Prețurile locuințelor din cele mai bogate țări sunt supraevaluate cu aproximativ 10% după o perioadă de creștere de peste 10 ani și care este printre cele mai intense din 1900, arată un raport al Oxford Economics, citat de Bloomberg. Compania de research britanică a identificat Olanda, Canada, Suedia, Germania și Franța ca având cele mai riscante piețe imobiliare, bazându-și concluziile pe o analiză a tendințelor pe termen lung și pe raportul preț/chirie. Printre alte concluzii, documentul arată că prețurile imobiliarelor din 14 economii avansate au crescut cu 43% în 10 ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Boom-ul actual este pe cale să devină al doilea ca durată și al treilea ca ritm de creștere a prețurilor în ultimii 120 de ani, scrie în raportul citat. În SUA prețurile caselor au înregistrat în aprilie cel mai mare salt din ultimii 30 de ani, în timp ce proprietățile din Marea Britanie s-au scumpit în aprilie cu cel mai intens ritm din ultimii 20 de ani. Pe ambele piețe, dobânzile mici ale creditelor și cererea crescută pentru proprietăți mai mari în suburbii, ca și penuria de materiale au dus la aceste creșteri.

Raportul estimează că prețurile medii ale locuințelor din Marea Britanie vor crește cu 21% în următorii patru ani.

„O problemă cheie pentru următorii ani va fi modul în care se vor comporta dobânzile, având în vedere demografia, o economisire în creștere și probabilitatea ridicată a unei inflații mari”, se spune în raport.