O tânără de 19 ani din Baia de Fier (Gorj) a murit înjunghiată de fostul ei iubit. Fata făcuse mai multe plângeri la poliție, reclamând că este amenințată, însă i s-ar fi spus că, pentru a se putea face ceva, agresorul trebuie prins în flagrant, scrie Observator News. De asemenea, potrivit procurorilor, au existat apeluri la 112 și în noaptea crimei. Judecătorul Cristi Danileț semnalează acest caz, spunând că a avut şi în familie o astfel de situaţie. "Cunosc poliţişti cu simţul datoriei, extrem de dedicaţi. Dar sunt unii care au reticenţe să depună efort în a proteja victimele", afirmă Danileț.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ionela a fost înjunghiată în fața casei părinților ei. Mama fetei spune că aceasta făcuse mai multe plângeri la Poliție.

"Am depus plângere, am spus că este urmărită, ameninţată, ameninţată chiar cu moartea. Nu se poate decât dacă-l prinde-n fapt, asta ni s-a spus”, a declarat Simona Martin, mama fetei moarte, conform Observator News. Femeia a mai povestit că în urmă cu o săptămână schimbase numărul de telefon al fetei, ca să nu mai fie sunată de fostul iubit, care o urmărea și o amenința.

Filmul crimei

Filmul crimei a fost refăcut de către procurorii Parchetului Tribunalului Gorj, care l-au reținut pe tânăr pentru omor şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Conform procurorilor, în noaptea de 14/15 iulie, în jurul orelor 00.00, fiind gelos că fata de 19 ani se întâlnise cu un alt bărbat, a urmărit-o cu autoturismul BMW în localitățile Polovragi şi Baia de Fier. Fata se afla într-o altă mașină, pe care agresorul a încercat să o oprească prin manevre de depăşire, semnale acustice şi luminoase.

Ce spun procurorii:

  • "În jurul orelor 00.20, după oprirea acestui autoturism în satul Cernădie, comuna Baia de Fier, suspectul a coborât din autoturism, s-a înarmat cu un briceag, pe care l-a scos din portiera autoturismului său și s-a îndreptat spre autoturismul în care se afla victima.
  • Aceasta din urmă a fugit către autoturismul unui alt martor, încercând să-şi asigure scăparea prin intrarea în acel autoturism, însă nu a reuşit întrucât suspectul a doborât-o la pământ, s-a poziţionat deasupra acesteia şi a ridicat braţul înarmat cu briceagul şi a aplicat cu intensitate mai multe lovituri victimei în zone vitale, care au condus ulterior la decesul acesteia.
  • Imediat după aplicarea loviturilor, dar înainte de decesul victimei, suspectul a transportat-o pe aceasta în interiorul autoturismului său, lipsind-o în mod ilegal de libertate, după care a demarat cu viteză şi a transportat-o până în Tg-Jiu, pe strada România Muncitoare, la locuinţa unei alte persoane".

Apeluri la 112 înainte și după crimă

Conform procurorilor, la ora 0.023 o persoană (martor) a sunat la 112 și a anunțat că în satul Cernădaia din comuna Baia de Fier are loc un conflict, precizând că un bărbat a coborât dintr-un autoturism BMW de culoare gri, fiind înarmat cu un cuţit şi se îndreaptă ameninţător spre o femeie.

Ulterior, la ora 00.26, aceeaşi persoană a revenit cu un alt apel la 112, anunțând că femeia fusese înjunghiată.

La ora 00.30 a urmat un al treilea apel la 112 - o altă persoană a sesizat aceleaşi aspecte, menţionând că a încercat să urmărească autoturismul agresorului înarmat.

"Urmare a apelurilor la 112, un echipaj de poliţie din cadrul I.P.J. Gorj – Poliţia Municipiului Tg-Jiu, Biroul de Ordine Publică, a intervenit la locuinţa respectivă, din municipiul Tg-Jiu, victima fiind găsită în interiorul autoturismului parcat în curtea locuinţei, pe bancheta din spate", mai spun procurorii Parchetului Tribunalului Gorj.

Judecătorul Cristi Danileț: Aud foarte des de situaţii în care oamenii reclamă că sunt ameninţaţi sau hărţuiţi, dar că poliţia nu ia măsuri

Judecătorul Cristi Danileț semnalează acest caz, spunând că a avut şi în familie o astfel de situaţie.

  • "Aud foarte des de situaţii în care oamenii reclamă faptul că sunt ameninţaţi sau hărţuiţi, dar că poliţia nu ia măsuri. Am avut şi în familie o astfel de situaţie în care victimei i s-a spus că, până agresorul nu trece la faptă, poliţia nu are ce să facă. Probabil prin faptă unii înţeleg "agresiune fizică". Ei bine, nu e aşa! Fapta este şi cea interzisa de lege care nu presupune contact fizic.
  • Cunosc poliţişti cu simţul datoriei, extrem de dedicaţi. Dar sunt unii care au reticenţe să depună efort în a proteja victimele.
  • Or, oamenii trebuie să poată merge liniştiţi pe stradă, spre serviciu, acasă. Nimeni nu le poate crea o stare de frică, de temere prin urmărire, supraveghere sau apelare insistentă. Apărarea imediată a drepturilor cetăţenilor este în mâna polţiştilor. De intervenţia lor neîntârziată poate depinde uneori libertatea sau chiar viaţa unei persoane!
  • Ar fi bine să se acorde maximă atenţie şi atunci când se reclamă infracţiuni precum ameninţarea - art. 206 C.pen, hărţuirea - art 208 C.pen sau când poliţia e chemată să intervină în certuri domestice - ordinul de protecţie provizoriu se emite acum de poliţie - art. 28 Legea 217/2003, iar cercetarea unor infracţiuni violente comise în familie se urmăresc din oficiu de către poliţişti - art. 199 al. 2 C.pen", a scris judecătorul, pe Facebook.