Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a cerut, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, stabilirea unui calendar pentru revocarea șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru.

Lucian NetejoruFoto: Agerpres

Ministerul Justiției anunță, printr-un comunicat de presă, că în şedinţa de marți a plenului CSM în care a fost dezbătut Raportul de constatări faptice - Auditul extern al managementului Inspecţiei Judiciare pe anul 2020, Stelian Ion a solicitat respingerea acestui raport. El a cerut și constituirea şi convocarea comisiei care să analizeze modul de îndeplinire a atribuţiilor de către șeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, propunerea de revocare din funcţie a acestuia şi stabilirea unui calendar al procedurii de revocare.

"Argumentele care au legitimat pe deplin acest demers au rezultat din cuprinsul Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare din 8 iunie (Raportul MCV 2021), din cuprinsul hotărârii pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la 18 mai, din cuprinsul Hotărârii Secţiei pentru procurori a CSM 230/23.03.2021 şi al Rapoartelor anuale de activitate ale Inspecţiei Judiciare pe anii 2019 şi 2020", afirmă Stelian Ion.

De 6 ani la șefia Inspecției Judiciare

Lucian Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare din 2015. În martie 2019, el a obţinut încă un mandat la conducerea Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat de CSM. Netejoru a fost singurul candidat pentru această funcție.

În septembrie 2018, lui i-a expirat mandatul de trei ani, dar a rămas în funcție interimar și a condus în continuare Inspecția Judiciară în baza unei ordonanțe de urgență ( OUG 77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturi) promovate de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. La vremea respectivă liderul PSD Liviu Dragnea cerea ca această ordonanța să între în vigoare cât mai rapid. El a dat de înțeles atunci că ar fi trebuit să treacă actul normativ fără avizul CSM, ceea ce s-a și întâmplat.

În baza aceluiași act normativ a rămas în funcția de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare și Gheorghe Stan, care apoi a ajuns la șefia Secției speciale pentru anchetarea magistraților, iar de acolo, judecător la Curtea Constituțională.

Cu Lucian Netejoru la conducere, Inspecția Judiciară a declanșat mai multe acțiuni disciplinare vizând-o pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, dar și alți procurori DNA și magistrați care au criticat modificările aduse de PSD legilor justiției.