FOTO Marfă de Turcia. Turist printre „afaceriștii” din autocarul Istanbul-București și cum apără vameșii bulgari granița UE, cu șurubelnița în mână

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Duminică, 18 iulie 2021, 20:33 Actualitate | Esenţial


Istanbul
Foto: Gabriel Bejan
​Autocarele de linie care fac Turcia ar da faliment dacă s-ar baza pe turiști. Turiștii sunt doar niște rătăciți în această lume de comercianți și afaceriști de bazar. Mici bișnițari care cu greu reușesc să trăiască un pic peste media din România pentru că, de câteva ori pe lună, se duc în bazarul din Istanbul de unde aduc marfă ieftină pe care o vând aici la suprapreț.

„Turist, așa-i?”, mă întreabă amabil-compătimitor femeia la vreo 40 de ani, în fața punctului de trecere a frontierei deasupra căruia scrie cu litere mari, chirilice și latine, „Republica Bulgaria”.

„Da, nu înțeleg de ce durează atât”/ „Ei, stai liniștit că mai avem de așteptat. Oricum la 8 se schimbă tura, noi nu intrăm pe tura asta. Data trecută am stat până la 12 noaptea”/ „Serios?”, m-am mirat eu panicat, neștiind încă faptul că nici autocarul nostru nu urma să plece din granița turco-bulgară înainte de ora 11.

Eram în punctul de trecere a frontierei de la ora 16, într-un autocar pe ruta Istanbul-București, pentru că alesesem cea mai ieftină variantă pentru întoarcerea în România, după câteva zile petrecute în Turcia: 200 de lire turcești biletul, adică mai puțin de 100 de lei.

Numai că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, varianta cea mai ieftină e întotdeauna și cea mai grea. Am plecat la ora 13 din Istanbul și am ajuns în București la 5 dimineața, după șapte ore petrecute în granița turco-bulgară.

Autocarele de linie care fac Turcia ar da faliment dacă s-ar baza pe turiști. Turiștii sunt doar niște rătăciți în această lume de comercianți și afaceriști de bazar. Asta ca să nu le spunem de-a dreptul bișnițari acestor oameni, care cu greu reușesc să trăiască un pic peste media din România pentru că, de câteva ori pe lună, se duc în bazarul din Istanbul de unde aduc marfă ieftină pe care o vând aici la suprapreț.

Bijuterii din aur, parfumuri, pantofi, textile, prosoape, lenjerie și așa mai departe. De fapt, ca să fim cinstiți, românii au învățat capitalismul de la turci, când după 90 au dat năvală în bazarele din Istanbul și au umplut România cu blugi, tricouri, adidași și treninguri și cine mai știe ce minunății visau românii să cumpere după căderea comunismului.

Îmi aduc aminte și acum cu satisfacție de blugii mei din copilărie „Piramide” și de adidașii „Plima”. M-au ținut o vară, dar am stârnit ceva invidii în fața blocului.

Mulți comercianți s-au ridicat după drumurile din anii 90 din Turcia, nu mai fac drumul ăsta obositor și umilitor, au acum afaceri și companii care valorează milioane de euro. Alții au rămas pe autocar și în 2021.

„Mai merge și acum treaba, dar nu ca pe vremuri”, îmi spune doamna care m-a abordat în vama bulgară, în timp ce vorbim ca să treacă mai repede timpul de așteptare. „Aveți firmă, magazin, ce faceți cu marfa?”/ „Nu, deloc”, îmi răspunde femeia, fără să-mi dea alte detalii.

În autocar, eram probabil cel mult trei-patru pasageri care nu aduceau marfă din Istanbul. Și eram totodată și singurii care nu aveau motive de emoție la controlul vamal: un bărbat la vreo 50 de ani, patriot, care transpira în continuu și bombănea că România nu mai produce nimic și a ajuns piață de desfacere pentru produsele altora;

o studentă din România de vreo 20 de ani care fusese în vacanță la o mătușă din Istanbul și care credea că vaccinul și Covid-ul au apărut pentru că „ăștia vor să mai reducă din populația în vârstă”;

o turcoaică pe care a lăsat-o mustăciosul de taică-său singură în autocar, după ce a vorbit tot drumul la telefon, iar în vama turco-bulgară și-a dat seama că trebuie să se întoarcă musai în Istanbul.

Turcul a întrebat în stânga și-n dreapta dacă merge cineva la Craiova, ca să i-o lase în grijă pe fiică-sa, nu a avut succes și până la urmă a coborât pur și simplu.

S-a iscat apoi o discuție „cum să-ți lași fata așa, amanet, în autobuz”, dar până la urmă doamna de la compania de transport a zis că o să aibă ea grijă ca fiica să ajungă la Craiova. Femeile din autocar care mai știau ceva turcă au tras-o de limbă și au aflat că turcoaica are 26 de ani, deci nu e chiar așa mică cum s-a crezut.

„Dar are față de nevinovată” s-a mirat în românește o doamnă de vreo 60, pentru ca apoi, cu Google Translate, să-i transmită turcoaicei un mesaj de încurajare: „să nu plângi, ești cu noi, aicea, avem noi grijă de tine”.

Vameșii bulgari și „amanetele” românilorCoadă de autocare în vama dintre Turcia și Bulgaria

Au trecut greu orele de așteptare din vamă. Greu și frustrant pentru că autocarele cu număr de Bulgaria erau băgate în față, nu-mi dau seama dacă era vreo strategie la mijloc de genul „știu bulgarii, ce știu”.

„Știu pe dracu, așa fac bulgarii, dacă sunt 50 de autocare bulgărești și 50 românești le bagă pe ale lor și le lasă la urmă pe cele românești. Din punctul ăsta de vedere, românii sunt mai corecți, e în funcție de cine ajunge primul în vamă”, îmi zice doamna de lângă mine.

„Uită-te și tu la fata asta (n.r.-polițistă de frontieră) ce încruntată e. Și de abia și-a început tura, nu e obosită. Dar așa-s bulgarii, încruntați, nu ai să vezi un zâmbet la ei. Românii sunt altfel, mai fac o glumă când se urcă în autocar”.

„Și în condițiile astea, atâtea ore pierdute pe drum, mai rentează să mergeți la turci după marfă?” o întreb. „De fiecare dată zic, gata, mă opresc, după aia uit și plec din nou după marfă”, îmi mai spune doamna care nu avea nici firmă, nici magazin, dar făcea turcii de mai bine de zece ani.

Ca să mergi la toaletă în partea bulgară a graniței trebuia să plătești 50 de eurocenți. Nu au vrut să primească lirele mele turcești („lirele merg doar în Turcia”, mi-a zis cu demnitate europeană paznicul budei), noroc cu pasagerul patriot care mi-a dat o monedă europeană și i-a luat la mișto pe bulgari, în românește, „ăștia-s așa săraci, că-ți iau bani și pe pișat”.Or fi bulgarii europeni la budă, dar se pare că nu stau prea bine cu engleza. Polițista de frontieră încruntată mi-a tot zis la un moment dat ceva în bulgărește, iar eu am întrebat-o în engleză ce să fac.

Până la urmă m-am prins că trebuie să pregătesc pașaportul pentru control. Doar pașaportul nu și certificatul de vaccinare, pentru că bulgarii se comportau ca niște oameni liberi, care nu se tem de Covid.

Spre deosebire de colegii lor turci, funcționarii bulgari nu purtau măști și-ți suflau libertatea direct în față atunci când vorbeau cu tine.

Și tot așteptând să bage autocarul la control, am aflat lucruri nasoale și despre șoferii turci. Cică aveau amante în România, „e ceva obișnuit la ei”, unii aveau și de 26-27 de ani, ceea ce e mai rău, după cum comenta o doamnă, în corul aprobator al colegelor de suferință și de Istanbul.Toți cei care veniseră după marfă păreau că se cunosc bine între ei, își permiteau mici bârfe. Se cunoșteau și cu șoferii, cu oamenii „de la firmă”, vorbeau între ei ca niște vechi camarazi. Noi ceilalți, „turiștii”, eram invizibili.

În cele din urmă a venit și rândul nostru la control. Unul din șoferi a băgat autocarul într-un hambar și toți ceilalți au început să descarce bagajele.

Cele mai multe erau „amanete”, adică pachete trimise din Turcia către România și care se plăteau, după cum am aflat cu ocazia asta„ doar dacă ajung la destinație. Unele erau pachete mari, grele, înfășurate bine cu șapte straturi de celofan, altele erau mici și ușoare. Pe o cutie de pantofi scria, cu markerul, „Diana- Bucharest”.

După ce s-au descărcat toate bagajele, autobuzul a plecat la scanner, iar în hangar și-au făcut apariția vedetele: doi vameși bulgari, unul înalt, slab și cu părul alb, care avea în mână o șurubelniță, iar celălalt, mai în vârstă, cu un cater.Paznicii granițelor UE au început să pășească printre bagaje, ca două păsări flamingo, atenți să nu calce pe vreun porțelan dintr-o sacoșă, înainte de vămuire. Acolo unde li se părea ceva interesant, vameșii băgau șurubelnița în pachet sau tăiau sacoșa cu caterul, în timp ce posesorul bagajului ofta de emoție.

Dacă era vreo valiză sau un rucsac îi spuneau în bulgară posesorului să o desfacă. Băgau apoi mâna, răsfoiau un pic chiloții sau tricourile omului și dacă nu găseau nimic suspect plecau la alt bagaj.

Și tot așa, în timp ce pasagerii treceau de la agonie la extaz. Și invers.

„Hai, dă-mă naibii, nu tremuram când aveam 200 de grame de aur la mine, nu o să tremur acum, când am 20”, am auzit-o pe doamnă de lângă mine, care apoi a și făcut o premoniție sumbră: „După cum se uită ăsta, să vezi că vine direct la mine”.

Și vameșul cu șurubelnița a venit la ea, i-a cerut să-și desfacă geanta, a băgat superficial mâna în ea apoi și-a văzut de treabă.

Vameșul mai în vârstă mi-a cerut și mie să-mi desfac rucsacul, doar așa, ca să nu pot scrie acum că m-a ignorat complet. I-am arătat două tricouri murdare și a plecat mai departe.

La un moment dat, pe femeia brunetă și bondoacă, cu doi băieți burtoși după ea, a apucat-o panica și a început să întrebe oamenii în stânga și-n dreapta dacă nu pot să-i ia și ei ceva marfă.

„E prea târziu femeie acum, trebuia să zici înainte, acum te vede pe cameră”, s-a rățoit la ea o alta. Nu știu dacă a văzut-o cineva pe cameră sau din alt motiv, dar vameșii chiar au luat-o deoparte pe femeia neliniștită.

„Asta sigur are ceva pe ea”, mi-a șoptit doamna fără magazin. „Păi unde le ține?” „Ei!” Se vede treabă însă că le ținea bine pentru că neliniștita s-a întors liniștită după discuția cu vameșii.

Până la urmă, nu a fost chiar totul ok, iar „amanetele” au fost problema. Erau prea multe sau prea grele sau cine știe, doar vameșii și șoferul turc pot spune cu exactitate.

„Șoferul încearcă să se înțeleagă cu ei, dar se pare că nu se înțeleg”, mi-a tradus doamna de lână mine ce anume au parlamentat turcul și cei doi vameși.

La un moment dat, turcul și bulgarii au ieșit din hangar, departe de ochii lumii. Șoferul s-a întors apoi, după vreo zece minute, cu un căruț pe care a pus mai multe pachete și apoi s-a dus din nou cu ploconul după vameși. Judecând după privirea pierdută pe care o avea la întoarcere se pare că prețul a fost totuși cam mare.

Bine că am scăpat, hai acum cu toată marfa înapoi în portbagaj și la drum. O mare parte din pachetele cărate de șoferii turci nici nu au ajuns în România. Au fost descărcate într-o magazie, în curtea unui restaurant de la vreo 20 de kilometri de Ruse, acolo unde autobuzul a făcut un popas de 20 de minute pentru toaletă și pentru o țigară.

Apoi, înainte de granița românească, unul din șoferi a trecut printre pasageri pentru o chetă. „Cât să dăm? Un milion e suficient, nu?” a întrebat doamna care vorbise cu turcoaica prin intermediul Google Translate. „Da, da, e suficient”, au confirmat femeile de lângă ea.

„Dar pentru ce sunt banii ăștia? Tre să dau și eu?” am întrebat-o, deși văzusem că șoferul turc mă ignorase la chetă. „Dacă nu ai marfă, nu trebuie să dai. E pentru vamă”, mi-a explicat femeia.

Lucrurile au mers ușor în vama românească. Un polițist de frontieră a urcat, ne-a luat pașapoartele, și-a coborât cu ele. A coborât și șoferul care s-a pierdut în noapte pentru câteva minute. S-a întors cu un vameș, a deschis portbagajul, funcționarul s-a uitat un pic printre bagaje, după care l-a închis la loc și gata, asta a fost tot.

În mai puțin de o oră eram deja în gloriosul București. Unii au coborât aici, ceilalți care mergeau la Pitești sau la Craiova au rămas în autocar. Mai aveau niște ore bune de mers până să ajungă acasă, cu marfa în siguranță.

O marfă pentru care au tras din greu și de data asta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43725 vizualizari

 • +6 (50 voturi)    
  Ca sa ajungi sa-ti faci concediul (Duminică, 18 iulie 2021, 20:55)

  persuasiv [utilizator]

  in civilizatele si stralucitoarele statiuni bulgaresti sau erdoganesti,trebuie sa stai ca milogu' in vami,pana te baga preamarimile lor in seama???oare de ce mi-e greata???
  • 0 (20 voturi)    
   bine ca in alea grecesti nu stai! :))))) (Luni, 19 iulie 2021, 6:27)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   esti pe langa subiect si handi functional pe deasupra.
   • 0 (2 voturi)    
    Bine ca esti tu concis si mai ales, (Luni, 19 iulie 2021, 19:49)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui AES

    la subiect.Poate ca,intr-adevar,sunt handicapat functional.Alte probleme,la subiect,mai ai???
  • +4 (4 voturi)    
   nu stai daca mergi ca turist cu masina personala (Luni, 19 iulie 2021, 14:41)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   Cei din articol erau comercianti care mergeau cu autocarul, in aceasta situatie te conroleaza mai la sange. In vama exista culoare pentru masini mici si alte culoare pentru autocare. Masinile se separa si fiecare merge pe drumul lui. Daca esti cu masina mica o iei pe culoarul de masini mici, vamesul se uita pe documente (mai ales daca ai copii in masina), eventual te pune sa deschizi portbagajul masinii si asta e tot, ai drum liber pana in statiune.
 • -35 (51 voturi)    
  ca in 90 (Duminică, 18 iulie 2021, 21:59)

  ClaudiuO [utilizator]

  Concediu cu autocarul. Doamne fereste. Cu nimic diferit fata de amaratii care merg cu masina pana in Grecia. Oameni care nu au evoluat si au ramas la metodele arhaice de a calatorii. La voi nu exista avion? Hai ca la bisnitari mai zici ca in avion nu pot cara multa marfa dar la un turist??!
  • -12 (22 voturi)    
   pai unde mai pune conserva cu ciorba de burta? (Luni, 19 iulie 2021, 6:28)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   daca nu merge by car? :)))
   • -9 (9 voturi)    
    Mda (Luni, 19 iulie 2021, 10:58)

    aiureantramvai [utilizator] i-a raspuns lui AES

    Buna intrebare. Desi as completa ca pe langa ciorba de burta, pateurile de Sibiu si pungile de pufuleti, masina o mai folosim si pentru a ne deplasa sa ne mancam pufuletii ba pe plaja la Paralia Katerini ba la Olympic Beach.
  • +17 (23 voturi)    
   Hai ca (Luni, 19 iulie 2021, 7:21)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Asta a fost tare. Nu mai pot merge cu masina in Grecia ca sunt arhaic? Pai daca suntem un grup de 4 prieteni, de ce sa dam 600 euro de pe bilete cand ajung cu 200? Faci o pauza de o noapte in Salonic, si pornesti a doua zi. Daca ai gasca, e chiar fun. Acum, normal.. nu o sa mergi cu masina in Creta.. naxos, paros sau cine stie ce alta destinatie din sudul Greciei. In plus, daca ajungi cu masina pe o insula.. ai masina sa te si plimbi de pe o plaja pe alta. Altfel trebuie sa inchiriezi sau sa stai doar intr un loc (daca mergi in resort)
   • -4 (8 voturi)    
    oh da (Luni, 19 iulie 2021, 14:30)

    ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Nu stiu pentru tine dar pentru mine timpul inseamna bani. Pe langa timp , imi mai place si confortul. Ca sa vezi ce pretentii am! Sa pierd o zi dus o zi intors din concediu? Serios? Mergi cu 4 prieteni? Am trecut de varsta aia si nu mai merge. Poate e distractiv pentru tine , pentru mine nu e distractiv deloc sa pierd 2 zile aiurea dupa care sa fiu rupt de la condus sau sa fac cu scimbul de dormit in masina. Asta is valente de pustan de maxim 25 de ani , la mine nu mai merge.

    Nicaieri in lume , exceptand societatile sarace nu se face turism pe distante mari cu masinile personale. Daca nu ma crezi documenteaza-te si o sa te convingi. Ma refer la majoritate , nu la 1% arhaici.

    Insa sa vii sa spui ca e scump in Romania cu avionul , bai nene lasa-ma! E 80 euro dus intors un bilet de avion pana in Atena daca il iei din timp. Te da afara din casa o suma de genul asta? Dar spor la stat in vama , spor la sofat si spor la odihna pe urma si spor la stat in ambuteiaje. Cred ca e foarte distractiv.
    • +2 (4 voturi)    
     Pai tocmai (Luni, 19 iulie 2021, 16:15)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

     Deci daca nu se mai aplica la tine.. ca ai nevasta si copiii, nu inseamna ca restul sunt arhaici. Nu te am contrazis ca mergi cu avionul, ci ca ceilalti cu masina.. sunt vezi doamne inapoiati. Si da, mie imi place sa conduc, sa ma opresc, sa am libertate. Si ghici ce, am si timp :)

     Daca mergi alL inclusive, de obicei lasi masina acasa. Dar eu rareori merg la all inclusive. De fapt, in Europa n am mers niciodata la all inclusive. Sunt doar scenarii diferite, nu ca sunt inapoiat :)
    • 0 (0 voturi)    
     Gresesti, (Marţi, 20 iulie 2021, 9:50)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

     fiecare om isi alege singur metodele de deplasare, in functie de preferinte, varsta, banii de care dispune etc. Mie spre exemplu imi place sa conduc, si prefer sa merg cu masina personala, desi am trecut de mult de varsta de 25 ani. Am colegi care au iesit la pensie si inca merg cu masina pana in Grecia.
     Te inteleg si pe tine ca mergi cu avionul, asa cum am spus, totul tine de preferintele fiecaruia.
  • +14 (16 voturi)    
   sau cu autocarul (sic!) (Luni, 19 iulie 2021, 7:34)

   ileana-carmen [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Nu exista aeroport in zona daca vrei sa vizitezi Balcicul de exemplu. Asa ca mai las-o cu "civilizatia" asta cu avionul. La voi, la noi. Ce sa zic, da ochii peste cap.
   • -3 (5 voturi)    
    :)) (Luni, 19 iulie 2021, 14:33)

    ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui ileana-carmen

    Draga mea , articolul facea referire la Turcia - dumneata imi vorbesti de Bulgaria :)) Azi maine se trezeste unu ca il iau la rost ca merge cu masina pana in Constanta.
  • +11 (17 voturi)    
   ia zi, mai, elevatule... (Luni, 19 iulie 2021, 8:43)

   qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   cum e la wizzair si ryan air cand faci scandal la imbarcare ca ai venit cu o papornita mai mare decat accepta aia? iti vine sa musti de ciuda din aia 15 euro platiti pe bilet? Dar apoi iti vine in minte o idee "geniala" si incepi sa te imbraci cu hainele din bagaje, doar sa nu platesti taxa aia suplimentara...

   daca voiai sa pari mare "avion" ziceai ca mergi cu trenul si atunci chiar aveai clasa.
   • -3 (5 voturi)    
    haha (Luni, 19 iulie 2021, 14:54)

    ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Cei de care mentionezi tu sunt cei care merg la munca in strainatate nu in concediu. Deci faci confuzii ;)
    Eu nu am prins niciodata astfel de evenimente dar sigur daca ai auzit tu un caz prin presa sigur se aplica la toti. Ati discutat probabil de acest caz pe indelete in cele 15 ore de condus spre Turcia banuiesc :))
  • +6 (12 voturi)    
   mda (Luni, 19 iulie 2021, 9:23)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul... :)
  • +14 (14 voturi)    
   . (Luni, 19 iulie 2021, 10:11)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Aha, deci cei care nu-și permit decât autocar să stea acasă și cei care merg cu mașina sunt niște fraieri pentru că vor să aibă libertate de mișcare și să mai vadă alte chestii. Mentalitatea parvenitului care se duce la all-inclusive în Antalya.
   • -4 (6 voturi)    
    amuzant (Luni, 19 iulie 2021, 15:00)

    ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui ximigu

    Spre dezamagirea ta nu am fost niciodata la all-inclusive. Niciodata! Eu nu ma duc cu agentii de turism si nu sunt turist din categoria "turcia" sau "grecia". Nu zic ca nu sunt frumoase ci doar ca eu am alte locatii si imi place sa ma ocup eu de tot , unde - ce cazare , cum sa ajung. Asa ca fapt divers.
    Si da , concediile pe distante mari cu masinile personale e o caracteristica a societatilor sarace.

    Libertate de miscare? Ca nu poti inchiria masina acolo pentru 1-2 zile cu 20 de euro / zi - trebuie sa vii cu ea din Romania sa pierzi 12 ore pe drum - nu ? Bai nene , de unde iesiti? Pana la urma e suficient sa te uiti in jur la tara asta sa iti seama ca romanul nu e unul dintre cei mai destepti . Asta e... cat traim invatam desi unii refuza complet sa inteleaga.
    • +5 (5 voturi)    
     Nu e deloc amuzant (Luni, 19 iulie 2021, 15:44)

     arjuna [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

     Sunt o gramada de turisti din vestul Europei care viziteaza lumea cu masina personala, rulota sau chiar cu bicicleta, desi si-ar permite fara probleme sa mearga cu avionul.
     Fac asta ca sa se poata opri oriunde pe parcurs in tarile prin care trec, sa mearga pe trasee mai putin circulate, sa nu depinda de companii de car rental etc..
    • +3 (5 voturi)    
     Claudiu (Luni, 19 iulie 2021, 16:22)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

     Eu zic sa nu mai faci pe desteptul ca deja intri in zona penibilului. Tu stii cati nemti merg cu masina in Croatia? Din mijlocul Germaniei si pana in sudul croatiei sunt peste 1200 km. Deja exagerezi. Bine ca ai tu bani de avion si de inchiriat masini. Ceilalti care n au tre sa si faca concediul la navodari sau cum? (Asta ca o paranteza ca ai intrat si in zona “bugetului”. Desi e offtopic. De unde iesiti bai frate voi astia “Superiorii” de va freaca cum pleaca unii in concediu?
    • +4 (4 voturi)    
     Serios? (Luni, 19 iulie 2021, 17:10)

     Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

     Unde și ce mașină închiriezi tu cu 20€/zi? :))
     Mai lasă-ne cu textele astea, că turismul cu mașina e doar pt. săraci. Mă duc cu mașina mea și în Turcia și în Grecia și în Austria pentru că:
     - plec când vreau, o iau pe unde vreau, mă opresc unde vreau, văd și alte lucruri în afară de nori.
     - nu depind de ore câteodată tâmpite de decolare/aterizare
     - când ajung la destinație, nu depind de închirieri mașini, mă duc unde și când vreau.
     - nu în ultimul rând îmi place să conduc. Pentru mine condusul timp de 10 ore este mai confortabil decât statutul cu genunchii la gură pentru 3 ore.
     Deci este o chestie de gust până la urmă. Dacă ție îți place cu avionul, foarte bine, zbori unde vrei tu. Nu am nicio problemă cu asta. Dar nu scoate tu din burtă categorisiri tâmpite.
  • 0 (0 voturi)    
   Wasaaa (Luni, 19 iulie 2021, 23:26)

   Zoca [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Mai sunt si alte motive pentru care alegem masina personala in detrimentul avionului, dar sunt subiecte prea grele pentru cetatenii supusi care joaca dupa cum canta oficialitatile!
   Ne descurcam perpedes lejer fara vaccin si teste, orice usa inchisa deschide altele!!!!
   Am fost plecat pana acum de 3 ori, una bucata Grecia, una bucata Austria si una bucata Turcia.
   Ghici ce.....nema carntina, nema vaccin, nema test....voi mai bagati niste seruri ca vine valul patru!
   In septembrie bag iar o tura in turcia vreau sa trec in partea de Nord a Ciprului am un prieten care a inchiriat o casa cu 650 oiro pe luna pentru un an intreg, foarte posibil ca anul acesta sa petrec niste sarbatori cu soare!!!!!!!!! NICOSIA HERE I COME WITHOUT VACCINE
 • +14 (14 voturi)    
  coada din vama (Luni, 19 iulie 2021, 7:31)

  ileana-carmen [utilizator]

  Am citit articolul si m-am regasit oarecum in intamplarile descrise. Am fost de curand intr-o excursie de 1 zi cu autocarul in Bulgaria la Balcic si Cap Kaliakra si la ducere am stat 1/2 h in vama si mi s-a parut mult. Ei, la intoarcere am stat 2 h. Noroc, da noroc, ca s-a dus ghida si s-a certat cu vamesii nostrii. Au venit, ne-au controlat de bagaje, nu aveam, si ne-au lasat sa trecem inaintea altor autocare. Nu aveau decat sa-mi ia 1 cutie de rahat, 2 cutii de crema de fata si 1 sampon. De trandafiri toate, normal. Si ceilalti turisti cam tot atat aveau. Nu stiam de ce stau autocarele atat de mult in vama. Mi se pare inadmisibil traficul asta de produse de 2 lei si spaga de la frontiera descrise in articol. Dar mai inadmisibil mi se pare ca la vama noastra toaleta este incuiata. Noroc ca la bulgari e deschisa chiar daca e cu bani. Nici nu mai conteaza. Exista si alternativa in porumb dar am preferat sa ma abtin si sa platesc pentru aceasta necesitate. De ce e incuiata toaleta la noi? Mi se pare o mare rusine, aproape la fel de mare ca spaga descrisa in articol. Poate citeste cine trebuie si descuie toaleta din vama romaneasca. Si face ceva ca traficul prin vama sa fie mai fluent. Macar pentru turistii adevarati ca mai exista si din astia.
 • +11 (15 voturi)    
  Acum 21 de ani (Luni, 19 iulie 2021, 8:27)

  RoFa [utilizator]

  am trait o experienta de viata asemanatoare in aceleasi conditii si pe aceeasi ruta... fusesem cu fiul meu in vacanta in Turcia si eram singurii turisti din autocar. Inainte de vama bulgareasca la intrarea in Romania, un "comerciant din pasiune", mai indraznet, m-a rugat frumos sa preiau cateva din bunurile cumparate de el in Turcia daca tot nu aveam marfa mea de "trecut" ca el avea prea mult si sa nu faca bulgarii figuri. Evident ca l-am refuzat. Daca i-as fi spus ca lucrez la Directia Generala a Vamilor ar fi facut probabil infarct. Si stati linistiti cu totii: DGV nu poate face nimic eficient contra acestui tip de comert ilicit.:)
  • +3 (3 voturi)    
   Să înțeleg că nu se poate... (Luni, 19 iulie 2021, 22:42)

   GabiDu [utilizator] i-a raspuns lui RoFa

   face nimic altceva decât să se ia șpagă la vamă?
   Wow! Curat murdar coane Fănică...DGV să afirme așa ceva...?!?
 • +10 (12 voturi)    
  la vama nu s-a schimbat nimic (Luni, 19 iulie 2021, 10:26)

  costelo999 [utilizator]

  din 90 pina in 95 am facut turcia fiind student. acum cind am citit rindurile astea vad ca acum dupa 20 de ani este exact la fel, cind te duci la stambul treci mai repede cind te intorci stai prin vami cu orele si bineinteles aceeasi spaga la vama romaneasca
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 iulie 2021, 0:09)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Povesti de acum 20 de ani... (Miercuri, 21 iulie 2021, 12:00)

  Leo11 [utilizator]

  Comerciantii nu-si mai bat capul sa care bagajele cu marfa pana in tara. Toata marfa este incarcata in tiruri , vamuita si trimisa la destinatie in Romania. Mai sunt comercianti care rezolva pe mail direct cu magazinele de en-gros din Istanbul. In 3 zile primesc marfa fara nici un efort suplimentar. Am fost si eu plecat cu un autocar din acesta de linie. Nici nu ziceai ca sunt comercianti. Cu sacosa au plecat si cu sacosa s-au intors. La vama la bulgari a durat putin ca nu aveau ce controla. Nimic din spectacolul prezentat de ziarist nu am vazut in acel drum.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by