Patriarhul Daniel împlinește vineri 70 de ani. La Altarul de vară al Catedralei Patriarhale va fi oficiată o slujbă de Te Deum ca "mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi asupra ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor mireni”. Tot joi, Patriarhul va fi decorat de către președintele Klaus Iohannis.

Patriarhul DanielFoto: Hotnews

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împlinește în 22 iulie 70 de ani.

De la ora 11.00, la altarul de vară al Catedralei Patriarhale va fi oficiată o slujbă de Te Deum "ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române”, patriarhului Daniel şi asupra ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor mireni, a anunțat Patriarhia printr-un comunicat de presă. La finalul slujbei va fi citit "Actul Aniversar al Sfântului Sinod", la împlinirea vârstei de 70 de ani de către Patriarhul Daniel.

Apoi, în sala Aula Magna din Palatul Patriarhei va avea loc un "moment aniversar" - vor fi prezentate mesajele din partea autorităţilor de stat, precum şi din partea altor instituţii publice. În încheiere, vor fi prezentate un volum şi un film aniversar.

Tot joi, de la ora 17.00, Patriarhul Daniel va fi decorat de către președintele Klaus Iohannis. Ceremonia va avea loc la Palatul Cotroceni.

Cine este Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate la 30 septembrie 2007.

S-a născut în satul Dobrești, comuna Bara din județul Timiș. La 23 de ani, a obținut diploma de licență în teologie și după doi ani a plecat în Franța, pentu două doctorate. În 1987 a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, unde a fost hirotonit ieromonah.

Pe 1 martie 1990 a fost ales în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, iar în luna iulie, același an, a fost înscăunat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe 12 septembrie 2007, mitropolitul Daniel a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc.