Un aspirator vertical ar putea părea extrem de simplu de ales, dar, când iei în considerare gama vastă de aspiratoare de pe piață în acest moment, există mai multă varietate decât ai putea crede.

Aspirator VerticalFoto: eMAG

Deși sunt mai puțin grele și mai puțin puternice decât, să zicem, aspiratoare tradiționale, aspiratoarele verticale se potrivesc oriunde, în special pentru lucrări de curățare care implică suprafețe variate de podea. Majoritatea au o cale de curățare mai largă decât alte tipuri de aspiratoare și, nu numai că pot aspira eficient murdăria și pprul de pe covoarele cu fir lung, dar de obicei vin cu o caracteristică care le permite să treacă și la podele din lemn de esență tare. Acestea sunt doar avantajele generale ale unui aspirator vertical – unele vin cu un sortiment de atașamente care le permite utilizatorilor să curețe fiecare centimetru al casei lor, în timp ce altele vizează în mod specific părul animalelor de companie. Apoi, există modele fără fir care oferă o alternativă mai agilă la omologii lor în poziție verticală.

Cu alte cuvinte, aspiratoarele verticale sunt departe de a fi de bază. Iată sfaturile noastre pentru cele mai bune opțiuni de aspirator vertical chiar acum.

Ce trebuie să cauți la un aspirator vertical

Cu sac sau fără sac

În ultimii ani, aspiratoarele verticale fără sac au devenit din ce în ce mai populare. Cu aceste modele, treci peste dificultățile de cumpărare și înlocuire a pungilor de aspirator. Dezavantajul însă este că unele coșuri de colectare pot fi greu și dezordonat de golit și, în timp, unele particule fine se prind în mecanismul aspiratorului, împiedicând performanța și aspirația. Având în vedere acest lucru, este important să ne amintim că aspiratorul fără sac va avea nevoie de înlocuiri periodice ale filtrelor. Pe de altă parte, un aspirator cu sac va necesita înlocuiri mai dese ale sacilor de praf, dar va oferi, de asemenea, o putere excelentă de aspirație și curățare. Un aspirator cu sac poate fi o alegere bună dacă ești îngrijorat de alergii. Modelele cu sac sunt concepute pentru a prinde și sigila în siguranță murdăria și resturile până vine momentul aruncării sacului. Dacă ai o casă mai mare sau ai nevoie de aspirație grea, ia notă de dimensiunea pungii pentru a găsi un model care nu va avea nevoie de o înlocuire a pungii de fiecare dată când pornești aspiratorul.

Greutate

Ia în considerare cât de multă greutate ești dispus și capabil să împingi atunci când aspiri. Un aspirator vertical cântărește de obicei undeva între 5 și 8 kilograme, dar există unele modele ușoare care cântăresc doar 3 kilograme. Dacă ai artrită sau va trebui să cari aspiratorul în sus și în jos pe scări, îți recomandăm să alegi un aspirator care cântărește mai puțin.

Accesorii

Atracția principală este capacitatea unui aspirator vertical de a aspira murdăria și resturile prin podea. Accesoriile la îndemână pot viza toate murdăriile, de la părul animalelor de companie la firimiturile de pe canapea. Gândește-te la nevoile de curățenie de rutină și alege un aspirator vertical cu accesorii pe măsură. Obiecte precum o perie de tapițerie, un accesoriu pentru părul de companie și unealta pentru crăpături pot face mult mai ușoară curățarea locurilor greu accesibile.

Când trebuie să înlocuiesc un aspirator vertical?

În general, aspiratoarele verticale durează aproximativ opt ani. Utilizarea grea sau necorespunzătoare sau lipsa de întreținere vor scurta cel mai probabil durata de viață, în timp ce îngrijirea și întreținerea regulată o pot prelungi. Modelul tău poate veni cu o garanție care acoperă reparațiile, iar utilizarea acesteia te va ajuta să te asiguri că aparatul tău funcționează mult timp.

Cum curăț aspiratorul vertical?

Începe prin golirea cupei de praf a aspiratorului sau aruncarea sacului de praf. Apoi, șterge interiorul cu o cârpă uscată din microfibră. Pentru unele modele, asta e tot ce poți face în siguranță. Cu toate acestea, altele pot fi curățate și cu apă și săpun. Verifică manualul aspiratorului pentru a confirma ce este mai bun pentru modelul tău. De asemenea, ar trebui să verifici capul și roțile de păr înfășurat, pe care ar putea fi necesar să îl tai cu o pereche de foarfece. Dacă folosești apă pentru a curăța aspiratorul, lasă toată partea udată sa să se usuce complet înainte de a o reasambla.