​Șapte din zece români eligibili pentru vaccinare nu au făcut-o până acum. În ciuda unui start bun, România este la coada clasamentului în UE. Țintele de vaccinare au fost lăsate deoparte, iar campania de vaccinare relansată de Guvernul Cîțu pare că nu a atins publicul țintă, dacă ne uităm la procentele de vaccinare. În total, la data de 13 iulie, la șapte luni de lansarea campaniei, aproape 12,1 milioane de români din cei 16,9 milioane eligibili nu se vaccinaseră.

Florin Citu, la maratonul vaccinariiFoto: gov.ro

Exceptând grupele de vârstă la care vaccinarea a început mai târziu potrivit recomandărilor producătorilor, cei mai mulți nevaccinați sunt cei cu vârste între 20 și 49 de ani, exact persoanele active cărora li se adresa mesajul ultimei campanii a guvernului „Ce conține vaccinul?”.

Poți să mergi la concerte, la mare, să-ți îmbrățișezi bunicii. Nu au convins, judecând după datele oficiale obținute de HotNews.ro.

Astfel, 76,22% dintre cei între 20 și 29 de ani nu s-au vaccinat. Procentul este de 72,82% în cazul celor cu vârste între 30 și 39 de ani, de 69,52% la cei între 40 și 49 de ani.

Situația nu este mai bună nici în cazul celorlalte grupe de vârstă, considerate vulnerabile, situația cea mai proastă fiind în cazul 80+, unde 81,38% nu sunt vaccinați.

La fel și în cazul pesoanelor în cazul cărora campania a început mai târziu. 97,34% dintre cei între 12 și 15 ani sunt nevaccinați, procentul fiind 83,72% îmn cazul celor între 16 și 19 ani.

Sursa:CNCAV

Guvernul a relansat campania de vaccinare pe 27 mai, cu o serie de clipuri sub titlul „Ce conține vaccinul?”. Chiar dacă toți miniștrii au fost implicați în promovare, fiind de asemenea atrași și personalități publice, dorința românilor de a se vaccina a scăzut constant.

Astfel că, la data de 13 iulie, nu se atinsese nici măcar ținta pentru 1 iunie de care vorbea Florin Cîțu, de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doza. De la 27 mai când a fost lansată campania „Ce conține vaccinul?” până pe 13 iulie nu a fost recuperată diferența de aproape 800.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. La 27 mai, numărul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză era de 4.232.837, iar la 13 iulie de 4.836.953.

România, pe penultimul loc în UE la vaccinare

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește vaccinarea, chiar dacă la începutul campaniei situația era exact inversă. Astfel, potrivit datelor Centrului European pentru prevenția și controlul bolilor (ECDC) privind vaccinarea la persoane de peste 18 ani, țara noastră bifează doar 30,4%, mai puțin având doar Bulgaria, respectiv 16,8%.

Sursa: ECDC

Potrivit datelor oficiale, de exemplu, pe 13 iulie s-au vaccinat cu o doza de vaccin 9.007 persoane, mai puțin cu peste 2.000 cât s-au vaccinat pe 4 ianuarie când doar anumite categorii o puteau face.

Cîțu: Suntem în cea mai bună situație din UE încă la numărul de persoane infectate

Întrebat miercuri despre punctul mort în care a ajuns campania de vaccinare și faptul că suntem la coada clasamentului UE, premierul Florin Cîțu a întors-o, susținând că încă „suntem în cea mai bună situație” din Uniunea Europeană în privința infectărilor.

„Dumneavoastră vă uitaţi la campanie la numărul de persoane vaccinate, eu mă uit la numărul de persoane infectate. Acolo suntem în cea mai bună situaţie din UE, încă. Dumneavoastră comparaţi ţări care teoretic nu ar fi trebuit să aibă această problemă pentru că au mai multe persoane vaccinate şi totuşi au o situaţie mai dificilă în ceea ce priveşte rata de infectare. Trebuie să ne uităm la toţi indicatorii. Guvernul a făcut tot ce ţine de Guvern. În primul rând, am fost prima ţară din UE care a avut vaccin pentru toată lumea, pentru cine doreşte să se vaccineze oricând, oriunde, la orice loc, orice tip de vaccin. Vaccinarea nu este obligatorie în România, dar bineînţeles, dacă suntem responsabili, trebuie să ne vaccinăm pentru că este singura soluţie să scăpăm de pandemie. Până acum aşa s-a demonstrat”, a afirmat Florin Cîţu.