Guvernul pregăteşte un nou mod de a-i stimula pe români să muncească peste vârsta de pensionare

de DP     HotNews.ro
Joi, 22 iulie 2021, 9:13 Actualitate | Esenţial


Guvernul Citu
Foto: Guvern
Guvernul intenţionează să majoreze cu 50% punctajul lunar pentru calculul pensiei în cazul persoanelor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, şi contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, scrie Profit.ro, care invocă documente ale Executivului. De asemenea, Guvernul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obţinute în mediul privat.

O ordonanţă pregătită de Guvern arată că este necesară stimularea ”râmânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Prin urmare, proiectul pregătit prevede ca ”pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, conform Profit.ro.

Guvernul propune totodată modificarea legislaţiei actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.

În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă. De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40717 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Din lac in put (Joi, 22 iulie 2021, 9:59)

  Koczka [utilizator]

  Masuri clocite din bezna birourilor capitonate care îndeamnă la somn și nesimțire birocratică.
  Majoritatea beneficiarilor primei măsuri sunt funcționari sau manageri cu salarii mari, astfel că cel puțin la bugetari se vor bloca o grămadă de posturi bune, victorie a gerontocrației. Un alt aspect foarte important este că nu sunt exceptați cei care legal in prezent se pot pensiona la vârste 'fragede' cum ar fi magistrații, polițiști, militari, aviatori, sri-sti și care oricum lucrează și după pensionare cumulând pensia cu veniturile din activitatea curenta.
  Prima măsură buna pentru buget ar fi fost sa fie oprit cumulul pensiei cu veniturile bugetare postpensionare
  A doua măsură este și mai nocivă pentru buget deoarece perpetuează conceptul de pensie anticipata și activitate postpensionare , două noțiuni care logic nu ar trebui sa fie asociate. Măsura corecta și așteptată ar fi fost sa fie oprită pensionarea anticipată cu pensie integrală adică să rămână doar pensionarea anticipată cu pensie redusă.
  Astfel în loc să fie mai just și mai echitabil sistemul asigurărilor sociale, se iau măsuri care măresc inechitățile și scad sentimentul de solidaritate sociala.
  Retrospectiv privind, ultimele guvernări indiferent de culoarea politică nu au făcut altceva decât să își aducă contribuția la opera de dezbinare și dezmembrare a societatii practic instituind un regim discreționar și clientelar profund nedemocratic și ineficient.
  • 0 (2 voturi)    
   si proteze dentare gratis ! (Joi, 22 iulie 2021, 10:50)

   metri [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   :) sa vina alegerileeeeeee ! sa vedeti psd 70 %%%
 • +7 (9 voturi)    
  pai ce stimulare? (Joi, 22 iulie 2021, 10:15)

  numaiamnume [utilizator]

  Din moment ce cumulul pensesi cu salariu este interzis? Orice altceva bagati e apa de ploaie. Si in plus, lasati tinerii sa lucreze! Sunt domenii unde cei cu multa experienta pot sa aduca valoare, dar plimbatorii de hartii pe la stat nu se afla printre ei!
  • +1 (1 vot)    
   Tare. Ai pus punctul pe “i” (Joi, 22 iulie 2021, 13:15)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   Asa este, mai trebuie sa lucreze si tinerii. Si nu o spun in sens peiorativ. Locurile de munca sunt oricum insuficiente. Daca toți babalâcii sunt încurajați sa lucreze, de unde vor apărea locuri de munca pentru tineri?
 • +5 (7 voturi)    
  fara credibilitate (Joi, 22 iulie 2021, 10:15)

  anion [utilizator]

  Ca sa-i credem pe cuvant, in urmatoarea lege a recalcularii, pe langa ce zic ei ca iau in calcul la recalcularea a 5 milioane de pensii, sa dubleze pensionarilor actuali punctajul anilor care au depasit stagiul nominal de cotizare. Dar cum se spune in popor, lauda si scarpinatul nu-s pe bani, acum pun traista cu graunte in varful oistii.
 • +3 (7 voturi)    
  ! (Joi, 22 iulie 2021, 10:26)

  fdan [utilizator]

  1. "Guvernul intenţionează să majoreze cu 50% punctajul lunar pentru calculul pensiei în cazul persoanelor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, şi contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare,". Daca aplica o astfel de majorare a punctajului in viitor, va trebui sa o aplice si in trecut, altfel face o discriminare printre pensionari. Dar probabil este numai propaganda, promite majorarea dar cand va trebui sa o aplice, o va proroga la sfantu-steapta.
  2. "să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat". Oare nu ar fi mai bine sa nu permita acest cumul? Daca poate sa munceasca de ce s-a pensionat anticipat?
  • -1 (3 voturi)    
   De ce sa nu permita cumulul ? (Joi, 22 iulie 2021, 15:58)

   all23 [utilizator] i-a raspuns lui fdan

   Ca sa iei pensie anticipata tebuie sa ai minim 43 ani vechime, deci contributia maxima platita . De ce sa nu iei pensie anticipata ? si apoi sa iti vezi de alte activitati ? Altele decat cele cu contract de munca ? Pentru un PFA se platesc aproximativ 30% taxe, ceea ce e mai putin ( ca avantaj client) decat bonificatia care o propune guvernul pentru cei cu minim 10 ani vechime ....
 • +5 (5 voturi)    
  despre oameni nebuni sau: cum sa obtinem 4 % (Joi, 22 iulie 2021, 10:36)

  metri [utilizator]

  va dati seama cati doritori vor fi ? :) sau cum va arata un angajat la 70 de ani, 75 ?!?! :)))
  • +3 (3 voturi)    
   ! (Joi, 22 iulie 2021, 10:59)

   fdan [utilizator] i-a raspuns lui metri

   Harnic si voinic!
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 iulie 2021, 10:51)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  stimabililor de mai sus, nu prea ati inteles... (Joi, 22 iulie 2021, 12:08)

  sfidare [utilizator]

  Deci, 1. daca o persoana care lucreaza in sistemul public, are varsta de pensionare si solicita sa lucreze in continuare, statul il stimuleaza cu o majorare a punctajului lunar cu 50%. Asta inseamna ca persoana nu este pensionara si nu se pensioneaza. Prin legea data anterior, o persoana care lucreaza in sistemul public nu poate cumula pensia cu salariul cu exceptiile prevazute...
  2. eu sunt cazul persoanei care ma voi pensiona anticpat pentru ca am o vechime de peste 41 de ani munciti in privat si care pentru a-mi suplimenta veniturile voi continua sa muncesc cat o sa mai pot pentru ca veniturile mele nu se pot compara cu veniturile unui bugetar platit de 2-3 ori mai mult si care munceste cateva ore pe saptamana si are vacante de 3-4 luni pe an (2 exemple care imi vin acum, si despre care vorbesc in cunostinta de cauza, este cazul profesorilor si al celor din justitie). Iar statul in cazul meu nu va avea decat de castigat prin taxele pe care le ia din salariul meu, ceea ce nu este valabil in cazul unui bugetar.
  Urmtoarea miscare pe care trebuie sa o faca guvernantii este alinierea salariilor publice cu cele din privat si a timpului de lucru. Nu este echitabil ca firmele sa plateasca din taxele lor la stat, salarii la bugetari care stau in vacanta 3-4 luni pe an, sa aiba si ei concediu de 21 de zile pe an cum avem toti privatii. Aici este vorba de discriminare si de conditii.
  Asa ca, va asigur ca este bine ce zice si vreau sa si faca asta guvernul cum zice mai sus.
  Este frustrant ca eu care am o firma sa ma zbat sa asigur niste salarii la angajati iar din taxele mele salariatul meu sa ia de 2-3 ori mai putin decat functionarul care lucreaza la stat si nu are nicio grija de bani pentru ca ii asigur eu platitor de taxe.
  • -2 (4 voturi)    
   Profesore! (Joi, 22 iulie 2021, 16:02)

   all23 [utilizator] i-a raspuns lui sfidare

   Iti doresc sa te faci profesor pentru 1 an, si sa ai apoi o pensie de profesor ... Pentru dreptul tau de a munci dupa anticipata , ti-as fi dat + , dar cu mucii pe perete in care te uiti la profesori ca la niste... Pun pariu ca ai un salariu mai mare decat un profesor , dar vorbesti sa te afli in traba .....
   • +2 (4 voturi)    
    x (Joi, 22 iulie 2021, 17:53)

    sfidare [utilizator] i-a raspuns lui all23

    Ce fel de respect si apreciere sa am pentru profesorii si scoala in care incepand cu clasa a 3-a pana la finalizarea liceului parintele trebuie sa isi duca copilul la meditaie (la obiectele pentru examene) pe bani grei??? Hai sa facem un sondaj sa vedem cati si cu ce medii au luat examenele copii nemeditati? Din cercul meu de cunostinte nu am un exemplu care sa nu isi fi dus copilul la pregatire inafara cursurilor care se fac. Imi pare foarte rau pentru profesorii adevarati si dedicati meseriei dar din pacate sunt foarte putini si nu pot acoperi acel prag de satisfactie al invatamantului.
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Joi, 22 iulie 2021, 13:17)

  a.nonim [utilizator]

  Doar ca problema nu e ramanerea dupa varsta de pensionare, ci macar ajungerea la varsta de pensionare. La peste 55 de ani sansele de angajare (si chiar de pastrare a locului de munca) sunt nule in Romania. Asa ca despre ce prelungire vorbim?
 • +1 (3 voturi)    
  eu (Joi, 22 iulie 2021, 21:17)

  gicutotala [utilizator]

  pe unde merg prin tara văd muuulți tineri care au timp suficient, masini mai bune ca acelor ce muncesc cinstit (minim) și nu are nimeni nici o treaba cu asta. doar cu pensionarii și aia bugetari. dar când vor murii la datorie și astia din urma cu ce îi veți înlocui? ca cei care nu muncesc la tinerete nu vor muncii nici la batrânețe. legi cu scop electoaral.
 • 0 (0 voturi)    
  mai ales (Vineri, 23 iulie 2021, 7:36)

  mongolul [utilizator]

  pentru cei din functii de conducere, TESA ministeriala etc.... Brava la voi!
 • +1 (1 vot)    
  in mod normal, (Vineri, 23 iulie 2021, 7:41)

  mongolul [utilizator]

  posturile de la buget trebuie blocate (mai ales cele de conducere sau TESA in esaloanele inalte) pentru toti pensonarii.
  De acord cu prelungirea virstei de pensionare -pentru cine vrea- dar numai -si numai- in sectorul privat.
  Sa-i ajute statul sa-si deschide firme private. Doar sunt liberalii la conducere. Nu sa-i tina plosnite pe buget, pina mor. Blocheaza si posturile la tineri.
  Astia sunt comunisti? Sau PSD 2?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by