46% dintre persoanele de peste 50 de ani din Marea Britanie care au necesitat spitalizare după ce s-au infectat cu varianta Delta a coronavirusului erau vaccinate cu schemă completă. Dacă vaccinurile anti-COVID sunt eficiente, de ce există o creștere a procentului de infectare în rândul persoanelor vaccinate? Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca din totalul cazurilor confirmate un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii, susțin experții. Conform acestora, raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați.

COVID-19Foto: Pixabay

Comitetul de coordonare a vaccinării în România a publicat miercuri mai multe date statistice privind situația cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie, în funcție de statusul vaccinării, vrând să demonstreze că eficiența vaccinării complete rămâne de peste 90% împotriva spitalizării. Marea Britanie este unul dintre statele cel mai puternic afectate de varianta Delta a coronavirusului.

Până la data de 19.07.2021, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%. (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations)

Cazuri confirmate cu tulpina Delta/spitalizări - studiu de caz Marea Britanie

Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a pus la dispoziție date privind cazurile confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2- varianta Delta- și spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcție de situația vaccinării.

Informațiile colectate pentru perioada 1 februarie 2021 - 21 iunie 2021 sunt următoarele:

Acoperirea vaccinală din Marea Britanie, pe grupe de vârstă, până la 09.07.2021

Este normală creșterea proporției cazurilor de infectare în rândul persoanelor vaccinate?

Specialiștii susțin că, pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca din totalul cazurilor confirmate un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcție de statusul vaccinal, arată următoarele:

  • doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
  • doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinați cu schemă completă;
  • 46% din persoanele de peste 50 de ani care au necesitat spitalizare au fost vaccinate cu schemă completă.

Important de știut

  • Conform statisticilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie este între 80 si 90%.
  • Numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie;
  • Gradul de acoperire vaccinală crește semnificativ spre vârstele mai înaintate

Explicații pe marginea unei situații ipotetice:

Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80% în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinați și 20 sunt nevaccinați. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizați, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinați și 50% sunt nevaccinați.

Pentru o comparație corectă, rata de incidență trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinați/nevaccinați), astfel:

  • 8 persoane spitalizate din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă reprezintă un procent de 10%;
  • 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora.

Eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet, transmit autoritățile.