​Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de decorare a trei supraviețuitori ai Pogromului de la Iași, Cernea Musi-Mihail, Evron Jehuda și Moshe Yassur.

Pogromul de la IasiFoto: Facebook/ Adrian Cioflanca

”În semn de deosebit respect pentru suferințele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ținută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieții, precum și pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului Cernea Musi-Mihail, domnului Evron Jehuda și domnului Moshe Yassur”, informează Administrația Prezidențială.

Plenul reunit al Parlamentului comemorează miercuri, pentru prima dată în istoria sa, într-o şedinţă solemnă victimele Pogromului de la Iaşi, din iunie 1941.

Pogromul de la Iași de la finalul lui iunie 1941 a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orasul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoriățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.