Coada de mașini de la vama Kulata pentru cei care vor să treacă din Bulgaria în Grecia a ajuns să măsoare, sâmbătă la prânz, până la 12 kilometri, potrivit informațiilor de la români care au plecat pentru a-și petrece vacanța în Republica Elenă.

Politist grec la vama Kulata - PromachonasFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 19.42 Vama s-a eliberat, unul din membrii paginii de Facebook Forum Grecia spunând că a trecut în câteva minute. Situația live de pe Google Maps și Wazearată confirmă că traficul este ”verde” până lângă clădirea punctului de trecere Kulata.

UPDATE 14.50 Potrivit câtorva români care a trecut la această oră, a durat două ore de când s-au așezat la coadă și până au intrat în Grecia. Aceștia au explicat pentru HotNews.ro că au trecut prin două filtre: la primul documentele personale le-au fost luate de agentul bulgar de frontieră și returnate de cel grec, iar la al doilea au fost opriți pentru verificarea actelor mașinii. Grănicerii i-au au întrebat și cât alcool și câte țigări au în mașină. Se pare că la testare aleatorie sunt selectați destui de puțini.

UPDATE 14.00 Situația e gestionată de polițiști care opresc mașinile la circa 3 kilometri de punctul de trecere și le dau drumul treptat pentru a nu se îngrămădi în vamă, iar trecerea să fie bine organizată, potrivit informațiilor de la această oră. Astfel, fluxul de mașini este relativ rapid, iar o mașină poate ajunge ajunge până aproape de punctul de control în mai puțin de două ore.

UPDATE 13.05 Coada de mașini a celor care vor să treacă prin punctul de frontieră Kulata - Promachonas a ajuns la 12 kilometri, potrivit informațiilor furnizate HotNews.ro de români de la fața locului.

(sursă foto HotNews.ro)

Ce au scris dimineață, pe rețelele de socializare, alți români plecați în vacanță

”Ora 09.01, Vama Kulata, coada se intinde pe cel puțin 7-8 km. Este incredibil ce se întâmpla, au venit 2 domni polițiști și nu au dat nicio explicație”, scrie un utilizator pe pagina de Facebook Forum Grecia.

(Sursă foto Bogdan Glăvan / Forum Grecia)

O altă utilizatoare a scris că a ajuns la coadă în jurul orei 9.00, iar de atunci stă pe loc: ”Am deja o ora aici si nu ne-am miscat!”.

(Sursă foto Anna Neguta / Forum Grecia)

Cum arată coada de la 5 kilometri distanță de vama Kulata:

(Sursă foto Olesea Cernavca / Forum Grecia)

Unii dintre cei care comentează la postările cu coada imensă spun că este din cauza faptului că este zi de weekend și recomandă atât plecarea în vacanță și în timpul săptămânii, cât și calcularea traseului astfel încât să se ajungă și la alte ore, inclusiv noaptea la granița bulgaro-elenă.

Ministerul Afacerilor Externe a emis vineri o atenționare de călătorie pentru Grecia, întrucât se înregistrează cozi de mașini la punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, având în vedere numărul mare de persoane care călătoresc. MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră pentru intrarea în Grecia.

Grecia, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor, a intrat pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic scăzut, potrivit hotărârii adoptate joi seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.