Primul deces cu tulpina indiană a coronavirusului în România

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 24 iunie 2021, 13:07 Actualitate | Esenţial


Variante coronavirus
Foto: Freepik
​În România a fost înregistrat primul deces al unui pacient cu COVID-19 infectat cu tulpina indiană (Delta) a coronavirusului, conform datelor transmise joi de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Până acum, în țara noastră au fost confirmate 44 de îmbolnăviri cu această tulpină, detectată pentru prima dată în India, unde a provocat un val devastator de îmbolnăviri şi care este cea mai infecțioasă descoperită până acum.

Conform raportului publicat joi de către INSP, până în 20 iunie au fost raportate 2.224 de secvențieri, fiind confirmate 1.628 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:
 • Alpha (varianta britanică) - 1553
 • Beta (sud-africană)- 11
 • Gamma (braziliană) - 20
 • Delta (indiană) - 44
Până în 20 iunie 2021, în România rata de confirmare cu VOC a fost de 73%.

Tot până la aceeași dată, au fost confirmate 31 de decese cu variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare:
 • Alpha - 27
 • Gamma - 3
 • Delta - 1
Astfel, a fost confirmat în România primul deces al unui pacient cu COVID-19 infectat cu varianta indiană a coronavirusului. Este vorba despre o persoană din județul Argeș.

Cazuri confirmate cu varianta Delta


Până în 20 iunie au fost confirmate 44 de îmbolnăviri cu varianta Delta:
 • 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud.Brașov și sunt cetățeni indieni;
 • 1 caz provine dintr-un focar familial din București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;
 • 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati si 1 caz secundar, familial;
 • 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar);
 • 2 cazuri sunt cetățeni indieni și provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroești, jud.Ilfov;
 • 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din mun.București, din care 1 confirmat cu varianta Delta;
 • 1 caz din Dambovița are istoric de călătoria în India;
 • 2 cazuri Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;
 • 2 cazuri din Argeș și, respectiv Arad, din care ultimul este cetățean indian, dar care locuiește în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut;
 • 2 cazuri din Argeș provin dintr-un focar familial; locul expunerii – necunoscut;
 • 1 caz din Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta - caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut;
 • 1 caz din București provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta;
 • 13 cazuri din județele Argeș, Arad, Buzău, Dolj și din Capitală nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
 • 1 caz a refuzat colaborarea cu DSP;
INSP spune că în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută în România a variantei Delta.

Avertismentul agenției europene pentru controlul bolilor privind varianta Delta a coronavirusului


Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în India, unde a provocat un val devastator de îmbolnăviri şi care este cea mai infecțioasă descoperită până acum, ar urma să reprezinte 90% din cazurile noi de COVID-19 în Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august, a prognozat miercuri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

"Este foarte probabil ca varianta Delta să circule pe scară largă pe timpul verii, mai ales în rândul tinerilor care nu sunt vizaţi de vaccinare", a avertizat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-un comunicat.

Dacă varianta Alpha (B.1.1.7), detectată mai întâi în Marea Britanie, rămâne deocamdată predominantă în regiune, agenția prognozează că varianta Delta (B.1.617.2), depistată iniţial în India, va reprezenta 70% din noile infectări în Uniunea Europeană la începutul lunii august şi 90% la sfârşitul aceleiaşi luni, arată ECDC.

Pentru a stopa propagarea variantei Delta, care, potrivit ECDC, este cu 40 până la 60% mai transmisibilă decât Alpha, agenţia europeană îndeamnă la accelerarea campaniilor de vaccinare. Fie că se bazează pe date de laborator sau din viaţa reală, studiile indică faptul că administrarea unei singure doze de vaccin nu furnizează decât o protecţie limitată împotriva variantei Delta.

Până acum, în jur de 30% din persoanele de peste 80 de ani şi circa 40% din cele de peste 60 de ani nu au încheiat schema de vaccinare, arată ECDC, din care fac parte cele 27 de state membre ale UE, precum şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. "În acest stadiu, devine crucial ca a doua doză de vaccin să fie administrată în intervalul minim autorizat după prima doză, pentru a accelera ritmul în care persoanele vulnerabile sunt vaccinate", a pledat Andrea Ammon.

Totodată, ECDC invită statele la prudenţă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor sanitare împotriva COVID.

Potrivit scenariilor agenţiei de la Stockholm, "orice relaxare pe timpul verii a măsurilor care erau în vigoare în UE/SEE la începutul lunii iunie ar putea antrena o creştere rapidă şi semnificativă a numărului de cazuri zilnice în toate grupele de vârstă". Această evoluţie ar duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese, care "ar putea atinge aceleaşi niveluri ca în toamna lui 2020 dacă nu se va lua nicio măsură suplimentară".

CITEȘTE ȘI:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9925 vizualizari

 • -6 (24 voturi)    
  Here we go again (Joi, 24 iunie 2021, 13:13)

  Mazeta [utilizator]

  La anul, pe vremea asta, vom afla că erau de fapt 200 de morți ... sau 0 morți, în funcție de platformă și de ministrul sănătății de la acea dată.
 • +3 (15 voturi)    
  Daca nu se vaccinase (Joi, 24 iunie 2021, 13:14)

  Martinezu [utilizator]

  atunci e problema lui si doar a lui.
  • +2 (16 voturi)    
   echivalent (Joi, 24 iunie 2021, 14:43)

   aaxx [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Daca faci accident cu masina pentru ca mergi peste limita legala, e problema ta si doar a ta. Ar trebui sa fii lasat sa mori.

   <sarcasm>
  • +1 (13 voturi)    
   ... (Joi, 24 iunie 2021, 14:48)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   @martinezu, observi ce se intampla in UK cu tulpina indiana? Uk e una din cele mai vaccinate tari.
   https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/
   Sunt in mod clar la inceputul unui nou val...
   • +1 (7 voturi)    
    Studiaza si profilul demografic al UK (Joi, 24 iunie 2021, 15:20)

    terkos [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    UK e o tara cu 1,5 milioane britanici de origine indiana, cu puternice conexiuni economice cu India, Pakistan, Bangladesh, cu o mobilitate ridicata de calatorii intre acele tari si UK.

    Pe de alta parte studiaza si profilul de vaccinare al UK, marea majoritate a populatiei a primit Astra Zeneca cu un interval de 3 luni intre doze si cu o eficacitate mai redusa decat Pfizer sau Moderna.

    Tulpina indiana circula de ceva vreme prin UK, cu mult timp dinainte ca rata de vaccinare completa sa ajunga la 47%.

    In UK nu s-a vaccinat la liber ci pe profil de varsta, tinerii neintrand decat la final in programarea pentru vaccinare, iar varianta Delta are o raspandire mai accentuata mai ales in populatia tanara.

    UK este una dintre cele mai urbanizate tari cu un grad foarte ridicat de mobilitate in randul populatiei.

    Analizand toate cele de mai sus este explicabila cresterea numarului de cazuri noi cu varianta Delta in UK, dar cu toate astea profilul de raspandire din UK nu se va putea replica asemanator in alta tari din UK, chiar si in cele dens populate dar vaccinate covarsitor cu Pfizer.
    • +3 (7 voturi)    
     ... (Joi, 24 iunie 2021, 15:44)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui terkos

     @terkos...eu atat as spune ca trebuie atentie si cu relaxarile si cu pasatul vinei.
     Deocamdata si Israelul a intrat in alerta, probabil au un motiv. https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24878233-coronavirus-israelul-amana-sosirea-turistilor-plina-crestere-numarului-cazuri.htm
     Deci Israel, una din cele mai vaccinate tari cu Pfizer si ii doare la basca de vaccinul x sau y, certificate verzi si alte balarii, cer doua teste PCR + unul serologic. In mod clar vaccinul ajuta dar nu e bullet proof. Noi o ardem cu festivaluri.
 • +6 (24 voturi)    
  Bai (Joi, 24 iunie 2021, 13:40)

  Vade Retro [utilizator]

  Au adus "mâna de lucru ieftina" din India.... fara carantina??? Good job. Traiasca mondializarea!
 • -8 (30 voturi)    
  Pe când tulpina mioritică? (Joi, 24 iunie 2021, 13:45)

  GoTrump [utilizator]

  Scopul scuză mijloacele. Scopul este să ne obișnuiască cu vaccinarea, oricând și pentru orice. Mijloacele: inventarea de ”tulpini” și de ”valuri”, impunerea de interminabile stări de alertă și lockdown-uri, limitarea drastică a libertăților. Suntem prea mulți pe lume și prea ”indisciplinați” pentru acești monștri cu față umană care ne conduc. Și prin urmare, dispensabili. Dacă ne uităm însă in istorie, toți dictatorii au plătit până la urmă.
 • +2 (18 voturi)    
  Incredibil! (Joi, 24 iunie 2021, 14:45)

  Ciprian1979c [utilizator]

  rata de pozitivare e de 0,22, voi nu ati dat cazurile de azi, dar, dati asta!? Aia e o stire, ca suntem aproape la 0, Asa si? A murit de tulpina delta, cum alte cateva zeci de mii au murit de celelate tulpine!
  PS Cand o incepe, o incepe (daca o mai incepe, ca eu cred ca tulpina asta e de mult pe aici), pana atunci lasati-o mai moale cu clickbite urile (ca altceva nu sunt)!
 • -3 (15 voturi)    
  Cum au ajuns in tara indieni (Joi, 24 iunie 2021, 15:21)

  Un cititor [utilizator]

  fara sa intre in carantina? Si daca au stat in carantina, inseamna ca, fie carantina nu are efect , fie testul vostru e de cacat.
  • +4 (12 voturi)    
   Nu are bre nici o legatura! (Joi, 24 iunie 2021, 16:09)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Tu crezi ca daca ii zice indiana, doar de acolo vine? Acolo au depistat o prima data si atat! O aduc romanii din Anglia sau din Germania, dar nu e mare problema, mai mare ca pana acum. oricum, in noiembrie, eu am crezut ca aia britanica se ''ia'' instantaneu, doar ca treci pe langa un infectat - asa ne prezentau, Boris zicea ca are cu 30% mai mare rata de deces, etc! Ete fleosc! Asta, cica are rata si mai mare de contagiozitate! Foate bine, ne imunizam total, ca pana la vaccinat total, e cale lunga. Daca nu venea aia, tot continua aia clasica si tot atata de rau era!
 • +4 (14 voturi)    
  stiinta (Joi, 24 iunie 2021, 16:02)

  Itsoc [utilizator]

  pentru iubitorii stiintei tip "doua masti sunt mai eficiente decat una" si "gripa a disparut pentru ca oamenii poarta masti dar covid nu a disparut pentru ca oamenii nu poarta masti" am o noutate:

  sunt vreo 330 de variante de covid descoperite in toata lumea, toate nu variaza ma mult de 0.3% fata de virusul initial.

  cu alte cuvinte, varianta indiana e 99,7% identica si la fel cu varianta initiala de covid.

  doar ca e politizata pentru a prelugi starea de alerta, pentru a tine populatia in frica cat timp bogatii se imbogatesc si mai mult, saracii saracesc si mai mult iar Forumul Economic Mondial impinge "Marea Resetare" mai departe caci nu-i asa? despre asta a fost vorba tot timpul cu covidul: resetare economica, financiara, societala, politica, omeneasca.
  • 0 (8 voturi)    
   Ai inceput bine, dar ai terminat in conspiratii (Joi, 24 iunie 2021, 16:30)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Eu iti spun ca e doar prostie (din partea politicienilor si medicilor de pe langa putere - evident, daca te faci doctor si ajungi prin guvern sau director de DSP sau de spital, nu te duce prea mult capul, profesional vorbind) si dorinta de senzational a presei (99%) - iar 1% din presa... considera ca au o misiune, ca ''salveaza'' vieti, ca ''ne tin alerti'', etc,
   • 0 (0 voturi)    
    conspiratii? (Vineri, 25 iunie 2021, 11:19)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    prietene! exista si site dedicat marii resetari, forumul economic mondial vorbeste explicit de marea resetare si toti liderii lumii vestice repeta papagaliceste "build back better" si tu inca crezi ca asta e o conspiratie?

    sunt conspiratii pentru aia prea lenesi ca sa se informeze.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by