​În România a fost înregistrat primul deces al unui pacient cu COVID-19 infectat cu tulpina indiană (Delta) a coronavirusului, conform datelor transmise joi de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Până acum, în țara noastră au fost confirmate 44 de îmbolnăviri cu această tulpină, detectată pentru prima dată în India, unde a provocat un val devastator de îmbolnăviri şi care este cea mai infecțioasă descoperită până acum.

Variante coronavirusFoto: Freepik

Conform raportului publicat joi de către INSP, până în 20 iunie au fost raportate 2.224 de secvențieri, fiind confirmate 1.628 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

  • Alpha (varianta britanică) - 1553
  • Beta (sud-africană)- 11
  • Gamma (braziliană) - 20
  • Delta (indiană) - 44

Până în 20 iunie 2021, în România rata de confirmare cu VOC a fost de 73%.

Tot până la aceeași dată, au fost confirmate 31 de decese cu variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare:

  • Alpha - 27
  • Gamma - 3
  • Delta - 1

Astfel, a fost confirmat în România primul deces al unui pacient cu COVID-19 infectat cu varianta indiană a coronavirusului. Este vorba despre o persoană din județul Argeș.

Cazuri confirmate cu varianta Delta

Până în 20 iunie au fost confirmate 44 de îmbolnăviri cu varianta Delta:

  • 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud.Brașov și sunt cetățeni indieni;
  • 1 caz provine dintr-un focar familial din București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;
  • 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati si 1 caz secundar, familial;
  • 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar);
  • 2 cazuri sunt cetățeni indieni și provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroești, jud.Ilfov;
  • 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din mun.București, din care 1 confirmat cu varianta Delta;
  • 1 caz din Dambovița are istoric de călătoria în India;
  • 2 cazuri Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;
  • 2 cazuri din Argeș și, respectiv Arad, din care ultimul este cetățean indian, dar care locuiește în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut;
  • 2 cazuri din Argeș provin dintr-un focar familial; locul expunerii – necunoscut;
  • 1 caz din Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta - caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut;
  • 1 caz din București provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta;
  • 13 cazuri din județele Argeș, Arad, Buzău, Dolj și din Capitală nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
  • 1 caz a refuzat colaborarea cu DSP;

INSP spune că în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută în România a variantei Delta.

Avertismentul agenției europene pentru controlul bolilor privind varianta Delta a coronavirusului

Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în India, unde a provocat un val devastator de îmbolnăviri şi care este cea mai infecțioasă descoperită până acum, ar urma să reprezinte 90% din cazurile noi de COVID-19 în Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august, a prognozat miercuri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

"Este foarte probabil ca varianta Delta să circule pe scară largă pe timpul verii, mai ales în rândul tinerilor care nu sunt vizaţi de vaccinare", a avertizat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-un comunicat.

Dacă varianta Alpha (B.1.1.7), detectată mai întâi în Marea Britanie, rămâne deocamdată predominantă în regiune, agenția prognozează că varianta Delta (B.1.617.2), depistată iniţial în India, va reprezenta 70% din noile infectări în Uniunea Europeană la începutul lunii august şi 90% la sfârşitul aceleiaşi luni, arată ECDC.

Pentru a stopa propagarea variantei Delta, care, potrivit ECDC, este cu 40 până la 60% mai transmisibilă decât Alpha, agenţia europeană îndeamnă la accelerarea campaniilor de vaccinare. Fie că se bazează pe date de laborator sau din viaţa reală, studiile indică faptul că administrarea unei singure doze de vaccin nu furnizează decât o protecţie limitată împotriva variantei Delta.

Până acum, în jur de 30% din persoanele de peste 80 de ani şi circa 40% din cele de peste 60 de ani nu au încheiat schema de vaccinare, arată ECDC, din care fac parte cele 27 de state membre ale UE, precum şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. "În acest stadiu, devine crucial ca a doua doză de vaccin să fie administrată în intervalul minim autorizat după prima doză, pentru a accelera ritmul în care persoanele vulnerabile sunt vaccinate", a pledat Andrea Ammon.

Totodată, ECDC invită statele la prudenţă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor sanitare împotriva COVID.

Potrivit scenariilor agenţiei de la Stockholm, "orice relaxare pe timpul verii a măsurilor care erau în vigoare în UE/SEE la începutul lunii iunie ar putea antrena o creştere rapidă şi semnificativă a numărului de cazuri zilnice în toate grupele de vârstă". Această evoluţie ar duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese, care "ar putea atinge aceleaşi niveluri ca în toamna lui 2020 dacă nu se va lua nicio măsură suplimentară".

CITEȘTE ȘI: