Decizie în Guvern: Alocațiile pentru copii vor crește abia de la 1 ianuarie 2022 la nivelul la care ar fi trebuit să fie de la 1 iulie anul acesta

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 24 iunie 2021, 13:12 Actualitate | Esenţial


Copiii care ies de la scoala
Foto: Hotnews
Creșterea alocațiilor pentru copii care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 iulie 2021, potrivit calendarului agreat de Guvernul Orban anul trecut, va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022, potrivit unei Ordonanțe de urgență adoptate joi de Guvern. Potrivit unui proiect de OUG discutat săptămâna trecută în Guvern, alocațiile ar crește de la 214 lei în prezent la 243 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei în prezent la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap. Acesta mai prevedea și indexarea alocației cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023.

"Guvernul a stabilit joi majorarea alocației de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea acesteia cu inflația din ianuarie 2023. Astfel, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.", a declarat joi premierul Florin Cîțu.

Este practic același proiect de OUG discutat deja săptămâna trecută de Guvern și prezentat anterior de HotNews.ro.

Cîțu, întrebat dacă se va mai ajunge la dublarea alocațiilor anul viitor: O să vedem care o să fie evoluția. În acest moment știm că alocațiile vor crește la începutul anului 2022


Întrebat dacă la anul vor avea loc și etapele 4 și 5 de creștere a alocațiilor, potrivit calendarului stabilit prin OUG de Guvernul Orban anul trecut, astfel încât să se ajungă la dublarea alocațiilor până la 1 iulie 2022, Cîțu a evitat un răspuns, precizând că pentru moment este clar doar că alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2022.

 • "O să vedem care o să fie evoluția în perioada următoare. În acest moment știm că alocațiile vor crește la începutul anului 2022. În același timp în Coaliție sunt mai multe propuneri de modificare a modului în care se calculeaza sau cresc aceste alocații. Una dintre propuneri vine de la colegii noștri de la UDMR care doresc, și asteptăm această propunere, să facă o legatură directă între venituri sau scutirea impozitului pe venit și alocație. Lucrurile se vor clarifica. În acest moment știm foarte clar care va fi cuantumul alocațiilor la inceputul anului 2022.", a declarat Florin Cîțu.

Ce prevede proiectul de OUG, discutat miercuri, 16 iunie, în primă lectură de Guvern: Cum vor crește alocațiile pentru copii


Proiectul de Ordonanță de urgență discutat miercuri, 16 iunie, în primă lectură, document consultat de HotNews.ro, arată că Guvernul Cîțu vrea să facă o singură majorare a alocațiilor în anul 2022 și aceasta la nivelul la care ar fi trebuit să fie la 1 iulie 2021.

Motivul? Majorarea alocației de stat pentru copii reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 123/2020 nu mai poate fi susținută în totalitate, luând în considerare impactul bugetar al măsurilor propuse și ținând cont de faptul că de la bugetul de stat au fost susținute o serie de cheltuieli necesare pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, fapt pentru care resursele financiare sunt insuficiente.

Un alt motiv este acela că din bugetul anului 2021 trebuie să fie acoperite cheltuielile pentru susținerea măsurilor de redresare economică și de protecție socială pentru combaterea efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Iată ce prevede proiectul de OUG:

"Art. 3 - (1) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:
a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
(2) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, prin legile bugetare, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.
(3) Titular al dreptului la alocația de stat pentru copii este copilul.
(4) Alocația de stat pentru copii prevăzută la alin (1) lit. a) se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(5) Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin. (2) rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului.
(6) În situația în care în urma indexării prevăzută la alin. (2) rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține cuantumul în plată."


Reamintim că în septembrie 2020, Guvernul Orban a adoptat OUG 123/2020, ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape.

Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru:
 • iulie 2021, alocaţia urma să crească la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
 • ianuarie 2022 la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
 • iulie 2022 - 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

În prezent
alocația este 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap.

În Parlament se dezbate un proiect de lege pe același subiect: PSD acuză că emiterea unei OUG pentru anularea majorării alocațiilor de la 1 iulie contravine Constituției


Separat de acest proiect de Ordonanță de urgență discutat miercuri în ședința de Guvern, în Parlament este aproape de a fi adoptat un proiect de lege pe același subiect.

Comisia de Muncă din Camera Deputaților a decis marți, 15 iunie, ca alocațiile să nu se majoreze de la 1 iulie așa cum prevedea ordonanța dată de Guvernul Orban. Deputații PNL-USR-UDMR au anulat acordarea tranşelor din calendarul propus iniţial. Proiectul de aprobare a OUG123/2020 urmează să intre în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz. Majorarea alocațiilor se va face de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflației, potrivit acestui proiect de lege.

După ce a fost votat acest amendament, preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, a afirmat că la 1 ianuarie 2022 alocaţia pentru copii ar putea creşte cu puţin peste 10 lei.

"Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public. Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022", a mai spus Ţoiu, după votarea amendamentului, potrivit Agerpres.

În cele din urmă, decizia politică pare să fie totuși diferită: majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie cu 20%, dacă proiectul de OUG va fi aprobat de Guvern. Rămâne de văzut, mai departe și forma finală a legii din Parlament.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3935 vizualizari

 • +1 (17 voturi)    
  Guvern (Joi, 24 iunie 2021, 13:29)

  Unforgiven [utilizator]

  Si alianta de guvernare nemancate, sa ia ei totul de la gura cui poate cat mai mult: copii, pensionari, personae cu dizabilitati, asistati social etc.
  • 0 (8 voturi)    
   E vorba de MARIRI (Joi, 24 iunie 2021, 14:18)

   SkyS [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Nu e vorba de 'luat de la gura' ci de marirea unor plati. Hai sa nu manipulam realitatea.

   Sau voi obtineti mariri de salarii oricand cereti?
   • -2 (10 voturi)    
    este vorba de 28 de lei (Joi, 24 iunie 2021, 15:15)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui SkyS

    ni se spunea ca nu sunt bani pentru ca ii fura psd.
    acum cine mai fura de nu sunt bani?
    28 de lei este cresterea. nici 10%. cat este inflatia de la ultima marire si pana in ianuarie 2022.
    asta este grija pentru viitorul tarii.
    o sa avem "romania educata sexual", pare ca asta este principala grija a lui catu/iohannis.
  • +6 (12 voturi)    
   Sa-i ajutam sa gaseasca bani (Joi, 24 iunie 2021, 14:23)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Pentru pensii bazate pe contributivitate si pentru alocatii nu sunt bani.
   Daca nu stiu de unde sa faca rost de bani, ii ajutam noi :
   Trebuie sa :
   - renunte la finantarea de la buget a finalizarii Catedralei (au dat anul trecut 200 de milioane, vor sa dea si anul acesta 20 de milioane)
   - desfiinteze sau sa impoziteze cu 90% pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
   - desfiinteze sau sa suspende finantarea partidelor de la buget
   - desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii
   - desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
   - desfiinteze finantarea neconstitutionala a asa-zisei case regale
   - desfiinteze Institutul Tapului Levantin
   - desfiinteze Institutul Revolutiei
   - sa reduca salariile nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
   - sa reduca sumele acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica
 • +6 (16 voturi)    
  Mda (Joi, 24 iunie 2021, 13:45)

  TheFaime [utilizator]

  Deci cand vad ce cresteri ''astronomice'' de alocatii ar fi trebuit sa avem de la 1 Iulie..nici nu ma mir ca mai bine le amanati si platinti pensii speciale si va pensionati aparatul bugetar la 40 de ani.. Statul Roman este PENIBIL. O rusine, o mizerie !
 • +6 (18 voturi)    
  Inca 6 luni (Joi, 24 iunie 2021, 13:50)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  de furt,
 • -2 (10 voturi)    
  alocatii pe baza prezentelor la scoala (Joi, 24 iunie 2021, 14:11)

  1980 [utilizator]

  alocatiile ar trebui platite in baza prezentelor la scoala, deoarece unii fac copii fara sa se mai gandeasca la educatia si viitorul lor.
  • +1 (7 voturi)    
   Mda (Joi, 24 iunie 2021, 15:14)

   TheFaime [utilizator] i-a raspuns lui 1980

   Sa-mi trimit copilul de 6 luni la scoala? Good idea...cu astfel de solutii, nici nu ma mir ca merge bine tara asta.
   • +1 (1 vot)    
    Copilul din tine. (Joi, 24 iunie 2021, 16:45)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

    Are nevoie de școală. Te faci că nu pricepi, ori chiar nu pricepi? Trebuie folosită orice metodă pentru ai obliga să-și trimită copii la școală, altfel ajung asistați social și cum plângea cineva pe aici, au dreptul la bani gratis !
 • +2 (6 voturi)    
  Guvernul Liberal (Joi, 24 iunie 2021, 14:20)

  robyzs [utilizator]

  Guvernul Liberal nu investeste in educatia copiilor, deja la conducerea Ministerului Invatamantului avem o catastrofa de ministru dar Florin Citu este prea arogant sa accepte asta la fel cum a facut Ludovic Orban inainte de alegeri si apoi se mira de ce PNL a picat in sondaje
  • -2 (2 voturi)    
   Câtă grijă pe tine ! (Joi, 24 iunie 2021, 16:50)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Că a scăzut PNL în sondaje? Crezi că poate cineva să repare în câteva luni cer au distrus PSD în 30 de ani? În învățământ acum este la catedră generația PSD, școlită și educată conform doctrinei PSD. Modul de salarizare uniformă a distrus meritocrația, a descurajat performanța.
   • 0 (0 voturi)    
    nici măcar nu încearcă să repare (Joi, 24 iunie 2021, 20:27)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by