Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la reluarea procesului legislativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură, spunând că situația resursei umane devine dramatică și că sunt instanțe aflate în pragul închiderii din cauza lipsei de judecători.

Consiliul Superior al MagistraturiiFoto: Agerpres

Judecătorii din CSM spun că efectele lipsei cadrului normativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură va continua să se resimtă și mai pregnant în următorii ani și reamintesc că ultimul concurs de admitere la Institutul Național al Magistraturii a fost organizat în anul 2019. În același an a fost organizat şi ultimul concurs de admitere în magistratură.

  • "În toată această perioadă, ieșirile din sistemul judiciar au continuat într-un ritm fără precedent, încurajate fiind de dezbaterile regretabile din spațiul public care au atentat la respectarea standardului constituțional şi european în materia statutului magistratului.
  • Este greu de înțeles insistența readăugării în procesul legislativ, corelat celui în discuție, a unor reglementari respinse în prima cameră parlamentară şi asupra cărora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micșorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare că îşi dă concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizând organizarea concursurilor de admitere", afirmă judecătorii din CSM.

Ei mai spun că mai multe instanțe sunt în pragul închiderii din cauza lipsei de magistrați.

  • "Adăugându-se supraîncărcarea, instabilitatea cadrului normativ, lipsa sediilor adecvate şi a celorlalte condiții materiale de desfășurare a activității judiciare şi inexistența unor soluții din partea celor în drept, se poate contura exact dimensiunea de ansamblu a justiției, care este departe de modelul european la care se face apel doar la nivel declarativ", mai arată Secția pentru judecători din CSM.

Aceasta face apel la ministrul Justiției şi la toate formațiunile parlamentare, dat fiind că proiectul este blocat în Parlament, "să înțeleagă situația dramatică în care se regăsește sistemul judiciar, consecințele asupra drepturilor cetățenilor de acces la justiție şi de a avea parte de o judecată echitabilă într-un termen rezonabil fiind cu totul negative".

Valul de pensionări din magistratură s-a accentuat în ultima perioadă, mai ales pe fondul discuțiilor privind eliminarea pensiilor speciale.