ANAF a transmis vineri după amiază un răspuns transportatorilor care acuză instituția de control fiscal de hărțuire, răspuns care nu spune mai nimic. Autoritățile admit că s-au întâlnit cu transportatorii în luna martie și că în prezent analizează ”în mod obiectiv” solicitările acestora. ”ANAF acționează, permanent, cu bună credință, respectând drepturile contribuabilului”, se mai arată în mesajul autorității fiscale. Reamintim că transportatorii de marfă din mai multe centre economice ale României au circulat vineri cu viteză redusă ca formă de protest faţă de ceea ce ei numesc "hărţuirea" autorităţilor fiscale. "Industria transporturilor este hărţuită de autorităţile de control fiscale, care au decis reîncadrarea diurnelor acordate şoferilor ca venituri de natură salarială şi impozitarea acestora cu impozit pe venit şi contribuţii sociale. Controalele se efectuează pe ultimii 5 ani, astfel că valoarea deciziilor de impunere rezultate se ridică la câteva milioane de euro la firmele cu parcuri în jur de 100 de camioane, depăşind cu mult cifra de afaceri pe 2-3 ani a acestor firme", se arată într-un comunicat al asociaţiilor patronale din sector.

ANAFFoto: Hotnews

Redăm mai jos răspunsul transmis de ANAF:

În data de 24.03.2021 a avut loc, la sediul Ministerului Finanțelor, o întâlnire între asociațiile patronale ale transportatorilor cu domnul ministru Alexandru Nazare și conducerea ANAF, subiectul acesteia fiind problematica privind tratamentul fiscal al diurnelor acordate în cazul detașărilor transnaționale, problematică generată de reîncadrarea acestora ca venituri de natură salarială, cu consecința stabilirii de sume suplimentare privind impozitul pe venit și contribuții sociale, în cadrul unor inspecții fiscale efectuate de organele de control fiscal din cadrul ANAF.

Prin Ordinul comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii și Protecției Sociale nr. 535/ 428/06.05.2021 a fost constituit grupul de lucru comun și a problematicii generate de reîncadrarea diurnelor/indemnizațiilor de detașare/delegare ca venit de natură salarială, propuneri care să vizeze atât perioadele anterioare cât și modul de abordare în viitor, propunerile formulate putând viza inclusiv modificări legislative.

În virtutea rolului activ, pe parcursul celor cinci întâlniri ale grupului de lucru, Ministerul Finanțelor și ANAF au luat act de solicitările asociațiilor profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri, acestea fiind analizate în prezent, în mod obiectiv, din dorința de a consolida o relație corectă între mediul de afaceri și organele fiscale.

În exercitarea atribuțiilor și atingerea obiectivelor strategice, ANAF respectă prevederile legale în vigoare și acționează, permanent, cu bună credință, respectând drepturile contribuabilului în fiecare procedură de administrare a creanțelor fiscale.