Meteorologii au extins atât aria codului portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată ce este valabil până sâmbătă, ora 23.00, cât și cea a codului galben ce intră la acea oră în vigoare și continuă până duminică noapte.

Avertizari meteoFoto: ANM

Potrivit codului portocaliu, în județele Bacău, Vrancea, Vaslui, Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea și în zona de munte a județelor Suceava, Neamț și Argeș va ploua abundent.

În județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea instabilitatea atmosferică va fi accentuată și vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40...50 l/mp și izolat 60...80 l/mp.

Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Codul galben, emis pentru intervalul sâmbătă ora 23.00 - duminică ora 23.00, avertizează că în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Vremea se va menține în general instabilă şi la începutul săptămânii viitoare, în special în zonele montane, mai notează meteorologii.