​Comisia juridică a Senatului a dat joi raport de admitere pentru legea privind organizarea concursurilor de admitere în magistratură şi la INM, aflată în reexaminare după o decizie a Curții Constituționale, și pentru un proiect de act normativ privind transferurile în magistratură, a anunțat preşedintale comisiei juridice, senatoarea PNL Iuliana Scântei. Ea spune că cele două legi ar urma să fie votate de Senat în 28 iunie. Cu o zi în urmă, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a făcut pel la reluarea procesului legislativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură, spunând că situația resursei umane devine dramatică și că sunt instanțe aflate în pragul închiderii din cauza lipsei de judecători. Ultimul concurs de admitere la Institutul Național al Magistraturii a fost organizat în anul 2019.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Proiectul de lege pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură și la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, va permite organizarea concursurilor pentru judecători și procurori în anii 2021-2022. Condiția de „bună reputație” rămâne o cerință legală pentru candidați, întrucât ține de integritatea și onoarea funcției de judecător sau procuror, explică Iulia Scântei, pe Facebook.

Senatorii juriști au eliminat, prin amendamente, arbitrariul la stabilirea bunei reputații: o persoană sancționată contravențional sau disciplinar în ultimii 3 ani anterior datei susținerii primei probe de concurs nu se bucură de o bună reputație dacă fapta pentru care a fost sancționată afectează onoarea și probitatea funcției ori prestigiul justiției și dacă sancțiunea nu a fost radiată, afirmă ea.

De asemenea, inițiativa parlamentară care stabilește procedura pentru realizarea transferurilor în magistratură prin intermediul CSM, precum și condiții de vechime redusă la 7 ani pentru procurorii DNA si DIICOT, a primit votul majorității senatorilor juriști.

Ambele legi ar urma să fie incluse pe ordinea de zi a plenului Senatului din 28 iunie. Senatul este cameră decizională.

  • "Am încredere că și celelalte obiective asumate de #PNL în guvern și în coaliție vor fi îndeplinite în integralitate anul acesta: desființarea SIIJ, într-o sesiune extraordinară a Senatului, convocată după primirea opiniei Comisiei de la Veneția la sesizarea ministrului justiției, și noile Legi ale Justiției care să asigure premisele legale pentru funcționarea independentă și eficientă a unei justiții europene în România", mai spune Iulia Scântei.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a făcut apel miercuri la reluarea procesului legislativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură, spunând că situația resursei umane devine dramatică și că sunt instanțe aflate în pragul închiderii din cauza lipsei de judecători.

Judecătorii din CSM spun că efectele lipsei cadrului normativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură vor continua să se resimtă și mai pregnant în următorii ani și reamintesc că ultimul concurs de admitere la Institutul Național al Magistraturii a fost organizat în anul 2019. În același an a fost organizat şi ultimul concurs de admitere în magistratură.

  • "În toată această perioadă, ieșirile din sistemul judiciar au continuat într-un ritm fără precedent, încurajate fiind de dezbaterile regretabile din spațiul public care au atentat la respectarea standardului constituțional şi european în materia statutului magistratului.
  • Este greu de înțeles insistența readăugării în procesul legislativ, corelat celui în discuție, a unor reglementari respinse în prima cameră parlamentară şi asupra cărora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micșorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare că îşi dă concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizând organizarea concursurilor de admitere", afirmă judecătorii din CSM.

Ei mai spun că mai multe instanțe sunt în pragul închiderii din cauza lipsei de magistrați.

CITEȘTE ȘI: Zece urgențe în justiție pe care trebuie să le rezolve Guvernul. Asociații de magistrați: Fără reforme reale și rapide, independența magistraturii române va fi distrusă iremediabil