Meteorologii au emis marți noi avertizări cod galben și portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină, dar și de caniculă și disconfort termic. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, un val de căldură - cu temperaturi de până la 39 de grade - va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primele patru avertizări meteo vor fi în vigoare de marți.

Prima avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic, în vigoare marți, vizează județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Conform meteorologilor, în vestul și sud-vestul țării și izolat în rest, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 și 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 19-20 de grade.

O altă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică va fi în vigoare marți, între orele 12:00 – 22:00, în zonele de munte, Oltenia, Dobrogea, local Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei. În acest interval, în aceste zone vor fi perioade cu ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în restul țării.

Tor de marți, de la ora 22.00, va fi în vigoare, până miercuri, la ora 10.00, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică pentru județele Contanța și Tulcea. În cursul nopții de marți spre miercuri (22/23 iunie), în județele Constanța și Tulcea vor fi ploi torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat 50 l/mp.

Tot o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată va fi în vigoare marți, în intervalul ora 12:00 – ora 22:00, pentru județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui, unde, potrivit meteorologilor, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40-60 l/mp.

Val de caniculă în toată țara

Pentru zilele de 23, 24 și 25 iunie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de caniculă pentru toată țara.

În intervalul menționat, valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale), spun meteorologii.

Conform acestora, în special în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

O avertizare cod portocaliu de caniculă pentru 23 iunieva viza județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. În aceste zone, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22-25 de grade.

Joi și vineri (24 și 25 iunie), disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei, spun meteorologii.