Un ieșean a fost diagnosticat cu malarie, fiind internat la Spitalul de Boli Infecțioase. Conform medicilor, bărbatul a fost în Africa, iar la întoarcere a început să se simtă rău.

TantariFoto: Hotnews

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a declarat pentru Ziarul de Iași că este vorba despre un pacient de 59 de ani, care a călătorit în Africa.

El a avut febră, frisoane, dureri musculare și oboseală accentuată. Având în vedere faptul că bărbatul a călătorit în Africa, medicii au suspectat diagnosticul de malarie, care a fost confirmat în urma analizelor, a precizat medicul.

Ce este malaria

Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire și tratament, malaria poate evolua către deces.

Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg și zori. Femela țânțarului anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase și crăpături.

În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febra apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum, care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tușe, diaree și dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficientă renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces, conform unui ghid al Organizației Mondiale a Sănătății.

Această boală parazitară transmisă de un ţânţar a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial în 2019, dintre care două treimi copii cu vârsta sub cinci ani. Marea majoritate a cazurilor (94% din cele 229 de milioane de infectări la nivel mondial) şi a deceselor apar în Africa, potrivit OMS.