Președintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a fostului ministru al Energiei în Guvernul Cioloș, Victor Vlad Grigorescu. Acesta este acuzat de procurori de fals în declarații în formă continuată.

Victor Grigorescu, ministrul energieiFoto: AGERPRES

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 23 iunie 2021, ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Victor Vlad Grigorescu, în calitate de fost ministru al energiei în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 261/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată într-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Cine este Victor Grigorescu

Victor Grigorescu (45 ani) a venit, în noiembrie 2015, în Guvernul Cioloș ca Ministru al Energiei, făcând parte la vremea respectivă din Consiliul de Administratie al Electrica, functie pe care o ocupa de circa un an. În perioada 2007-2011, a ocupat poziția de secretar II în cadrul reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, sectia comercială, cu responsabilitati în domeniul politicii comerciale comune a UE.

De asemenea, a fost expert in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, în perioada de mandat a fostului ministru Codruț Seres. Pâna să ajungă consilier al fostului ministru Răzvan Nicolescu, timp de doi ani a fost director la AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice. Din aceasta postura a consiliat clienti din domeniul privat abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH, se arata in CV-ul său.