Premierul Florin Cîțu spune, întrebat dacă consideră o urgență problema șobolanilor din București, că este "o urgență a aleșilor locali" și că până acum niciun primar nu a cerut Guvernului suplimentarea bugetului pentru a rezolva această situație.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Este o urgență, dar este o urgență a aleșilor locali, a celor care au fost aleși să administreze Bucureștiul și trebuie să-și ducă la îndeplinire sarcina cu care oamenii i-au votat.
  • Din punctul meu de vedere, dacă este vorba de buget, dar până acum n-a discutat nimeni cu noi că ar avea nevoie de buget, asta este ce putem noi să facem. Nu a venit nimeni la noi cu propunere de act normativ care să simplifice lucrurile, de aceea responsabilitatea este la autoritățile locale.
  • Dacă autoritățile locale doresc sprijinul nostru și noi putem să-l dăm și avem cadrul legal, bineînțeles că ne vom implica”, a spus Florin Cîțu joi, la finalul ședinței de guvern, întrebat dacă consideră o urgență problema șobolanilor din București și dacă poate interveni Guvernul cu un act normativ.

În urmă cu o săptămână, pe Facebook s-a viralizat o imagine cu doi șobolani care mănâncă dintr-un covirg pe un raft cu produse de panificație dintr-un magazin din Sectorul 1 al Capitalei. Reprezentanții lanțului de supermarket-uri au transmis că intervin cu soluții de deratizare mai des decât prevedea legea, dar că în anumite zone sunt "foarte multe surse externe" pe care nu le pot controla.

Reamintim că sectorul 1 a fost afectat de o criză a gunoiului, în urma unui conflict între primărie și societatea de salubrizare Romprest, care a refuzat să ridice gunoiul de pe străzi, invocând datorii ale administrației locale în plata facturilor.

De asemenea, semafoarele s-au stricat în centrul Capitalei, mai exact la intersecţia bulevardului Unirii cu strada Nerva Traian, iar Compania Municipală Managementul Traficului București a susținut că defecțiunea s-a produs după ce mai multe cabluri au fost roase de șobolani.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunța în 8 iunie că au început operațiunile de dezinsecție și deratizare în București. Operațiunea a fost întârziată cu mai bine de două luni, iar mulți bucureșteni au reclamat că unele parcuri sunt pline de șobolani sau de căpușe, în iarba netunsă.