Istoria României, cel puţin cea vehiculată recent prin reţelele de socializare, pare să îşi fi pierdut din contur, să se confunde sistematic cu poveşti şi legende. Ceea ce nu înseamnă că istoria nu poartă în memorie şi figuri legendare, ca desprinse din basme, precum Regina Maria. Aşa cum credinţa că vinul geto-dac este primordial nu schimbă cu nimic faptul că există vinuri şi soiuri excelente, bune de pus în balanţă, cu marile soiuri ale lumii.

Domeniul Coroanei Segarcea - MaramaFoto: Domeniul Coroanei Segarcea

În urmă cu doi ani, de Ziua Internaţională a Iei, Domeniul Coroanei Segarcea lansa prima gamă dedicată în exlusivitate soiurilor de struguri autohtone, într-o colecţie care reprezintă o reverenţă către arta ţesăturilor şi cusăturilor populare, a simbolurilor tradiţionale şi, nu în ultimul rând, o aducere aminte a uneia dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei României, Regina Maria, cea care a popularizat marama şi ia românească în toată Europa. Se încheia astfel un periplu, singurul de felul său din lumea vinului, în care colecţia Marama a fost prezentată lumii în cele mai importante locuri din viaţa Reginei Maria – Castelul Bran, Palatul Balcic şi Palatul Regal şi Bucureşti.

Colecţia reprezintă un punct de reper pentru modul în care pot fi interpretate soiurile româneşti – Fetească albă, Fetească regală, Tămâioasă românească, Tămâioasă roză şi Fetească neagră, cea din urmă vinificată atât rosé, cât şi roşu, fără stagii de maturare în butoaie de stejar, pentru a i se păstra neschimbate aromele specifice de soi. Toate cele şase vinuri care compun colecţia sunt vinificate seci, pentru a li se sublinia eleganţa, expresivitatea şi caracterul modern, de vinuri de zi cu zi, bune atât pentru a susţine conversaţii, cât şi pentru a însoţi mâncărurile tradiţionale, sau pentru a deveni un subiect în sine – căci vinul este singura băutură care „se vorbeşte şi se împărtăşeşte”.

Simbolic, Marama reprezintă munca invizibilă. La fel ca în cazul meşteşugarilor, unde orice cusătură prea strânsă riscă să rupă ţesătura fină de borangic, iar orice cusătură prea largă va strica estetica asamblului, în crearea unui vin, fiecare etapă este critică şi plină de potenţiale riscuri. Cu alte cuvinte, există o mie de feluri în care se poate greşi un vin, două- trei feluri de a obţine un vin bun şi, acolo unde soarele, ploile şi vânturile de peste an o permit, o singură cale de a obţine un vin memorabil. Este tot un meşteşug, în care factorii esenţiali sunt atenţia, grija, dăruirea, respectul faţă de natură şi puterea de a învăţa, atât din tradiţii, cât şi din experienţă.

Întreaga poveste a colecţiei Marama poate fi găsită şi pe site-ul www.domeniulcoroanei.com/shop unde, cu ocazia acestei aniversări, puteţi găsi cele şase vinuri la un preţ special.