Un banner montat pe o clădire din Iași, cu mesajul "Te iubesc, Iaşi" conţine o imagine cu o clădire din Chişinău. Deși inclusiv un istoric susține că imobilul din acea imagine este din Chișinău, Primăria afirmă că ar fi de pe pietonalul Ştefan cel Mare din Iași, scrie Ziarul de Iași.

banner IasiFoto: Ziarul de Iasi

Montată de Primăria Iaşi pe imobilul de vizavi de Policlinica stomatologică (Casa Asigurării Meşteşugarilor), reclama care promovează mesajul "Te iubesc, Iaşi" poate fi admirată de cei care aşteaptă mijloacele de transport în comun în staţia Independenţei, dar şi de cei ce tranzitează zona. O parte din oameni au observat că printre fotografiile cu clădirile ieşene se numără şi un imobil pe care nu îl recunosc. Mai multe persoane au încercat să localizeze clădirea din imaginea de deschidere a bannerului, iar postări pe această temă au apărut atât pe grupul de Facebook "Grupul Iași (fotografii vechi)", cât şi pe Reddit.

După lungi dezbateri tematice, mai mulţi cetăţeni au identificat clădirea în cauză şi au localizat-o în Republica Moldova. Fotografia respectivă datează de la începutul secolului al XX-lea şi este preluată de pe o carte poştală care prezintă o vedere generală cu strada Armenească din Chișinău, scrie Ziarul de Iași.

Contactat de reporterii de la Ziarul de Iaşi, istoricul Sorin Iftimi a făcut o comparaţie între imaginea folosită pe bannerul amplasat pe bulevardul Independenţei şi imaginea care se poate vedea pe cartea poştală din Chişinău. Muzeograf al Muzeului de Istorie a Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal "Moldova" Iaşi, Sorin Iftimi a confirmat că fotografia afişată pe banner este din Republica Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, spune însă că imobilul este din Iași: "Este vorba despre un proiect sprijinit de Primăria Municipiului Iaşi prin montarea acestui banner. Este vorba despre proiectul «Te Iubesc, Iaşi», realizat în parteneriat cu mai multe organizaţii neguvernamentale, care îşi doresc promovarea Iaşului şi a turismului în Iaşi. Clădirea despre care este vorba este din Iaşi. Vă rog să vizitaţi pietonalul Ştefan cel Mare, vis-a-vis de Banca Naţională a României, unde o să puteţi vedea clădirea care aparţine de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, care a şi fost renovată".