​Condusul este unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care le facem în viața noastră. Mizăm pe patru anvelope cu un minim contact cu solul, de mărimea mâinilor noastre, pentru a ne ajuta să călătorim în siguranță pe drum. Așadar, menținerea anvelopelor în formă este importantă!

Șase sfaturi pentru a prelungi durata de viață a anvelopelorFoto: eMAG

Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci acest lucru:

1. Verifică presiunea anvelopelor lunar

Anvelopele pot pierde aproximativ un kilogram pe inch pătrat de aer (PSI) pe lună. O anvelopă poate pierde și mai mult pe vremea rece. Deci, dacă te bazezi pe mecanicul tău pentru a verifica presiunea în anvelope numai la schimbarea uleiului sau la rotația anvelopelor, s-ar putea să te pui pe tine și familia ta în pericol.

Potrivit statisticilor, principala cauză a accidentelor legate de anvelope sunt anvelopele dezumflate. Anvelopele dezumflate reduc manevrabilitatea vehiculului și nivelul de combustibil și pot duce la uzura prematură a benzii de rulare și la o explozie catastrofală. Anvelopele sunt scumpe, dar verificând în mod regulat presiunea în anvelope le poți prelungi durata de viață. Pentru a găsi presiunile pneurilor adecvate pentru mașina ta, consultă manualul proprietarului sau pancarta de pe rama ușii mașinii.

2. Inspectează anvelopele în mod regulat, mai ales înainte de drumuri lungi

În momentul în care verifici presiunea anvelopelor sau îți speli mașina, efectuează o inspecție fizică a anvelopelor. Nu îți fie frică să te lași în mâini și genunchi pentru a face inspecția. Lucrurile de căutat includ crăpături, umflături și obiecte care ar fi putut găuri anvelopa, cum ar fi cuie, șuruburi, sticlă sau pietre.

Dacă unul dintre aceste obiecte găurește peretele lateral al anvelopei, anvelopa va trebui înlocuită. Dacă faci o călătorie lungă, verifică presiunea anvelopelor și inspectează anvelopele înainte de a pleca de acasă. Este mult mai ușor să inspectezi anvelopele în siguranța și confortul propriului garaj decât pe partea laterală a autostrăzii, cu mașini care se deplasează cu o viteză de 100 de km/h sau mai rapid.

Dacă întâmpini o defecțiune a anvelopei în timp ce călătorești, ia în considerare apelarea la un profesionist în anvelope din acea zonă pentru a te ajuta să schimbi sau să înlocuiești anvelopa.

3. Rotește, rotește, rotește

Pentru a menține o uzură uniformă a benzii de rulare și pentru a obține o durată maximă de viață a anvelopelor, se recomandă să rotești anvelopele la fiecare 10.000 până la 15.000 de kilometri. Dacă cumperi un set de anvelope de la magazinul tău local de anvelope, acestea pot asigura rotirea gratuită a anvelopelor. Dacă nu, rotațiile anvelopelor sunt destul de ieftine.

4. Nu suprasolicita vehiculul

Pe rama ușii ai informații despre cât de multă greutate poate suporta vehiculul în siguranță. Supraîncărcarea unui vehicul poate provoca, de asemenea, defectarea anvelopelor.

5. Nu aștepta până când pneurile sunt pe patul de moarte pentru a le înlocui

Anvelopele sunt scumpe și nu sunt deosebit de distractiv de cumpărat. Totuși, condusul cu anvelope specifice sezonului, trecute de viața lor utilă, te pune pe dumneavoastră și familia ta în pericol.

Majoritatea anvelopelor au o bară de uzură între benzile de rulare ale anvelopei. Dacă adâncimea benzii de rulare a anvelopei este la sau sub această bară, este timpul pentru anvelope noi.

6. Nu instala anvelope nepotrivite

Dacă ai anvelope nepotrivite, acest lucru poate avea un impact negativ asupra manevrării mașinii tale și poate provoca uzura neobișnuită a restului anvelopelor, precum și a altor componente ale mașinii. Dacă schimbi o anvelopă și una dintre ele nu se potrivește, cel mai probabil vei fi obligat să le schimbi și pe celelalte astfel încât să ai același tip.

Regula generală pentru cumpărarea anvelopelor este că trebuie să cumperi întotdeauna cel puțin două și să le pui pe spatele mașinii, indiferent de tipul de mașină pe care îl deții. Avantajul de a pune anvelopele noi pe spate oferă o manevrare mai bună a mașinii în condiții de umezeală. Dacă există anvelope slabe pe partea din spate a mașinii tale, aceasta ar putea provoca o derapare.