Codul portocaliu de inundatii emis ieri de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a fost ridicat, anunta Antena 3. Precipitatiile cazute si topirea stratului de zapada nu au determinat depasirea cotelor de inundatii pe suprafete mari. In judetele vizate (Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Alba, Timis si Caras-Severin) ramane valabila o avertizare de inundatii cu cod galben pana maine, la ora 19.00.

Totusi, cotele de inundatii au fost depasite pe mai multe rauri mici, afluenti ai raurilor Iza, Lapus, Somesul Mare, Crisul Alb superior si Timisul superior, aferente judetelor Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Hunedoara, Alba, Timis si Caras-Severin, inundand zeci de gospodarii, in unele localitati.

Primele probleme au aparut inca de sambata dupa amiaza si au continuat peste noapte. O situatie mai dificila se inregistreaza in judetul Maramures. La Botiza, 50 de familii au fost evacutate, in timp ce cinci case sunt izolate la Giulesti, iar alte 60 de locuinte au fost afectate in localitatea Budesti. In localitatea Cosbuc, din judetul Bistrita Nasaud, zeci de gospodarii au fost inundate. Si in comuna Dorna Candrenilor, din acelasi judet, apele raului Bistrita s-au revarsat, inundand cateva hectare de teren.

Probleme sunt si in judetul Alba, unde din cauza ploilor abundente care au cazut in ultimele ore, dar si a topirii zapezii, raul Aries s-a umflat, si a rupt podul care face legatura intre localitatile Vadu Motilor si Dealul Frumos.

Si in Moldova vremea rea a provocat pagube. in judetul Bacau vijeliile au smuls copaci din radacini, au distrus acoperisuri si au rupt un stalp de electricitate.