Cei 12 muncitori blocaţi de vineri seară într-un vagon remorcă la Nereju, în județul Vrancea, după o viitură pe râul Zăbala, au fost salvaţi sâmbătă, după o operaţiune extrem de dificilă. Salvatorii au reuşit realizarea unui sistem provizoriu de tip tiroliană cu ajutorul căruia au recuperat muncitorii.

12 oameni au ramas blocati la Nereju, in Vrancea, dupa o viituraFoto: Captura video

Primul salvat a fost un adolescent de 16 ani, relatează News.ro. Ulterior, salvatorii au reuşit să scoată din vagonul remorcă toate cele 12 persoane. Ultimii salvaţi au fost şapte bărbaţi, cu vârste cuprinse între 32 şi 70 de ani.

Din primele informaţii, muncitorii nu au nevoie de îngrijiri medicale.

„Având în vedere situaţia de la nivelul localităţii Nereju, unde 12 persoane, aflate într-o zonă forestieră, au rămas izolate din cauza creşterii nivelului şi debitului râului Zăbala, în cursul zilei de astăzi s-au suplimentat forţele de intervenţie, cu echipaje de la ISU Bacău şi ISU Covasna. Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, în prezent se acţionează din partea ISU Vrancea sub coordonarea inspectorului şef, colonel Chiscop Flaviu, cu 19 pompieri (ofiţeri şi subofiţeri), 11 salvamontişti ai Servicului Salvamont, respectiv câte un echipaj din judeţele Vrancea, Bacău şi Covasna, 8 jandarmi de la IJJ Vrancea şi SVSU Nereju cu 5 voluntari coordonaţi de primarul comunei Nereju”, a transmis ISU Vrancea.

Instituţia a anunţat că s-a reuşit realizarea unui un sistem provizoriu tip tiroliană şi un salvamontist a ajuns la persoanele izolate.

Vineri seară, 12 muncitori care efectuau lucrări în localitatea Nereju au fost surprinşi de creşterea apelor râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă.

În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, dar nu s-a reuşit.

În videoconferinţa organizată, sâmbătă, de premierul Florin Cîţu cu prefecţii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat:

„Referitor la situaţia de la Nereju, în judeţul Vrancea, avem 12 muncitori care efectuau lucrări, au fost surprinşi de creşterea apelor râului din zonă s-au refugiat într-un vagon remorcă. În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, riscam să îi pierdem în timpul salvării, astăzi s-au reluat operaţiunile. Am mobilizat o echipă suplimentară Salvamont din Covasna. Avem acolo din Vrancea o echipă de la Salvamont, plus ISU din Vrancea. A mai fost astăzi o tentativă care din nou a eşuat pentru că nu s-a putut fixa tiroliana. La acest moment, legătura cu ei există, problema e că e o zonă cu acces greu, nu se poate intra decât cu maşini de teren sau pe jos în zonă. Pe cale aeriană s-au făcut mai multe evaluări, nu putem intra în zonă, să îi scoatem cu troliu. E o zonă montană şi elicopterele nu pot intra, plus ploile care sunt. Vom încerca să îi salvăm până la finalul zilei”, a declarat Arafat.