​Reconstituirea vizitei istorice realizată de către voievodul Iancu de Hunedoara la Mediaș în anul 1443, va fi elementul central al ediției din 2021 a festivalului Mediaș, Cetate Medievală. Târg de Meșteșuguri Vii. Evenimentul se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni (9 - 11 iulie) la Hanul Greweln din municipiul de pe Târnava Mare.

Festivalul Mediaș Cetate Medievală, ediția a XVII-aFoto: Festivalul Mediaș Cetate Medievală

La festival sunt așteptate 7 ordine cavalerești locale și naționale, 4 trupe de menestrei, trupe de dansuri medievale și de teatru, meșteșugari și artiști ai spectacolelor cu focul. În program se regăsesc demonstrații de luptă, ateliere meșteșugărești, turniruri și întreceri cavalerești, concursuri gastronomice, precum și o paradă cu cai. Printre invitați se numără: Cimpoierii din Transilvania, Truverii, Peregrinii, Huniadi Cantores, Lupus Dacus, Teutonii Transilvaniei, Paladinii de Terra Medies și Straja Cetății Mediaș.

Punctul culminant al festivalului, la care vor contribui toți participanții, va fi o reconstituire istorică - vizita efectuată la Mediaș de către voievodul Transilvaniei, Iancu Corvin de Hunedoara, în anul 1443. Conform documentelor istorice, cu 578 de ani în urmă, voievodul a poposit în burgul Transilvănean, cu scopul de a cunoaște reprezentanții breslelor locale, pentru a obține ajutorul acestora atât pe plan economic cât și pentru campaniile sale militare.

Scenariul reconstituirii plasează acțiunea la periferia Mediașului, acolo unde suita voievodului participă la un banchet pentru prezentarea noilor tehnici militare. La banchet sunt prezenți conducătorii breslelor din cetate, comandantul garnizoanei, comandandul mercenarilor, starețul Mănăstirii Franciscane, notarul voievodal, dar și alți reprezentanți de seamă ai Transilvaniei. În cadrul acestui eveniment se vor prezenta noile care de luptă, se vor organiza întreceri cavalerești călare și pedestru și vor fi premiate cele mai de seamă rețete culinare. Menestreii vor întreține atmosfera întregului moment.

Spectacolele de vineri, 09 iulie, vor începe de la ora 17:00, iar programele de sâmbătă și duminică, de la ora 10:00. Reconstituirea istorică este programată pentru sâmbătă, 10 iulie, începând cu ora 20:00.

Datorită numărului mare de participanți așteptat, circulația auto va fi restricționată pe strada Greweln din Mediaș sâmbătă între orele 10:00 - 22:00 și duminică, între orele 10:00 și 17:00.

Mediaș, Cetate Medievală. Târg de Meșteșuguri Vii este un festival organizat de către Primăria Municipiului Mediaș, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, prin intermediul Agendei Culturale a județului Sibiu. Detalii suplimentare pot fi obținute pe pagina de Facebook a Direcției de Cultură a Municipiului Mediaș.