​La intrarea în România, toate persoanele trebuie să completeze un formular de triaj COVID care trebuie predat apoi unui reprezentant DSP aflat pe aeroport sau la punctul de frontieră.

Calatori sositi pe Aeroportul OtopeniFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Primul pas este completarea numărului de telefon, la care va fi primit un sms cu un cod unic de validare pentru a putea completa formularul. Informațiile care trebuie completate în formularul de triaj necesar la intrarea în România sunt: nume, prenume, CNP, data nașterii, țara din care vine persoana respectivă.

Formularul de triaj este de fapt o declarație prin care persoana respectivă ia la cunoștință dacă trebuie să stea în izolare sau carantină, iar în acest caz trebuie să menționeze adresa în care va sta în această perioadă.

Cei vaccinați împotriva Covid-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin în România din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie, însă - spre deosebire de lista galbenă - cei care vin din țări de pe lista roșie nu sunt scutiți de carantină dacă prezintă un test PCR negativ. Cei care vin din zona verde nu mai au nevoie de niciun fel de document.

O nouă listă cu clasificarea țărilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID a fost adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Spania, Portugalia și Olanda intră pe lista roșie, iar Grecia - una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor - trece de pe lista verde în cea galbenă.

Principalele modificări în încadrarea statelor în cele trei zone în noua clasificare:

- în zona roșie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia și Malaysia;

- în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidentei: Uruguay și Paraguay;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe și Libia;

- în zona verde au intrat: Zambia, Guyana și Bahrain.