Premierul Florin Cîțu îl contrazice pe Dan Barna și cere "clarificarea mesajului", după ce vicepremierul a spus că este nevoie de "măsuri mai ferme” pentru persoanele nevaccinate, în sensul de acces limitat la evenimente, pentru a încuraja vaccinarea anti-COVID. ”Eu, din contră, ţin minte susţinerea colegilor de coaliţie pentru a relaxa condițiile pentru a avea concerte", a susținut Cîțu.

Dan Barna si Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

Întrebat, miercuri, despre declaraţia vicepremierului Dan Barna și dacă au existat discuții în guvern pentru măsuri mai dure, astfel încât să fie încurajată vaccinarea, premierul a spus că până acum nu au existat astfel de propuneri, dar dacă vor exista și vor trece de CNSU, vor fi luate în calcul.

  • ”Eu, din contră, ţin minte susţinerea colegilor de coaliţie pentru a relaxa, de a avea concerte. Dacă am înţeles eu greşit mesajul, ar fi bine să se clarifice”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, marţi seara, că susţine orice măsură, oricât de fermă, care ar putea încuraja vaccinarea anti-COVID-19 în România, menţionând că în prezent nu există posibilitatea vaccinării obligatorii împotriva noului coronavirus.

  • "În ce priveşte vaccinarea, orice măsură, oricât de fermă este, o susţin cu toată convingerea. Adică eu chiar cred că ar fi trebuit să avem măsuri mult mai ferme în ceea ce înseamnă vaccinarea, în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar pentru persoane vaccinate, tocmai pentru a încuraja vaccinarea.
  • Pentru că, da, vorbim de perspectiva unui val 4, care vedem ca în multe ţări din lume este deja activ. Vorbim de o tulpină care răspunde la vaccin, şi asta e foarte bine, dar pentru asta trebuie să fii vaccinat. Este mult mai molipsitoare, dacă la vechile tulpini, cea originală şi cea britanică, dintr-o familie de 5, la cea originală se infectau una sau două persoane, la cea britanică erau trei, la aceasta, Delta, la această ultimă tulpină, se infectează 5 din 5. Deci, dacă îţi intră virusul în familie toată familia face COVID.
  • Ori e foarte important dacă eşti vaccinat să nu ai simptome deloc sau foarte uşoare sau nici măcar să nu ajungi la spital, faţă de varianta în care nu eşti vaccinat şi, Doamne fereşte, poţi să ajungi la Terapie Intensivă sau într-o situaţie foarte gravă. (...) Nu există, şi o spun din păcate, posibilitatea vaccinării obligatorii, e o chestiune pe care o înţeleg şi o respect, dar măsuri ferme prin care vaccinarea să fie încurajată le susţin, pentru că e soluţia prin care putem cu toţii să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou în situaţiile neplăcute pe care le-am trăit anul trecut", a declarat Dan Barna, la postul B1 TV.

Afirmaţia a fost făcută în contextul în care unele state din Europa, printre care şi Franţa, intenţionează să introducă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19 pentru lucrătorii din domeniul sanitar.