Poliția Locală Sângeorz-Băi a anunțat miercuri pe Facebook că a amendat cu 350 de lei o femeie care a dat bani unor cerșetori, iar anunțul este făcut sub sigla unei "campanii de prevenire și combatere a cerșetoriei": "Banii tăi nu îi ajută! Spune NU cerșetoriei". Pentru că nu există nicio reglementare legală la nivel național, l-am contactat pe primarul localității, Traian Ogâgău, cel care coordonează Poliția Locală, iar după ce a dat un telefon, el ne-a explicat că, de fapt, a fost amendat un cerșetor: "Au încurcat, au amendat un cerșetor (...) Acum au plecat acasă, îi chem mâine dimineață să le fac raport". Reamintim că primarul Ogâgău a intrat în atenţia opiniei publice anul trecut, după ce au apărut imagini filmate chiar de el, în care o pune pe fiica sa să stea în genunchi, dezbrăcată de la brâu în sus şi o umileşte.

Traian OgagauFoto: Captura video
  • "Doamna A. C., din Sângeorz-Băi, a fost sancționată cu amendă de 350 RON, pentru că a oferit bani și produse cerșetorilor" - este anunțul postat miercuri pe pagina de Facebook a Poliției Locale Sângeorz-Băi.

Anunțul este făcut sub sigla unei "campanii de prevenire și combatere a cerșetoriei": "Banii tăi nu îi ajută! Spune NU cerșetoriei".

Mesajul Poliției Locale Sângeorz-Băi a stârnit comentarii critice, oamenii spunând că este un abuz.

Câteva dintre comentarii:

  • "Mai avem un pic și primim amendă că respirăm prea mult aer" /
  • "Banii ca banii, dar dacă din propria mea convingere doresc să ofer unui om haine, produse de orice fel sau orice altceva îmi dorește sufletul pentru că așa simt, o să iau amendă? Nu mi se pare normal. Este ilegal ceea ce se întâmplă deoarece se încalcă un drept al omului din "Declarația Universală a Drepturilor Omului", Articolul 18 care spune: "Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conştiintă şi religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea, singur sau împreună cu alţii, atât în mod public, cât şi privat, prin învăţătură, practici religioase, cult şi îndeplinirea riturilor". Adică milostenia fiind una dintre practicile religioase de bază a societății și credinței creștine. Nu susțin cerșetoria în niciun caz dar nici abuzurile neîntemeiate legal. Sunt total de acord cu sancționarea celor ce oferă bani, dar nu bunuri și alimente ! Fiecare e liber să se manifeste etic, moral, social și religios atât în mod public cât și privat ! Vă doresc să priviți măcar o dată ochii unui copilaș care primește un corn cu ciocolată după care vreau să văd dacă aveți puterea de a-l amenda pe "făptaș"!" /
  • "Păi dacă eu vreau să i dau ceva la o femeie necăjita că mi e mila de ea voi îmi dați amendă? Să vă fie rușine la obraz!" /

"Au încurcat, doamnă, au amendat un cerșetor"

Pentru că nu există nicio reglementare legală la nivel național în baza căreia să poată fi amendați cei care le dau bani cerșetorilor, l-am sunat pe primarul localității, Traian Ogâgău, pentru a ne spune în baza cărei prevederi a fost amendată femeia respectivă. Primarul Ogâgău este cel care coordonează Poliția Locală.

Primarul s-a scuzat că nu știe despre ce este vorba și a revenit cu un apel după ce a "sunat" să se informeze.

  • "Au încurcat, doamnă, au amendat un cerșetor", a fost răspunsul lui Ogâgău.

Întrebat despre despre faptul că era anunțată pe Facebook și o "campanie pentru descurajararea cerșetoriei", primarul a dat vina pe nepriceperea polițiștilor locali.

  • "Acum au plecat acasă, o sa văd dimineață. Le fac un raport, un referat. Ăștia sunt oamenii cu care lucrăm, nu îi pot omorî", a afirmat Ogâgău, spunând că mesajul de pe Facebook va fi șters.

Întrebat de ce le va face raport celor de la Poliția Locală, răspunsul a fost prompt: "Pentru că au postat pe Facebook".

La scurt timp de la discuția cu primarul, anunțul de pe pagina de Facebook a Poliției Locale a dispărut.

Cine este primarul Traian Ogâgău

Primarul din Sângeorz-Băi Traian Ogâgău a intrat în atenţia opiniei publice anul trecut, după ce au apărut imagini filmate chiar de el, în care o punea pe fiica sa să stea în genunchi, dezbrăcată de la brâu în sus şi o umilea. Într-o înregistrare video realizată de Ogâgău și apărută în spațiul public, fetița sa repetă, printre suspine: ”Nu mai sunt obraznică și nu mai supăr pe mama și tata”, în timp ce Traian Ogâgău îi spune ce să mai zică: O să fac exerciții și o să învăț”, ”Ce-am făcut astăzi e ieșit din comun”, ”Sunt cea mai obraznică fată din hotelul ăsta” ,”Și de acum îs cuminte”, ”Și nu mai sunt dezordonată”.

După ce scandalul a fost mediatizat, PNL Bistrița-Năsăud s-a delimitat de Ogâgău, anunțând că acesta nu mai este membru PNL și că nu mai candidează la primărie din partea partidului.

Ogâgău a fost reales la scrutinul din 27 septembrie 2020, la care a candidat independent, cu peste 65% din voturi. El a fost susţinut tacit de PNL, care nu a avut candidat pentru Primăria Sângeorz-Băi.

Traian Ogâgău a fost condamnat, în iulie 2020, de către magistraţii Judecătoriei Năsăud, la un an de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de doi ani, pentru refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. El a contestat sentinţa Judecătoriei Năsăud, însă pe 13 octombrie 2020 Curtea de Apel Cluj a menţinut decizia instanţei de fond.