Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că sunt mobilizate toate echipajele din judeţele vizate de avertizări de ploi torențiale și furtuni, dar şi cele din judeţele limitrofe, pentru a interveni în caz de necesitate. Arafat explică și de ce avertizările RO-Alert de vreme severă ajung la populație, uneori, în timpul producerii intemperiilor: ”Este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM”.

RO-ALERTFoto: ANCOM
  • "Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă şi IGSU este pregătit să intervină cu personal și utilaje din judeţele care nu sunt impactate”, a declarat Raed Arafat, marţi, în videoconferinţa cu prefecţii.

El a insistat să fie transmise populației din timp mesaje RO-Alert, iar în acest context a explicat de ce aceste avertizări de vreme severă ajung la populație, uneori, în timpul producerii intemperiilor.

  • ”Rămânem pregătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert (...) din timp. Aş dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia.
  • Pentru că este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM. ANM-ul, când ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting, timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a spus Raed Arafat, citat de News.ro.

În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, până miercuri, la ora 3.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp. Meteorologii au emis marți cod portocaliu, cea mai mare parte a restului ţării fiind sub cod galben.

O astfel de situație în care mesajele RO-Alert au fost trimise în timpul producerii intemperiei a fost în 11 iunie 2021, când bucureștenii au primit mesaj RO-Alert de averse însemnate și descărcări electrice la ora 18.40, în condițiile în care avertizarea era valabilă pentru perioada 18:10-19:00.