Guvernul vrea să acorde ajutoare de urgență în limita sumei de 5 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de inundațiile din acest an, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat pe agenda ședinței de joi a Executivului. Ajutoarele se vor acorda în funcție de cât de afectate au fost locuințele, indiferent de veniturile familiilor și persoanelor singure care dețin acele proprietăți. Vezi în articol cum se vor împărți mai exact aceste ajutoare.

Inundatii in judetul Satu MareFoto: Captura video

În proiectul de Hotărâre de Guvern se menționează că "ajutorul de urgență se acordă numai pentru persoanele singure și familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuințelor în care aceștia trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deținerii acestora. În cazul în care persoana singură sau familia deține mai multe locuințe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuință."

De ce se acordă aceste ajutoare și cum se va împărți suma de 5 milioane de lei

În nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern se arată că "în prezent, cea mai mare parte a teritoriului României se află sub incidența unor coduri meteorologice galbene și portocalii de vreme severă cu producerea de fenomene care au condus și vor conduce, în continuare, la pierderi materiale însemnate pentru gospodăriile populației, cât și pagube deosebite pentru terenuri agricole, culturi, infrastructură rutieră, canalizare etc., unele localități și gospodării rămânând izolate și/sau lipsite de apă potabilă.

Multe familii sau persoane singure rămân fără locuință, bunuri uzuale și de folosință îndelungată, fără animalele și păsările din gospodării, în consecință fără elementele necesare traiului zilnic."

Prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune instituirea acordării de ajutoare de urgență pe parcursul anului 2021, pentru sprijinirea populației afectate de inundații, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase, produse în anul 2021.

Ajutoarele de urgență se vor acorda în limita sumei de 5.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale astfel:

  • câte 6.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
  • câte 4.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
  • câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;
  • câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
  • câte 1.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
  • în cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.

Ținând cont de gravitatea fenomenelor, de dificultățile de acces în localități, dar și de situația deosebită în care se află familiile și persoanele singure din zonele afectate, prin proiectul de hotărâre a Guvernului se reglementează și următoarele aspecte:

  • - ajutoarele de urgență nominale se aprobă, prin notă, de către ministrul muncii și protecției sociale sau persoana desemnată în acest scop;
  • - sumele individuale se stabilesc în cuantumul prevăzut de prezenta hotărâre a Guvernului, pe bază de borderouri întocmite de către agențiile pentru plăți și inspecție socială din județele, respectiv municipiul București, unde s-au produs inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite, cu sprijinul comitetelor județene/locale pentru situații de urgență și pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor constituită prin ordin al prefectului, în baza Ordinului comun al ministrului afacerilor interne și ministrului apelor și pădurilor nr. 459/78/2019. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți.
  • - prin derogare de la prevederile art. 37 și 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.50/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru acordarea acestor ajutoare de urgență nu este necesară completarea unei cereri de către familia/persoana afectată de inundații și nici efectuarea anchetei sociale;
  • - plata ajutorului de urgență se va putea efectua atât în numerar, direct titularului, cât și în cont bancar, caz în care titularul își va exprima opțiunea în scris pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Premierul Florin Cîţu a declarat, duminică, la o videoconferinţă cu prefecţii, că va fi adoptată o Hotărâre de Guvern care să instituie derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă. „Această Hotărâre de Guvern stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor”, a arătat Cîţu. El le-a cerut prefecţilor să discute cu organizatorii de evenimente în aer liber, pentru a le explica riscurile la care se expun acolo unde sunt avertizări meteo.

Anunțul făcut luni de Apele Române: Pericol de noi inundații în Covasna, Bacӑu, Vrancea, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Galaţi

Reprezentanţii Administraţiei "Apele Române" au anunţat luni, 21 iunie, că inundațiile continuă să producă pagube în mai multe județe, între care Vrancea și Covasna. Administrația atenționa că sunt depășite cotele de pericol pe râul Negru, la staţia hidrometrică Reci (Covasna) şi cotele de inundaţie pe Olt (judeţul Braşov), pe Dobrovăţ şi pe Vaslui (Vaslueţ), la staţia hidrometrică Codăeşti (judeţul Vaslui) și că există pericolul producerii de inundații în Covasna, Bacău, Vrancea, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Galaţi.

Unul dintre județele afectate de inundațiile din ultimele zile este Vrancea.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea (ISU), citați de News.ro, în ultimele 24 de ore, la 112 au fost primite peste 100 de apeluri care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă. Echipajele de pompieri au intervenit atât în municipiul Focşani, cât şi în comunele Bilieşti, Ploscuţeni, Sihlea, Tulnici şi Vânători, la misiuni pentru salvarea şi evacuarea persoanelor şi animalelor aflate în pericol, îndiguiri cu saci de nisip pentru limitarea pagubelor, evacuarea apei din gospodării, degajarea arborilor căzuţi şi eliberarea căilor de acces. Pentru a face faţă situaţiilor din judeţ, IGSU a trimis în Vrancea motopompe remorcabile de capacitate mărită de la ISU Bucureşti, Ilfov, de la Braşov şi Dâmboviţa.

În ultimele 24 de ore, 11 localități din Vrancea au fost afectate de inundaţii. Aproape 60 de oameni au fost evacuaţi din calea apelor, zeci de case, curţi şi grădini au fost inundate. De asemenea, au fost afectate de ploi şi de viiturile formate 4 drumuri: DN2 N, DJ 204D, DJ 205D, DJ 204F, precum şi 16 drumuri comunale la Mera, Poiana Cristei, Spulber, Reghiu şi Bilieşti, iar 2 drumuri comunale au fost efectiv distruse în Poiana Cristei. Cinci poduri şi podeţe au fost afectate, în timp ce alte 6 au fost distruse.

Inundațiile au provocat pagube și în județul Covasna. Potrivit unor imagini postate luni pe Facebook de către ministrul Mediului, Tánczos Barna, inundațiile au provocat pagube majore în satul Herculian din județul Covasna.