Pentru prima dată în România, câini poliţişti antrenaţi la Centrul Chinologic din Sibiu au început, de sâmbătă dimineaţă, să caute semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2 la pasagerii de pe Aeroportul Sibiu. Câinii au fost antrenaţi luni de zile, folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.

caini dresati pentru a recunoaste pacientii COVID, la TimisoaraFoto: Spitalul Victor Babes Timisoara

Doi dintre cei cinci câini special antrenaţi să depisteze infecţia cu SARS-CoV-2, însoţiţi de poliţiştii care i-au pregătit, au fost prezenţi la poarta de Sosiri a Aeroportului din Sibiu, unde cei 110 pasageri ai cursei Ryanair de la Veneţia au trecut prin faţa animalelor, fiind despărţiţi de aceştia printr-un perete prevăzut cu găuri, în aşa fel încât câinii să îi poată mirosi pe oameni. Niciun pasager nu a fost depistat cu COVID-19.

Timp de două luni, doar la Sibiu, pasagerii care călătoresc cu avionul vor fi verificaţi, la venirea în ţară, şi de câinii poliţişti, în încercarea de a depista eventuale cazuri de COVID-19.

  • "Din ceea ce am văzut, pasagerii s-au manifestat foarte ok, se opreau la indicaţiile echipajului canin, au stat, nu a dat niciunul semne de nervozitate. Sper să fie un succes pentru că aviaţia este unul din sectoarele cele mai afectate de pandemie şi orice măsură care poate să sprijine la reluarea traficului cred că este benefică", a declarat directorul general al Aeroportului Internaţional din Sibiu, Marius Gîrdea, citat de Agerpres.

Autoritățile spun că verificarea pasagerilor nu este întârziată de câinii care pot depista infecţia care duce la COVID-19 și că nu există riscul ca aceşti câini să muşte vreun pasager.

  • "Astăzi am avut în jur de 110 pasageri, iar ca timp am avut circa 40 de minute. Este suficient, câinii nu sunt solicitaţi foarte mult sau peste capacitatea lor, deci este în regulă. (...)
  • Câinii se plimbă şi printre pasageri. Azi am avut o verificare dublă a pasagerilor. Putem afirma că, în proporţie de sută la sută, că nu a existat nicio persoană infectată care să fi intrat în ţară în acest moment. (...)
  • Câinii nu au dezvoltat această agresivitate, ei au fost obişnuiţi cu aeroportul, cu municipiul Sibiu, cu persoane, cu copii, deci nu există niciun fel de risc din această perspectivă", a precizat directorul Centrului Chinologic din Sibiu, Leonard Bîlă.

Câinii poliţişti de la Sibiu au fost antrenaţi interacţionând cu persoane cu COVID-19.

Singura problemă a autorităţilor este legislaţia în vigoare, potrivit prefectului de Sibiu. Un pasager depistat cu infecţia cu Sars-CoV-2 de către un câine poliţist și care refuză testarea rapidă nu poate fi obligat să se testeze de COVID-19, afirmă prefectul Mircea Creţu.

Întrebat de jurnaliști dacă ar trebui să fie obligatorie testarea rapidă de COVID-19 la Aeroportul Internaţional Sibiu, prefectul Mircea Creţu a spus: "Aici ar trebui să ne gândim şi să se ia o hotărâre. E de gândit dacă se va modifica legislaţia, astfel încât testarea să fie obligatorie. Eu cred că la nivelul autorităţilor se gândesc şi alte măsuri care să ducă spre bine lupta cu coronavirusul".

Dacă misiunea câinilor poliţişti de la Sibiu va fi un succes, atunci MAI intenţionează să introducă şi în alte aeroporturi din România echipe canine de depistare a SARS-CoV-2.

Şi în alte ţări din lume, câinii sunt special antrenaţi să detecteze persoanele cu COVID-19.