul mai conteaza in tara asta?! Eu ..sincer .. m-am lecuit.
 • +9 (9 voturi)    
  sa te joci cu resursele naturale si sanatatea (Joi, 22 iulie 2021, 19:54)

  qwerasdf [utilizator]

  oamenilor ar trebuie sa se pedepseasca cu moartea... 2 ani e doar invitatie / tentatie, la varsta lor, oricum nu fac mai mult de 6 luni de puscarie

  acum domnul țanțoș barna nu mai are nimic de comentat... da-o dracului de padure!... sa taie si ei
 • +9 (11 voturi)    
  Domnilor (Joi, 22 iulie 2021, 20:26)

  Observatory [utilizator]

  asta este praf in ochi…..
  Absolut toți HOȚII , lăsați in pijama sa locuiască in parcul din pădurea furată , fără nimic, zero !
  Restul este frecții la picior de lemn.
 • +10 (10 voturi)    
  Auzi asti cat furau 303 mil. Euro ! (Joi, 22 iulie 2021, 20:39)

  pakla [utilizator]

  Si asta e numai pentru un teren !!!
  Si le Sau 2 ani auzi … dupa care ies .
  Pai nu Asa man , dai confiste tot ce are si sa plateasca si amenzi de ordinul mil Euro…. Si apoi inchisoare (20 ani) ce vorbiti de 2 ani.
 • +12 (12 voturi)    
  O viata dedicata... (Joi, 22 iulie 2021, 21:26)

  Olyx [utilizator]

  matrapazlâcurilor si ilegalitatilor de tot felul...Protejat de amicii politici (fosti comunisti si securisti ai lui Ceausescu "refurbisati" de regimul Iliescu dupa Revolutie...) a reusit sa isi expuna si familia in aceleasi "combinatii" ilegale. Probabil ca procurorii nu au reusit decat sa devoaleze o mica parte din afacerile "veroase" ale personajului...
 • +10 (10 voturi)    
  ! (Joi, 22 iulie 2021, 22:25)

  tudorr [utilizator]

  Ce glume de pedepse bai nene si vorbim de milioane de euro 303.888.615 euro!!! Faceai 100 de km de autostrada de banii aia! Gunoaie pesediste!
 • +3 (3 voturi)    
  doar un dosar? (Vineri, 23 iulie 2021, 7:23)

  mongolul [utilizator]

  doar 2 ani?
 • +2 (2 voturi)    
  s sectia aia speciala (Vineri, 23 iulie 2021, 7:26)

  mongolul [utilizator]

  de ce sta? nu ancheteaza niste decizii aberante? sau ea doar la ordin...... La ordinul lor, al hotilor....
 • +3 (3 voturi)    
  nu e niciun fel de problema! (Vineri, 23 iulie 2021, 9:00)

  Crup [utilizator]

  Daca cumva la apel ii pastreaza sentinta de 2 ani cu executare, gasim ei o chichita avocateasca ca sa luam procesul de la zero. Din nou.
  Asa cum stim cu totii, dreptul este o stiinta mult mai complexa decat fizica atomica si biologia moleculara luate la un loc si niciodata nu poti fi sigur de ceva.
  Spre exemplu ca unul dinte judecatori nu era barbierit in ziua respectiva - si se stie, se cunoaste, este un principiu de drept sfant: non barbierire, non sentintatiom""! Sau daca una dintre judecatoare, la unul dintre termene, era pe ciclu? Exista un alt principiu de drept: "non disponibile per futare curato, non sentintatiom!" Si inca zeci de alte principii de felul asta, inventate de oameni de drept absolut geniali!
  Daca cumva comentariul meu vi se pare absurd, inseamna ca vi se pare bine. Dar ce comentariu sa scriu pentru o situatie atat de absurda? Stau ani si ani de zile in care justitia lucreaza la un dosar si pe urma, inainte de sentinta finala, anulezi toata munca asta pe niste chichite absolut de forma, nimic de fond?
  Asta este bataie de joc absoluta pentru oamenii normali din tara asta!
 • +2 (2 voturi)    
  da' stiu ca suntem buni la inghitit (Vineri, 23 iulie 2021, 9:04)

  persuasiv [utilizator]

  batjocura,cei mai buni din lume.
 • +2 (4 voturi)    
  nu e definitiva (Vineri, 23 iulie 2021, 11:08)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  deci nu va bucurati degeaba. Oricum nu face 2 ani ca are peste 60 de ani asa ca e Pepsi light. Dar ce face Mario Iorgulescu? E bine sanatos? E echilibrat hemodinamic si respirator are trigliceridele ok? Ca sa nu mai zic de Tariceanu care a disparut de tot. Zici ca e fugit :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by