Un bărbat a fost atacat de urs în comuna Tulgheş, pentru transportarea sa la spital fiind solicitat elicopterul SMURD, de la Târgu Mureş, a informat ISU Harghita. Sursa citată a precizat că bărbatul este conştient şi prezintă răni la nivelul feţei, mâinii drepte şi a piciorului stâng.

Urs din RomaniaFoto: Attila Jandi, Dreamstime.com

UPDATE 10.43 Este vorba de un bărbat de 65 de ani, care a fost atacat chiar lângă locuință, a precizat Peter Szilard, managerul serviciului de ambulanță Harghita, într-o intervenție la Digi24. Bărbatul era ieșit să culeagă niște ciuperci, a început să strige, iar aparținătorii l-au auzit, a spus acesta.

Potrivit lui Peter Szilard, ”starea pacientului este gravă, cu hemoragie masivă”. A fost solicitat și ajutorul elicopterului SMURD, care îl va transporta la spitalul din Târgu Mureș.

Este a treia persoană atacată de urs în ultimele săptămâni, în Harghita.

Legislația privind împușcarea urșilor agresivi va fi schimbată

Ministrul Mediului, Taczos Barna, a anunțat la mijlocul lunii iunie că o ordonanță care vizează împușcarea urșilor agresivi în maxim 24 de ore de la sesizarea unei probleme va ajunge pe masa guvernului cel mai probabil în luna iulie.

El argumentează că în România deja nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși.

Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee.

Tánczos Barna spune că, fără intervenția omului, populația de urși, care în acest moment ar putea fi de 8.000-9.000 de exemplare, „va crește zi de zi, an de an în România”.

El explică faptul că s-a ajuns în această situație după ce, în urmă cu cinci ani, conducerea Ministerului Mediului „s-a speriat de presiunea societății civile care a cerut interzicerea vânătorii”.