Guvernul vrea să majoreze drastic amenzile pentru cei care hrănesc urșii pe marginea drumului. Ce amenzi sunt acum și câte au fost aplicate recent

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 21 iulie 2021, 18:09 Actualitate | Esenţial


Urs, hrănit pe drum
Foto: Captura video
Persoanele prinse în flagrant în timp ce hrănesc urșii în mod neautorizat în apropierea localităților ar putea fi sancționate drastic. Ministerul Mediului pregătește un proiect de Hotărâre de Guvern prin care amenzile actuale situate între 3.000 și 5.000 de lei să fie dublate sau chiar triplate, a declarat miercuri Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului. Vezi în articol ce amenzi au fost aplicate recent și cum explică acesta situațiile în care pot fi împușcați urșii în intravilan și cât ar putea câștiga un vânător din asta.

Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, a anunuțat miercuri că 'ministerul lucrează în prezent la un proiect de act normativ pentru limitarea și sancționarea drastică a hrănirii exemplarelor de urși de către persoane neautorizate, în apropierea localităților'.


La solicitarea media, Róbert Szep a precizat câte amenzi s-au dat recent dar și ce amenzi vrea să propună Ministerul în proiectul de act normativ.

 • "Din păcate destul de puține persoane au fost prinse în flagrant hrănind urșii. În ultimele două săptămâni, din ceea ce știu, parcă 3 persoane au fost filmate și identificate de către Jandarmeria și Garda de Mediu și au primit amenzi. Cred că este prea puțin. Cred că trebuie să ne intensificăm eforturile ca în localitățile acestea în care vorbim de zone de tranzit a urșilor sau localități în jurul cărora există o populație semnificativă de urși să fim mai eficienți.
 • În ceea ce privește cuantumul amenzilor pot să vă spun că am cerut puncte de vedere colegilor de la Garda Națională de Mediu și așteptăm propunerile dânșilor. Noi am sugerat ca amenzile să fie drastice, mult mai mari decât este acum pentru persoanele fizice - acestea sunt acum între 3.000 și 5.000 de lei.
 • Noi sperăm să le dublăm sau chiar să le triplăm pentru că din pacate multe zone în care s-a produs habituarea ursului s-a datorat managementului defectuos in ceea ce privește deșeurile.", a declarat miercuri, Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Care sunt situațiile în care autoritățile pot lua măsuri de eutanasiere ori împușcare a urșilor - explicațiile secretarului de stat Róbert Szep


Róbert-Eugen SZÉP, secretar de stat în Ministerul Mediului, a venit cu precizări suplimentare miercuri după ședința de Guvern în care s-a aprobat Ordonanța de urgență privind măsuri împotriva urșilor din intravilan. Redăm mai jos declarațiile acestuia:
 • - Scopul acestei Ordonanțe este salvarea vieții oamenilor și a bunurilor create de om, valori care trebuie protejate inclusiv prin Constituție.
 • - În proiectul OUG am definit ce înseamnă intervenție imediată, ce înseamnă intervenție prin alungare, intervenție prin tranchilizare și relocare, respectiv ce înseamnă extragere prin împușcare sau eutanasiere.
 • - Am definit cine este gestionarul care are dreptul să participe în această echipa de intervenție și cine este medicul veterinar care are dreptul să participe la echipă și să gestioneze substanțele tranchilizante.
 • - Am definit ce înseamnă echipa de intervenție și din cine este formată. Echipa de intervenție este condusă de reprezentantul autorității publice locale care este și conducătorul comitetului local de situații de urgență, deoarece este o problemă de siguranță și securitate la nivelul autorității locale.
 • - Vor fi de asemenea prezenți în echipa de intevenție și jandarmii care vor avea rolul de a asigura zona, de a se asigura că aceste intervenții, indiferent dacă vorbim de alungare, tranchilizare, îndepărtare sau alte metode, să se desfășoare în siguranță atât pentru membrii echipei cât și pentru cetățenii care sunt în zonele respective.
 • - Trebuie să fie prezent totodată personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului de vânătoare - ne referim exclusiv la personalul angajat al gestionarului fondului de vânătoare, adică paznicii de vânătoare, în niciun caz membrii asociației sau membri invitați sau altceva.
 • - Din echipă mai face parte și un medic veterinar cel care are dreptul să utilizeze substanțele tranchilizante sau letale în cazul eutanasierii.
 • - În cazul în care riscul este redus, adică animalul a fost observat ocazional în jurul localităților sau în intravilan ori se retrage la observarea oamenilor, se poate interveni prin îndepărtare, prin alungare cu diferite mijloace.
 • - În cazul riscului mediu, se poate interveni prin îndepărtare prin tranchilizare sau relocare. În acest risc se încadrează situațiile în care animalul nu se retrage la observarea oamenilor, lansează un atac fals atunci când este surprins, a fost observat în repetate rânduri în intravilan, nu este oprit de măsurile de protecție existente (de exemplu gardul electric) sau se hrănește cu resturi în prezența oamenilor.
 • - În cazul în care riscul este mare, este posibilă intervenția prin eutanasiere sau chiar împușcare. Acestea sunt situații extreme pentru că vom încerca ca primele două metode să fie puse în operă în cele mai multe cazuri. Aici sunt încadrate următoarele situații:
  - dacă animalul este prins într-o capcană neautorizată și prezintă răni incompatibile cu viața;
  - dacă lansează un atac real asupra populației;
  - dacă intră în gospodării și nu se retrage când este alungat;
  - dacă devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante;
  - atacă omul în zona locuită sau atacă animalele domestice în intravilan."

10 milioane de euro pentru un sanctuar de 10 hectare pentru urșii care nu mai pot fi redați mediului natural


Acesta a mai precizat că 'Ministerul Mediului are câștigat un proiect de 10 milioane de euro prin care vom evalua populația de urși prin metode genetice, respectiv vom crea un sanctuar al urșilor de 60 de hectare ca să ne asigurăm că exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habituate, să fie relocate în acest sanctuar, care vine în completarea altor sanctuare existente, care din păcate sunt cam semipline.'

Tot în cadrul acestui proiect Ministerul va veni și cu alte măsuri de prevenție precum garduri electrice.

Cât va putea câștiga un vânător pentru extragerea unui urs prin împușcare


Întrebat ce tarif a fost stabilit pentru vânătorul care extrage un urs prin împușcare, Róbert Szep a spus că acest lucru nu a fost stabilit încă.

 • "Tarifele nu sunt încă stabilite, se lucrează încă la ele, dar vor fi limitate, stabilite de către Minister ca să nu fie niște prețuri disproporționate de la o autoritate publică la alta. Noi apreciem că intervenția în sine, nu neapărat împușcarea se va limita la o sumă de 3.000-4.000 de lei, în funcție de tipul și numărul de persoane alocate intervenției.", a spus Robert Szep.

Acesta a catalogat drept exagerare situația în care vânătorii, tocmai pentru că sunt stimulați financiar, ar putea atrage urșii în intravilan.

 • "Mi-e greu să cred că vânătorii vor atrage urșii în intravilan să trebuiasca sa intervina printre case. Chiar cred ca este o exagerare. Prin evaluarea nivelurilor de risc. Veti vedea ca este foarte bine definit tipul de risc si modalitatea in care se intervine in fiecare situatie. Chiar dacă prin absurd un urs va fi atras în localitate și vine pentru prima dată nu se va adopta în niciun caz situația impuscarii. Deci nu există pericolul acesta.", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Mediului.

Acesta a spus că pentru detalii și informații suplimentare pe marginea acestei Ordonanțe, ministrul Mediului, Tanczos Barna, va organiza joi, 22 iulie, o conferinta de presă la minister. Acesta a spus că forma finală a Ordonanței de urgență ar urma să fie publicată astăzi pe site-ul Ministerului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2345 vizualizari

 • -14 (24 voturi)    
  Ce vor ei de fapt (Miercuri, 21 iulie 2021, 18:40)

  lazarus101 [utilizator]

  Ursii daca nu mai primesc mancare la marginea drumului vor intra in gospodarii in cautarea hranei.
  Si astfel au un pretext sa cheme vreun "print" dispus sa dea bani grei ca sa-si satisfaca setea de a lua o viata!
  • +5 (23 voturi)    
   Îți dai cu părerea. (Miercuri, 21 iulie 2021, 19:30)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui lazarus101

   Ai văzut urs doar în poze și crezi că știi comportamentul lor.
 • -6 (28 voturi)    
  Oamenii îi hrănesc (Miercuri, 21 iulie 2021, 18:42)

  ploiesteanu [utilizator]

  în locul celor care trebuie s-o facă, pentru că actualul ministru vânător și tăietor de păduri este tocmai omul potrivit pentru distrugerea habitatului acestor animale. Să vă amintesc că urșii sunt muritori de foame, s-au tăiat jumătate din pădurile României, iar vânătorii spun că s-au înmulțit urșii! Hoarde de culegători de fructe de pădure colindă peste tot, luându-le și ultimele resurse, firmele străine plătesc pe aceștia cu 2 bani, apoi valorifică comorile naturale ale țării siropuri, gemuri, dulcețuri și fructe confiate la prețuri de sute de ori mai mari! Nimeni nu se gândește la hrana și la supraviețuirea acestor animale.
  • +3 (11 voturi)    
   "s-au taiat jumatate din padurile Romaniei" (Miercuri, 21 iulie 2021, 20:49)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Din alea de la 1850? foarte probabil.Din alea de la 1947? partial adevarat.
   Din alea de la 1989, fals.
   Hai poate vii cu cifre, cate paduri s-au taiat in zona vaii Prahovei? unde ursii au ajuns ca tomberonezii in Bucuresti acum 10 ani. Hai curaj, da-ne cifre, sau macar imagini de pe Google Earth!
   Te intreb de Valea Prahovei fiindca se presupune ca esti mai apropiat de zona aia geografica.
   • -1 (7 voturi)    
    Ursul colindă zeci uneori sute de Km (Joi, 22 iulie 2021, 1:06)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    În căutarea hranei. Vezi ursul de pe DN1. Urșii au intrat în curțile oamenilor și au colindat străzile orașelor de munte și în 69 și în 78, și în 89 și în 99 dar nu se mai făcea așa o propagandă deșănțată pe toate posturile de radio și tv. Citește despre apariția urșilor în locuri publice și pagubele aduse de aceștia de-a lungul anilor și mai stăm de vorbă. Dacă cunoști și ești pe problemă, măi vânătorule, povestește cum erau hrăniți urșii pe vremea lui Ceaușescu și cum nu sunt hrăniți de nici un fel acum
    • +1 (5 voturi)    
     Erau hraniti (Joi, 22 iulie 2021, 4:33)

     holdup [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     pt a se aduna in bataia pustii si, apoi, a se lauda comunistii unul altuia cu trofeele...gresit de 2 ori, compensau aia mica a lor, a comunistilor cu numarul deanimale impuscate(ca si acum, cu bogatii) si doi,cel mai important, anuleaza parte din instinctele de pradator, varf de piramida trofica; si poti da hrana in padure cat doresti, masculul alfa alunga pe toti ceilalti si i gasesti pe Prut, la Botosani(aia n au vazut urs de pe vremea lui Petru Rares), degenenereaza specia,inclusiv prin aceasta inmultire excesiva...si ce te faci cu ravagiile in in populatiile de cervide, puii de cerb si caprior, pe aceia nu i plang extremistii nostri ecologisti sponsorizati de alti descreierati din vest ce nu inteleg nimic?...bravo ministerului Mediului si ministrului, ca si in scrisoarea deschisa despre paduri, alta poveste cu "schepsis".
     • -3 (5 voturi)    
      Înmulțirea excesivă (Joi, 22 iulie 2021, 10:23)

      ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui holdup

      este pur teoretică, nu i-a numerotat nimeni cu vopsea pe cap să știe cât sunt. E o propagandă ieftină pentru cei care vând trofee de zeci de mii de euro prin împușcarea acestor animale. Sunt în pericol de exterminare căprioarele? Dacă știi ceva spune-ne și nouă. Că se face braconaj masiv atât la cerbi cât și la urși, asta știm cu toții. Cine face asta? Tocmai cei care ar trebui să ocrotească animalele pădurii.
    • +1 (5 voturi)    
     nu sunt vanator, nu am fost si nici nu voi fi (Joi, 22 iulie 2021, 10:44)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Da, ursul colinda zeci si sute de kilometri dar si eu pot face lejer 10 km pe zi intr-o curte de 160 pe 160 de metri. Intelegi diferenta? ursul nu pleaca in linie dreapta de la Covasna la Ploiesti sa caute hrana, o cauta pe teritoriul lui.
     Da, Ceausescu ii hranea ca sa aiba ce sa impuste. Si fiindca valoarea hranei era mult mai mica decat valoarea trofeelor. Uite asa era win-win, ursii erau hraniti, bugetul era fericit.
     Cat despre cazurile de care spui , da, au fost dar niciodata asa de multe si pe tot teritoriul tarii ca acum. Am vorbit cu oameni suficient de batrani din zona de munte, absolut niciodata nu s-a intamplat ce se intampla acum. Daca ursul intra in sat si omora un porc intr-o saptamana era OUT.
   • +1 (7 voturi)    
    Nu ai plantat un pom, de aia nu știi. (Joi, 22 iulie 2021, 8:30)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Între 1990 și 2021 suprafața împădurită, în România, a crescut cu peste 6000 de hectare. Cei care au participat la plantare știu asta. Tu te pretinzi mare ecologist, stând trântor.
    • -1 (5 voturi)    
     Stiam asta, multumesc pentru cifre (Joi, 22 iulie 2021, 11:03)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Voaim sa vad daca stie cel intrebat.
     Si sa stii ca mare parte din impadurire s-a facut natural si nu prin plantare.
     Deci nu sunt nici mare ecologist si nici trantor.
    • -5 (7 voturi)    
     Un copac devine matur în mulți ani (Joi, 22 iulie 2021, 11:05)

     ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     În timpul ăsta se taie în draci de 2 ori mai multă pădure. Vedeți reportaj, cum se taie copacii fără nici o noimă, chiar pe lângă București. Respect pentru Dvs. c-ați plantat arbori.
  • +5 (5 voturi)    
   Îl iei acasă și-l hrănești. (Joi, 22 iulie 2021, 8:27)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Nu în mijlocul drumului, ori în parcare. Dacă-ți place ursul, plimbă-l ! Prin pădure, ori la tine în locuință.
   • -5 (7 voturi)    
    Asta ar trebui să fie grija (Joi, 22 iulie 2021, 11:14)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    autorităților, hrănirea animalelor pădurii. Urșii au fost văduviți de fructele de pădure care sunt culese și valorificate de firmele străine. În plus autoritățile care ar trebui să hrănească urșii, nu mai fac asta de mult, pe vremea lui Ceaușescu urșilor li se asigura hrana în pădure. De ce crezi că ies ei din pădure și ajung în grădina oamenilor și pe drumurile naționale? De bine? NU, de foame ies. Cinismul autorităților nu cunoaște margini, le-a tăiat pădurea, le-au luat fructele cu care se hrăneau și acum dacă își caută hrana îi împușcă! România n-a avut niciodată un ministru al mediului atât de criminal. Dacă UE spune că ar trebui să se planteze copaci, tocmai el, Barna, ministrul mediului, se opune. Nu, că avem păduri destule! Un imbecil. Ungurii în această coaliție sunt PSD-iștii din fosta USL.
    • +1 (3 voturi)    
     Daaaaaaaa (Joi, 22 iulie 2021, 13:59)

     Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     tot agenturili straine au furat si fructili di paduri..... Nu vedeti ma ca sunteti penibili? Sunt prea multi ursi. E simplu. Trebuie rariti. Cum? e simplu... ii vinzi, ii impusti, scapi de belele si faci si un leu greu.... Sa mai putem si noi sa respiram la munte, nu cu gard electric ca la puscarie.... Cine naiba plateste pentru gard electric, pentru curent, pentru daunele provocate? ONG urile? pe naiba... tot noi platim! Eu zic ca atunci cand un urs ajunge in zona locuita, trebuie impuscat direct, nu gonit, ca se intoarce! Doamne fereste sa gaseasca si de mancare, ca sigur se intoarce!!!!!
     Eu refuz sa contribui la hrana ursilor! Nu vreau ca din taxele mele sa platesc mancare pentru ursi! Sa le dea ONG urile
 • +3 (13 voturi)    
  Dar ptr cei care merg ... (Miercuri, 21 iulie 2021, 18:45)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...pe contrasens pe autostrada ? Nici o modificare a legilor tampite care protejeaza infractorii ?
  • 0 (4 voturi)    
   Ce are (Joi, 22 iulie 2021, 4:59)

   holdup [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   saula cu prefectura?...sau, ce are militianul cu inmultirea peste masura a ursilor(stai linistit, padurea e tot acolo, falnica, sanatoasa, cu regenerare naturala-multumiti silvicilor, spre deosebire de alte paduri ale Europei si la intreaga suprafata mostenita de la comunisti-ei au imputinat o in primii 15 ani de soviet, e mult de vorbit)
   Totul e datorita extremistilor ecogisti; plange vreo unul decimarea puilor de cervide, cerb carpatin si caprior de catre ursi?... plang acestia degenerarea speciei de urs prin hranire artificiala, hranire la tomberon si de catre imbecili si prin interzicerea vanatorii de selectie, ca exista si aceea, nu numai la trofeu!?...si, in primul rand, da,voi vinde costume de insotire a ursului la bulevard!
 • -4 (12 voturi)    
  Nu se gandesc politicienii romani (Miercuri, 21 iulie 2021, 18:46)

  Harald2 [utilizator]

  sa mareasca amenzile si pentru "ursii" de pe sosele si autostrazi? Parca mor sau au accidente grave mult mai multi cetateni datorita acestora!

  Dar guvernul Citu, la fel ca si precedentele, prefera sa limiteze punctul de amenda, pentru ca e tot un fel de pomana electorala. Si apoi ne plangem de deficite...
 • +1 (17 voturi)    
  Cati ursi ii trebuie Romaniei? (Miercuri, 21 iulie 2021, 19:05)

  Taras_Bulba [utilizator]

  Raspuns: 850. Atatia avea in 1950 cand s-a apucat sa-i protejeze.

  Intrebare: de ce ar avea nevoie acum de mai multi? Tara are aceleasi granite, in linii mari. Platoul continental castigat de la Ucraina nu se pune fiindca e intindere de apa, nu de uscat. Ursii nu traiesc pe apa.

  Prin noua OUG, daca 9150 de ursi calca pe bec, ajungem la cifra mentionata. Cum ii ademenim sa calce pe bec?
  • -2 (6 voturi)    
   Ai făcut matale socoteala (Joi, 22 iulie 2021, 11:18)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Taras_Bulba

   și ți-au ieșit 850! Cred că n-ai înmulțit cu treișipaișpce!
 • -5 (17 voturi)    
  O sa fiu sincer (Miercuri, 21 iulie 2021, 19:11)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  E o campanie de ura fata de ursi mai de succes decat cea pentru vaccinare. Daca intrebi pe cineva ce s-a intamplat in astea 6 luni vor zice:

  - daramare chioscuri in metrou
  - program anti-ursi
  - ????

  Dpdv suport pentru Berceanu, nu am auzit sa ofere, ba din contra, a fost prins pe nepregatite cu directiva pentru plastic a UE. Ba chiar dadea vina pe ministerele USR ca apoi a doua zi sa spuna ca de fapt nu e vina altor ministere.

  (si repet nu zic ca e bine sau rau sa fie hraniti ursii sau ca traiesc sau ca vin peste populatie sau sau sau sau sau - ci ma refer ca activitate)
  • 0 (10 voturi)    
   Preferi hoția. (Miercuri, 21 iulie 2021, 19:32)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Și plângi că hoții sunt pedepsiți.
   • -2 (8 voturi)    
    Poate nu ai citit comentariul integral (Miercuri, 21 iulie 2021, 21:05)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Vreau sa imi spui ce aport a adus acest ministru in afara de "jos cu ursii". Atat. Repet: nu zic ca nu e in regula sa o faca, am zis doar, in 6 luni, asta e tot ce a zis. Gargara anti-urs.
    • +3 (5 voturi)    
     Întreabă-te pe tine. (Joi, 22 iulie 2021, 8:33)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

     Privindu-te în oglindă. Ce ai făcut tu?!. Vrei să moară niște oameni, să le fie devastate proprietățile, pentru-că așa vrei tu. Nu vii cu o soluție alternativă, probabil că nu ai, dar dai cu ...gura. !.
 • +3 (13 voturi)    
  Ca (Miercuri, 21 iulie 2021, 19:20)

  Laurentiu78 [utilizator]

  ...in orice domeniu nu neaparat cuantumul amenzii este problema si controlul si aplicarea legii.

  Sunt mii de masini parcate aiurea in Bucuresti cel putin, ca sa nu mai zic de bizonii cu avariile pe prima banda, (astazi in premiera am dat si de unul pe banda 2 care isi ""incarca duduia cu cumparaturile la Obor, asta dupa ce prima banda cu oprirea interzisa era deja ocupata), mii de pietoni care alearga de bezmetici pe rosu, sute daca nu tot mii de turisti care hranesc ursii, si MILIOANE de cetateni care arunca gunoiul pe unde nu trebuie (DA, aruncatul unui chistoc de tigara pe jos e contraventie!), etc.

  Daca politia ar aplica legile asa cum trebuie, bugetul nu ar mai avea probleme!
 • +2 (12 voturi)    
  Minister, experti, consultanti, directori, garda (Miercuri, 21 iulie 2021, 19:51)

  deval [utilizator]

  mediu, ocoale silvice -mii de specialisti, mii de sefi si sefuleti , ce dracu ati facut pana acum ? De ani de zile , vedem la stiri grozavia asta si a fost nevoie ca un jurnalist sa exprime clar ca in special oferirea hranei umane de catre idioti, ii face pe ursi sa bantuie-uneori agresiv- localitatile ca v-a cazut si voua fisa ........
  • +3 (9 voturi)    
   Este chestie de educatie pana la urma... (Miercuri, 21 iulie 2021, 21:42)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Idioti sunt multi si peste tot insa ministerul cu ocoalele silvice si alti gestionari de fonduri cinegetice trebuiau sa lucreze conform legilor astfel incat ursii sa nu ajunga la idioti sa mai si omoate sau sa schilodrasca pe cativa....

   Cam asta este problema, populatia de ursi din Ro nefiind recoltata de 10-15 ani....s-a inmultit peste masura la fel ca populatia aferenta de idioti bipezi si au inceput sa interactioneze frecvent.
   • -2 (4 voturi)    
    Ai prieteni buni. (Joi, 22 iulie 2021, 8:35)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    Vorbesc de dracu, că-l pomenești cu drag ca fiind de partea ta. Ești sigur că nu pleacă cu tine ?
 • +1 (13 voturi)    
  nu hranitul la marginea drumului e problema (Miercuri, 21 iulie 2021, 21:05)

  AliKimiku [utilizator]

  Ci numarul mare de ursi!
  Ce o fi asa greu de inteles ca singura modalitate de control a numarului de animale salbatice aflate in varful lantului trofic este vanatoarea.
  Toti se plang ca vin vanatorii de trofee sa ne omoare ursii. pai pentru asta e o solutie rapida, sa faca Romsilva 500 euro costul pentru un trofeu(cu controlul strict al recoltarii) si sa dea prioritate vanatorilor romani! O fi bine?
  Multi se plang ca padurile au fost defrisate! se duc de doua ori pe an la munte, vad o zona taiata si gata. Daca intreaba oamenii din zona poate vor afla ca zone ca cele care le vad acum au existat si acum 30-40-50 de ani si acum sunt paduri crescute. Se cheama regenerare naturala si a existat de cand lumea mai ales in zona de munte. Da, tot Baraganul era o imensa padure pe la 1100, a fost defrisat realmente in vreo 500 de ani. Dobrogea era padure in antichitate, au defrisat-o in vreo mie de ani grecii si romanii!
 • +2 (8 voturi)    
  Ultimul banc, ca (Miercuri, 21 iulie 2021, 23:15)

  Observatory [utilizator]

  deh, la bancuri suntem primii, cu economia stam ca prost …
  Cică “guvernul sa hrănească urșii “ scrie in Constituție ! Poate la talibani…
  • +2 (4 voturi)    
   Da !!! (Joi, 22 iulie 2021, 8:38)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Prinde câte un opozant și-l dă las urs. Dacă-i de la vreo-un ONG poate se înțelege cu ursul. Dacă nu se înțelege, înseamnă că ursul sa prins că face gargară și-l învață minte. Îl sperie puțin, îl alergă, să-l frăgezească și-l papă.
 • +3 (3 voturi)    
  Degeaba creste amenda (Joi, 22 iulie 2021, 11:56)

  MTG [utilizator]

  Daca nici amenzile mici nu sunt aplicate. Problema nu este ca la rutier, ca ar fiu amenzile mici, ele sunt exorbitant de mari. Este ca probabilitatea sa fie aplicata e mai mica decat de a orespecta... Adica amenzi mici, dar cine incalca sa fie amendat imediat. Nu o amenda mare si la cativa.
 • -2 (2 voturi)    
  Check this out! (Joi, 22 iulie 2021, 14:04)

  Brutus2 [utilizator]

  :)))

  https://www.youtube.com/watch?v=CzCUDkR4Qds


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by