Un incendiu a izbucnit, marţi, la Secţia ATI a Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Nicio persoană nu a fost rănită. A ars o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați, iar incendiul a fost lichidat în aproximativ 40 de minute de la anunțarea acestuia.

Incendiu spital de copii IasiFoto: Ziarul de Iasi

UPDATE 22.45: Premierul Florin Cîțu a declarat marți seară la TVR1 că incendiul de la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași ar fi fost declanșat de o problemă la instalația electrică.

”Am evitat o tragedie. Incendiul a avut loc într-o zonă care urma să fie reabilitată. Cei evacuați nu au fost afectați, a subliniat premierul referindu-se la incendiul de la Iași”, spune șeful guvernului.

UPDATE 21.35: DSU subliniază că clădirea spitalului are aviz de securitate la incendiu iar cauzele producerii acestuia sunt în curs de stabilire.

Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la 20.31.

Filmul desfășurării evenimentelor, relatat de DSU:

  • La ora 18:54, a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria, din Iași.
  • În aproximativ 6 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum, la etajul 2, la secția ATI a spitalului, în zona afectată de incendiu neaflându-se pacienți sau aparținătorii acestora.
  • În circa 2-3 minute de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
  • La scurt timp de la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul a fost localizat fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.
  • Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea preventivă a 13 copii de la etajele 2 și 3, 11 cadre medicale și 7 aparținători.
  • Persoanele evacuate erau internate pentru afecțiuni obișnuite pediatrice și nu se aflau în tronsonul afectat de incediu.
  • Subliniem faptul că în zona de manifestare a incendiului nu se aflau copii sau aparținători , iar persoanele evacuate preventiv au fost relocate la o altă secție a spitalului.
  • Nu au fost înregistrate victime.
  • Incendiul a fost lichidat la ora 19:37, iar la ora 20.31 a fost dezactivat Planul Roșu de Intervenție.

UPDATE 20.40: Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a precizat că este prioritară siguranţa tuturor pacianţilor.

”Sunt acum alături de echipa medicală şi oferim tot sprijinul instituţional pentru a evalua, împreună cu celelalte autorităţi, cauzele declanşării incendiului”, a transmis, marţi, Costel Alexe.

”Prioritatea zero este să ne asigurăm că nu există niciun pericol pentru pacienţii internaţi şi nici pentru echipa medical”, a mai transmis acesta. (News.ro.)

UPDATE 20.20: În urma controalelor făcute la finalul anului trecut de ISU, imediat după incendiul de la Piatra Neamț, un raport arăta că Spitalul de Copii funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. Raportul arăta deficienţele tuturor secţiilor de anestezie şi terapie intensivă de la spitale din ţară. (Ziarul de Iași)

Incendiul s-a lichidat la 19.37. Din primele informatii au fost evacuate de la etajul II 5 copii, 3 parinti si 6 personal medical și de la nivelul etajului 3 și 7 copii dintre care un intubat cu o malformație digestivă și 4 parinti, 5 cadre medicale, toți evacuați pe et 1 și 4, in stare stabilă”, se arată într-o informare transmisă presei.

Focul s-a manifestat într-un salon, pe o suprafaţă de circa 15 mp.

UPDATE 20.10: Conducerea Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași precizează că flăcările au izbucnit într-o sală de tratamente. Se pare că incendiul ar fi pornit de la tavan, cel mai probabil de la instalația electrică. (Bună Ziua Iași)

UPDATE ”A fost verificat etajul 4.

Nu sunt raportate victime la acest etaj. De la etajul 3 au fost evacuate 12 persoane (5 copii, 3 aparținători și 4 cadre medicale). Acestea au fost mutate într-o altă aripă a spitalului. Toate persoanele sunt stabile. Incendiul este localizat”, a spus ISU Iași.

Incendiul se manifestă la nivelul unui pavilion administrativ al corpului B de la etajul al treilea, sectia ATI.

Flăcările au cuprins cel puţin o încăpere de la etajul 3 al unităţii medicale.

Conform informațiilor Bună Ziua Iași se pare că la acel etaj se efectuau reparații.

Managerul spitalului, Alina Belu, citat de Ziarul de Iași, spune că arde un salon gol, într-o zonă care nu este foarte folosită și că se îndreaptă spre spital în aceste momente.

”În această seară, în jurul orei 19.00, polițiștii au fost sesizați prin apel unic de urgentă 112, despre faptul că într-un salon al u

nei unități medicale a apărut un incendiu. În urma sesizării, polițiștii ieșeni s-au deplasat la faţa locului în vederea stabilirii situației de fapt.

La faţa locului a fost trimis și un echipaj al Biroului Rutier Iaşi pentru dirijarea traficului rutier în zonă”, au transmis reprezentanții IPJ Iași, potrivit Bună Ziua Iași.

”Au fost evacuaţi toţi pacienţii”, a transmis ISU Iaşi.

Sursa citată nu a precizat numărul pacienţilor sau dacă există victime.

La fața locului s-a intervenit cu autospeciale dotate cu apă și spumă, autoscară dar și alte autospeciale din dotare

a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mihail Grigore Sturza al județului Iași. În aceste momente pompierii fac tot ce este posibil pentru a lichida cât mai rapid incendiul.

A fost activat Planul Roșu de Intervenție

„Pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenţie. La faţa locului salvatorii intervin cu șase mașini de stingere, o autospeciala de descarcerare, două autospeciale de transport victime multiple, două autoscări şi o cisternă. Totodată, la locul intervenţiei au fost trimise trei ambulante SMURD și o unitate de terapie intensivă

mobila. La acest moment incendiul este localizat, astfel că a fost eliminat pericolul extinderii la vecinătăţi. Până la acest moment, 12 persoane au fost evacuate. Misiunea este în dinamică”, a declarat purtatorul de cuvânt al ISU Iași, lt. Georgică Onofreiaș.

iframe>