Oficialii europeni au anunțat vineri cã procedura de deficit excesiv a fost declanșatã ca urmare a politicilor expansioniste și a soldului înregistrat în anul 2019, iar recomandarea de azi prezintã calendarul actualizat de corectare a deficitului bugetar excesiv, asigurând totodatã spațiul fiscal necesar pentru susținerea investițiilor și atingerea obiectivelor de creștere economicã, fiind în linie cu țintele naționale stabilite în Programul de Convergențã prezentat de România. „În anul 2021, Guvernul României a adoptat mãsurile necesare pentru a atinge țintele stabilite. Creșterea economicã pentru 2021 este substanțialã, iar pe termen mediu va fi susținutã de fondurile structurale și de cele din facilitatea de redresare și reziliențã”, a afirmat Comisarul European pentru Economie, dl Paolo Gentiloni, în cadrul reuniunii.

Alexandru NazareFoto: YouTube

Ministrul Alexandru Nazare a precizat în intervenția sa cã „Recomandarea formulatã de Comisie și adoptatã astãzi de Consiliu prevede un calendar de reducere treptatã a deficitului bugetar pânã în 2024, în condițiile în care o corectare prea rapidã ar afecta premisele de creștere economicã. Pentru 2021, atât prognoza de creștere economicã, cât și deficitul prognozat sunt similare, ceea ce denotã încrederea Comisiei Europene în mãsurile adoptate de Guvernul României. În același timp, îndeplinirea recomandãrii pânã în 2024 necesitã un efort susținut și disciplinã bugetarã întãritã pe termen mediu.”

România prezintã Comisiei Europene rapoarte semestriale privind acțiunile efective implementate, începând cu anul 2017, când a fost declanșatã procedura de deviație semnificativã pentru țara noastrã.

Ajustarea semnificativã a previziunilor fiscale ale Comisiei Europene pentru anul 2021, de la 11,3% din PIB (deficit ESA) în cadrul prognozei de toamnã, la 8% din PIB (deficit ESA) în Recomandare, se datoreazã în principal mãsurilor adoptate de Guvern în primele luni ale anului 2021, în vederea inversãrii politicilor fiscale expansioniste din anii 2016-2019.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfãșuratã în perioada 17-18 iunie a.c., la Luxembourg.

Pe agenda reuniunii Ecofin au figurat și puncte legate de Semestrul European și implementarea Pactului de Stabilitate și Creștere, în acest sens fiind adoptatã și Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, prin care este confirmat angajamentul țãrii noastre de a reveni la un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, pânã în 2024.