Magazinul din sectorul 1 în care au fost filmați doi șobolani care mănâncă dintr-un covrig pe un raft cu produse de panificație a fost amendat de ANSVSA cu 10.000 de lei, iar activitatea unității va putea fi reluată numai după ce va prezenta inspectorilor sanitari dovada că a efectuat acțiunile de dezinfecție, deratizare și dezinsecție.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat vineri, că s-a autosesizat și a dispus de urgență un control la punctul de lucru al operatorului economic.

În urma verificărilor, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București au hotărât amendarea operatorului economic cu suma de 10.000 de lei. Magazinul și-a suspendat temporar activitatea și are obligația să efectueze temeinic operațiunile de dezinfecție, deratizare și dezinsecție (DDD) și să asigure igienizarea tuturor spațiilor de recepție, depozitare, expunere și comercializare a produselor alimentare.

Activitatea magazinului va fi reluată numai după ce reprezentanții unității vor prezenta inspectorilor DSVSA dovada realizării tuturor acestor acțiuni obligatorii.

Controale în toate magazinele alimentare

Conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor care au ca tematică realizarea acțiunilor DDD de către operatorii din industria alimentară care depozitează și comercializează produse alimentare.

Potrivit sursei citate, este necesară revizuirea permanentă a procedurilor DDD și plasarea de capcane pentru rozătoare la intrarea în spațiile pentru depozitarea produselor alimentare, etanșeizarea căilor de acces pentru aprovizionare la nivelul solului și menținerea închisă a ușilor depozitelor.

ANSVSA reamintește tuturor cetățenilor numărul de Call-Center al instituției 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice rețea de telefonie.

Fotografia cu cei doi șobolani a fost postată miercuri pe Facebook, fiind surprinsă într-un magazin Mega Image de pe bulevardul Ion Mihalache din Sectorul 1 al Capitalei.

Mega Image și-a cerut scuze

Reprezentanții companiei au reacționat spunând că intervin cu soluții de deratizare în magazine la un interval mult mai scurt decât prevede legea, mai ales că în anumite zone sunt "foarte multe surse externe" pe care nu le pot controla. De asemenea, ei le cer scuze clienților pentru acest incident.

  • "Ne dorim să acordăm scuze tuturor clienților noștri în urma incidentului neplăcut petrecut în magazinul nostru din Ion Mincu și să asigurăm pe această cale că intervenim frecvent în magazinele noastre cu soluții de deratizare la un interval mult mai des decât prevederile legale, mai ales că în anumite zone sunt foarte multe surse externe pe care nu le putem controla.
  • În magazinul menționat, care se află la parterul unei clădiri vechi, ultima deratizare a avut loc în cursul zilei de ieri. Pentru că ne dorim să luăm măsuri suplimentare, am închis astăzi magazinul și vom acționa cu un tratament de eradicare mai puternic. De asemenea, spațiul din magazin este și va fi în continuare igienizat după fiecare tratament pentru a asigura toate condițiile de siguranță alimentară.

Reamintim că sectorul 1 este afectat de o criză a gunoiului, în urma unui conflict între primărie și societatea de salubrizare Romprest, care a refuzat să ridice gunoiul de pe străzi, invocând datorii ale administrației locale în plata facturilor. Garda de Mediu a anunțat miercuri că a amendat cu 160.000 de lei Primăria Sectorului 1 pentru că "nu a luat măsurile de salubrizare a sectorului și nu a prezentat documente privind respectarea legislației de mediu", în timp ce Romprest a fost sancționată cu 70.000 de lei.