Premierul Florin Cîţu le-a solicitat, duminică, prefecţilor să ia legătura cu organizatorii de evenimente în aer liber din zonele cu cod galben, portocaliu sau roşu de inundaţii pentru a le transmite riscurile la care se expun, subliniind că organizatorii pot amâna, reprograma sau anula evenimentele respective.

Florin Cîţu la videoconferinţa cu prefecţiiFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei

„Aş vrea ca prefecţii să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spaţiu liber, mai ales în zonele în care avem cod portocaliu şi cod roşu, să le spună riscurile la care se expun. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Organizatorii pot să ia decizia să amâne un eveniment, să-l reprogrameze, să-l anuleze, dar în acele zone unde avem cod portocaliu şi cod roşu prefecţii trebuie, şi aici subliniez, să ia legătura cu organizatorii să le spună riscurile la care se expun. (...) Sunt evenimente, avem şi proteste, avem şi evenimente sportive, manifestări religioase şi avem şi alte evenimente la nivelul caselor de cultură ale studenţilor, Ministerului Educaţiei ş.a.m.d. Deci, în toate aceste zone în care avem cod portocaliu şi cod roşu, prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii acestor evenimente, astăzi şi mâine, pentru a-i informa despre riscurile la care se expun”, a spus premierul Florin Cîţu la videoconferinţa cu prefecţii, potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a îndemnat autorităţile din zonele unde sunt programate evenimente publice în perioada următoare să urmărească prognozele meteorologice şi împreună cu organizatorii să analizeze cu maximă rigurozitate oportunitatea desfăşurării acestor evenimente, astfel încât siguranţa persoanelor să nu fie pusă în pericol.

„Decât să riscăm vieţile oamenilor, mai bine amânăm aceste evenimente”, a spus Bode.

„Trebuie să fim concentraţi şi să fim atenţi la aceste prognoze. Trebuie să acţionăm responsabil şi aş vrea şi eu să rog prefecţii din toate judeţele să transmită acelaşi mesaj de responsabilizare a cetăţenilor pe care l-aţi transmis şi dumneavoastră, domnule prim-ministru. Este de nepermis ca echipele de intervenţie, echipele care fac prognozele să lucreze zi şi noapte şi, din păcate, cetăţenii iresponsabili să nu ia în serios aceste avertizări”, a adăugat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat l-a rugat pe prefectul de Sibiu să convoace organizatorii unui eveniment care ar urma să aibă loc luni la Bâlea, pentru analizarea riscului acestuia.

„Dacă se insistă, trebuie asumat din partea organizatorului faptul că vor să meargă mai departe cu el”, a subliniat Arafat.

De asemenea, el a propus ca solicitarea premierului să vizeze şi zonele cu cod galben.

„De la cod galben la cod roşu, toţi prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii evenimentelor”, a conchis Cîţu.