Living Outside The Box

Fenomenul „orășenilor mutați la țară”: „Tot mai mulți se vor muta la țară din disperarea de a trăi o viață normală”

de Ana Tepșanu     HotNews.ro
Vineri, 18 iunie 2021, 6:09 Actualitate | Esenţial


Mutat la tara- Viata fara ceas
Foto: Arhiva personala
​În urmă cu cinci ani, Andy Hertz ducea o viață foarte bună în Londra, dar gândul îi fugea mereu la România și copilăria petrecută în comuna Săvârșin. Dorul de casă nu l-a părăsit niciodată, până în 2016, când a venit în concediu în țară. Trebuia să se întoarcă pentru încă trei ani în Anglia, dar n-a mai fost să fie, deoarece, aflat în Apuseni, a cunoscut niște oameni care se mutaseră la sat și brusc „s-a trezit.”

„Living outside the box” este o serie HotNews.ro despre oamenii care au ales un alt stil de viață decât cel convențional. De la orășenii care s-au mutat în autorulote, la cei care au lăsat orașele pentru viața la țară sau cei care trăiesc în așa-numitele „tiny house”, de doar câțiva metri pătrați, vom prezenta perspective diferite de viață altfel.

Andy Hertz și-a cumpărat o casă în Dupăpiatră, un cătun de munte din comuna Buceş, judeţul Hunedoara, unde a început aventura vieții sale. Aici a creat comunitatea „Mutat la țară – Viața fără ceas”, unde acum peste 177 mii de oameni pot discuta despre viața în mediul rural, cu tot ceea ce înseamnă ea, cu bune și rele.

Am stat de vorbă cu Andy despre comunitatea pe care a creat-o, dar și despre iubirea lui pentru satul românesc și în mâinile cui stă salvarea acestuia.

Andy și noua lui viață: cum a început totulAndy a plecat în Londra în 2011. Aici a muncit tot ceea ce a ținut de electrică, de la legat prize, până în punctul în care a terminat o școală în domeniu și a ajuns să facă proiecte, să testeze și să semneze lucrări electrice.

Nu-i lipsea nimic și în același timp îi lipsea totul. Dorul de România l-a copleșit, până în punctul în care, așa cum povestește, auzea oameni vorbind româna prin magazine și se prefăcea că are treabă la rafturile de lângă ei, doar pentru a-i auzi vorbind în limba maternă.

„Uneori, printr-o intersecție aglomerată sau în autobuz, căutam poze pe net cu slănină și ceapă, când puteam să-mi fi cumpărat orice aș fi vrut de prin supermarketuri”, notează Andy.

În 2016, când a revenit în țară și nu a mai plecat, Andy Hertz și-a găsit liniștea și nu există o secundă în care să regrete alegerea făcută. Întreaga lui poveste, devenită un fel de ghid pentru cei care vor să-i calce pe urme, și-a spus-o în cartea „Mutat la țară – Viața fără ceas – Din Londra în Apuseni.”Andy spune că nu a venit la țară să creeze locuri de muncă, să schimbe sisteme sau să promoveze o schimbare. Însă, așa cum mărturisește, odată cu mutarea lui în Dupăpiatră, au venit și alți tineri aici, iar sătenii au prins încredere că satul strălucește din nou, că munca, terenurile și casele lor au din nou valoare.

Fenomenul „Mutat la țară - viața fără ceas”Hertz nu știa foarte multe lucruri despre viața la sat, dar era dispus să învețe. Treptat și sigur, el a dobândit atât de multe informații, încât acum poate fi un adevărat instructor pentru cei care-și doresc o astfel de viață.

La început, nevoile de comunitate, comunicare și de împărtășire a valorilor comune l-au făcut să pornească grupul de Facebook - „Mutat la țară - viața fără ceas”.

Citește și: Poveștile românilor care trăiesc în case minuscule (tiny houses): „Tipul ăsta de casă este raportat corect la nevoile umane actuale”

Comunitatea a crescut de la an la an și s-a transformat într-o adevărată mișcare spre viața în natură, un loc unde poți să descoperi oameni care au luat această decizie, motivele lor, cât și cum este viața lor în prezent, la țară.

S-au dezvoltat subgrupuri sub același nume, iar Andy are acum o echipă, pe www.mutatlatara.ro, alături de care se ocupă de tot ceea ce înseamnă această inițiativă.

„Deși se întâmplă online, acest fenomen trece ușor în lumea reală. Știu asta din nesfârșitele mesaje, povești, întâlniri, postări care reflectă întâmplări de zi cu zi din lumea satului. Sute de mii de oameni ar mai putea veni după noi la țară, dar cu siguranță mulți dintre ei nu s-au gândit încă la varianta asta”, spune Andy.

Hertz povestește cum totul s-a întâmplat de la sine, iar asta îl obligă pe el și pe echipa lui să ducă lucrurile mai departe.

„Nu înapoi spre origini, ci înapoi spre un viitor verde, natură și o viață mult mai tihnită. Satul românesc nu mai înseamnă noroi și wc în curte. Acum înțeleg tot mai mulți că satul înseamnă natură, oxigen, spațiu, viață! Tot mai mulți se vor muta la țară din disperarea de a trăi o viață normală.”

Povestea lui a inspirat români de pe tot globul și a primit mesaje din Boston și California, din Canada și Australia, din Barcelona și Londra. Ei simt tot mai tare dorul de casă și de a viețui din nou înconjurați de tot ce înseamnă pentru ei „ACASĂ.”

Fondatorul grupului spune că nu doar românii se întorc în țară, ci se întorc și copiii satului la sat.

Problemele românilor mutați la sat: „Nu putem rezolva totul cât ai bate din palme”
Andy este de părere că problemele sunt diverse, și nu doar în România, cu privire la apucarea taurului de coarne.

Problema, dar și partea frumoasă, așa cum spune el, este că diversitatea e tot mai mare în rândul celor care vin spre sat, astfel că nu toate se pot rezolva cât ai bate din palme.

„Deocamdată vin cei care pot de unii singuri, care se descurcă și care au planuri sau resurse pentru traiul la țară. Unii fac naveta, alții lucrează online, alții dezvoltă mici afaceri în diverse domenii, cât și ferme sau activități agricole. Cei veniți, încetul cu încetul, rezolvă local unele probleme, iar cei care vor veni după vor găsi un mediu mult mai primitor pentru nevoile secolului 21.”

Hertz este convins că grupul-mamă, „Mutat la țară – Viața fără ceas”, prin miile de postări pe care le găzduiește, arată și altora că nu suntem singuri și că, prin comunicare și prietenie, mulți prind curaj.

Citește și: Mutarea de la oraș la sat, dincolo de imaginea idilică: cinci povești despre avantajele și dezavantajele unei astfel de decizii

El este de părere că cei care încă nu au făcut pasul ăsta, dar au dorința, au fost împiedicați de resurse, încredere, cunoștințe destule sau curaj.

„E nevoie de timp pentru a lua o astfel de decizie care să-ți schimbe radical viața, prin mutarea de la oraș la sat. De exemplu, sunt oameni care discută ani de zile pe forumuri despre construcția unei cabane, dar și acum stau într-un apartament, și caută date, fără să fi pus mâna vreodată să înceapă. Totuși, rar am auzit despre cazuri în care oamenii nu s-au descurcat și s-au întors la oraș după ce au gustat din viața verde”, completează el.

Să te întorci la sat sau să vii la sat e ca și cum ai veni acasă la tine. Asta este filozofia lui Andy, care mai spune că multe le înveți pe parcurs. „Dacă stai să te gândești ani de zile la cum vei parcurge un drum și ce obstacole vei întâlni, poate că nu vei mai porni niciodată. Ideea e că la oraș te poți întoarce oricând”, zice el.

„Satul din picturile lui Grigorescu nu va mai exista niciodată”Părerea lui Andy este că „satul acela din picturile lui Grigorescu nu va mai exista niciodată.” El iubește farmecul gospodăriilor, dar spune că dacă și-ar cumpăra două vaci, mai rău l-ar încurca decât l-ar ajuta.

Hertz spune că a ține astfel de animale înseamnă un întreg lanț și circuit, plus o familie numeroasă, în care unul are grijă de vaci, altul cosește, altul pune grădina, altul gătește și altul are grijă de copii.

Într-o astfel de casă, laptele în plus este dat la porci, să crească mai repede, resturile vegetale la găini și tot așa, explică antreprenorul.

„Însă pentru doi oameni de la oraș, mutați la țară, eventual cu copil mic și cu job/afacere la oraș, sat sau online, o gospodărie de acest gen ar fi imposibil de întreținut.

Iar doar cu o asemenea gospodărie, fără venituri din exterior, viața ar fi trăită numai la limita supraviețuirii. În vremea în care acest gen de gospodărie funcționa, omul nu avea motocoasă, drujbă, mașină, telefon și multe alte nevoi de astăzi care costă. Atunci trăia doar pentru puțin, iar astăzi nu știu cine ar vrea să se întoarcă acolo. Din povești la o cafea se poate, dar practic, să-mi arate și mie cineva”, adaugă el.

Citește și: De ce ai lăsa un apartament la bloc pentru a locui într-o autorulotă? 5 povești, cu bune și rele, despre viața trăită pe drumuri

Autorul spune că satul merge înainte, cu sau fără noi, spre viitor. Cât despre cei care vin spre sate, el crede că nu strică pe cât ajută, deoarece vin cu noi cunoștințe și ridică nivelul de cultură și civilizație din sat.

„Cu siguranță bătrânii care au locuit în casa mea de astăzi, dacă ar fi trăit acum, ar fi cosmetizat-o cu noile materiale, ceea ce din punctul nostru de vedere strică. Dacă oamenii nu ar fi updatat mereu locuințele lor, am fi trăit și astăzi în grote. Apoi, pe vremuri, se trezea omul să facă foc de trei ori pe noapte și dormeau șapte într-o cameră, pentru că nu aveau casa izolată.”

L-am întrebat pe Andy dacă orășeanul odată ajuns la țară se adaptează ritmului sau vrea să-l schimbe. El îmi povestește cum acesta vine cu idei preconcepute, grabă și părerea că le poate face pe toate repede, asta până când începe să-l doară spatele.

În timp, preia ritmul locului și începe să-și vadă de treabă într-un tempo mult mai potrivit corpului și minții lui, cât și mediului înconjurător. „Se aliniază toate de la sine."

Cu siguranță păstrăm atât cât se poate ceea ce găsim aici, pentru că de asta venim, ca să trăim într-un loc mai curat, mai viu, mai verde și mai sănătos. Pentru cei care fac rău mediului și societății în general, există lege și autorități plătite din bani publici”, completează el.

Sat vs oraș: „Un echilibru între cele două ar putea duce la salvarea planetei”
Viața la țară nu înseamnă blamarea orașului. Andy spune că orașele sunt punctele care leagă totul și avem nevoie de ele. Un echilibru între sat și oraș, alături de colaborarea între oameni, așa cum explică autorul, ar putea duce la salvarea planetei, deși nu mulțimea trebuie să decidă așa ceva, ci specialiștii din multe domenii care ar trebui relansate sau înmulțite.

„Orașele au nevoie de aer, oamenii orașelor au nevoie de hrană curată. A munci pentru hrană nu numai că nu este o rușine, ci e o mare nevoie a timpurilor noastre.

De exemplu, acum, la sat, mulți fac multe și nimic foarte serios, când s-ar putea concentra mai mult pe un singur lucru bine făcut, fie că acesta înseamnă fermă sau grădinărit, artă sau vreun atelier. Când faci prea multe, energia ți se pierde în multe locuri și nu mai ajungi la un rezultat mare”, adaugă el.

„Oamenii de la țară au nevoie de suflu nou”Atunci când orășenii se mută la sat, ei intră într-un mediu în care sătenii adevărați se pot simți excluși. Hertz povestește că setarea unei gospodării ia timp, iar colaborarea între oameni se întâmplă zilnic, dar la un nivel mic - de la schimburi, troc, ajutor, până la prietenie adevărată.

El crede că nu putem forța lucrurile, ci trebuie lăsate să se întâmple natural, „și se pare că direcția e bună, feedback-ul e pozitiv.” Andy vorbește și despre cum oamenii de la țară au nevoie de acest suflu nou, pentru că și-au pierdut speranța și încrederea.

„Odată cu venirea tinerilor la sat, lucrurile încep să se miște din nou”, explică el. Ideea de salvare a satului românesc, spune Andy, ține de multe lucruri, dar cel mai important este educația.

„Școlile din mediul rural ar trebuie să fie egale cu cele de la oraș, transportul elevilor să fie făcut în bune condiții, iar școlile din rural să colaboreze cu cele din orașe, să se amestece, să se viziteze elevii în zile prestabilite. La oraș să meargă la teatru, iar la sat să grădinărească împreună”, exemplifică el.

Andy Hertz este convins că satele românești ar putea prinde culoare din nou, cu ajutorul autorităților. Comunitatea „Mutat la țară” are multe planuri, dar fără fonduri sau un ONG, care le-ar ocupa și mai mult timp, este foarte dificil doar să vorbească despre ele.

„Din afară pare că totul merge de la sine, dar în spate e multă muncă”, spune fondatorul grupului. El știe că țara noastră este în urmă, dacă ne raportăm la zone cu care ne comparăm adesea și că cerințele nu pot fi exagerate.

Spre exemplu, el este conștient că nu poți deszăpezi zeci de kilometri de drum în fiecare zi atunci când ninge, mai ales când nici în țări mult mai bogate nu se întâmplă asta.

„Dar internetul, comunicațiile, drumurile, apa curată, școlile și cabinetele medicale ar trebuie să fie toate rezolvate pentru a putea vorbi despre satele viitorului. Se întâmplă, în unele localități e totul pregătit, dar în altele lucrurile se mișcă tare greu.

Cel mai mult ar ajuta o platformă guvernamentală prin care sătenii să poate ajunge direct la ministere, colegiul medicilor, presă, organe de control, DNA, pentru că ei nu știu unde anume să meargă/sune atunci când întâmpină probleme”, explică Andy unele soluții.

În viziunea lui, viitorul satelor nu ține de mutarea la țară în masă și atât, ci mai întâi ține de valorizarea a tot ceea ce avem aici. „Pentru asta e nevoie de oameni cheie, de autorități care să ne ajute și de încredere”, sugerează el.

„Satul înseamnă ACASĂ pentru foarte mulți dintre noi” Andy și echipa din spatele grupurilor „Mutat la țară” fac tot ce le stă în putere să aducă după ei cât mai mulți oameni în sate, aproape de natură, pentru a putea crește copiii în comunități sănătoase, vesele, educate și puternice.

„Satul înseamnă ACASĂ pentru foarte mulți dintre noi și mă gândesc că atâția oameni, tot mai mulți, ar putea munci cu mai mult drag de aici, de la țară. Viața e mai frumoasă aici, acasă, la țară”, concluzionează el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

75513 vizualizari

 • +26 (62 voturi)    
  m-am intors in tara (Vineri, 18 iunie 2021, 6:50)

  mavi [utilizator]

  acum 7 luni. M-am intors ca sa investesc, deci ca sa deschid o firma si sa construiesc. Dupa 7 luni nu am pus un chil de ciment nici un metru de gard. Tot la stadiu de hartii sunt. Avize, studii, ghiseisti, sesizari fara raspuns. Cea mai mare prostie am facut-o cand m-am intors in Romania.
  • +2 (50 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 8:24)

   [anonim] i-a raspuns lui mavi

   • +20 (38 voturi)    
    mda (Vineri, 18 iunie 2021, 8:45)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

    depinde unde vreti sa va luati...

    cu 10.000 euro gasesti teren pana in 1000mp cu aproape toate utilitatile, dar evident ca nu trebuie sa fie in zone precum cluj, bucuresti, brasov, iasi.. etc unde sunt toti rechinii imobiliari si au monopol pe toate terenurile

    se gasesc direct de la proprietari, terenuri bune, zone liniste, cu asfalt in fata portii, curent electric, si altceva nu-ti mai trebuie, ca-ti faci singur o fosa, un foraj de apa, pt incalzire apelezi la o pompa de caldura electrica.. etc

    iar in multe sate din cauza ca nu sunt atatea utilitati, nici nu ai nevoie de avize si hartii, se face destul de repede

    trebuie sa stii sa cauti, evident nu sa te uiti la cel mai scump teren cu toate utilitatile ca la bloc...
    • +24 (46 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 9:36)

     [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

     • +11 (29 voturi)    
      mda (Vineri, 18 iunie 2021, 10:38)

      SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

      cu mare parere de rau va anunt ca v-ati mutat in cea mai proasta zona a tarii...
      muntenia, oltenia si estul moldovei sunt printre cele mai proaste din tara

      odata de auziti manele saptamanal, e clar ca nu locuiti unde trebuie :)

      din fericire nu asa este peste tot in tara, si sunt multe zone linistite si cu vecini ok

      mult spor la mutat.
      • +10 (18 voturi)    
       Discrepante si lipsa de educatie (Vineri, 18 iunie 2021, 11:54)

       mihaiAlt [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

       E adevarat ce spui. Sunt zone ok in tara, de multe ori mi se pare ca acolo unde nu sunt romani si natura e lasata in pace.

       Pana si casele, nu sunt ca in vest integrate in zona, aliniate ca stil si dimensiuni. In Romania sunt parca au fost bagate intr-un sac si scuturate pe pamant si asa au cazut.

       Si asta ce spune? Ca nivelul de educatie, bun-simt, cunostiinte ale romanilor e destul de jos si cu mari discrepante. De ce? Pentru ca de multi ani educatia romanilor se face la tembelizoarele mogulilor, pe FB si din manele.

       Dar sunt si multe zone care se dezvolta frumos.
      • 0 (20 voturi)    
       in Oltenia nu e asa rau precum spui, (Vineri, 18 iunie 2021, 13:01)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

       am niste afaceri agricole, merg des in zona, si nu e deloc asa. Canalizare si apa curenta menajera e in multe sate, curentul nu seia deloc, pamantul e ieftin, daca esti om gospodar iti faci supe casa in Oltenia.
       Totul depinde de cat de gospodar e omul: cei harnici au case cu 2 etaje, cei lenesi au ramas cu casele de pe timpul lui Ceausescu si se vaieta la toata lumea ca nu se ma pltesc ajutoare sociale.
       • +4 (14 voturi)    
        . (Vineri, 18 iunie 2021, 14:05)

        Annona [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        Cei smecheri au case cu doua etaje. Cu harnicia nu ajungi foarte departe, sa fim sinceri
        • +1 (15 voturi)    
         Ba da (Vineri, 18 iunie 2021, 14:50)

         Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Annona

         sunt foarte multe case frumoase...barbatii au muncit afara, cu banii au construit casa, iar nevestele le intretin..flori, curatenie, etc.
      • +7 (9 voturi)    
       cu parere de rau.. (Vineri, 18 iunie 2021, 20:00)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

       Peste tot sunt si "uscaturi". Nu se mai vede Ariesul de gunoaie, in Maramures iti te impusca mafia lemnului daca dai peste ei in padure.. Unde sa te duci?

       Singura solutie este sa-ti faci casa intr-un sat de munte parasit. Dar acolo problema cea mai mare este ca risti sa nu mai gasesti nici temelia daca pleci cateva saptamani. Romania, mereu suprinzatoare..
     • +8 (26 voturi)    
      mda (Vineri, 18 iunie 2021, 10:44)

      SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

      cand te muti in sate de tigani.. cam asa patesti :DDD

      in sate de oameni normali n-ai sa vezi ca ard cauciucuri in curte sau ca golesc fosele in santul din fata casei :DDDD

      WTF ? parca zici ca esti in ferentari..

      deci ori exagerezi ori chiar ai ghinion si ai satul plin de mexicani...
      sunt multe si din astea, am vazut si eu.. mai ales in muntenia si oltenia
      • +14 (22 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 11:23)

       [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

      • +4 (12 voturi)    
       Oh, da (Vineri, 18 iunie 2021, 11:37)

       Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

       La voi nu sunt! Doar ca judetu' Mures are cei mai multi din Romania, de ex! Dar, stai..aia sunt civilizati, ca voi, ca doar ati fost impreuna iobagi la grof, v-ati civilizat! Nu te ai putut abtine sa nu ti dea ''civilizatia'' pe afara!
       • -2 (8 voturi)    
        mda (Vineri, 18 iunie 2021, 15:08)

        SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

        eu mi-s din Bucovina, n-am stat sub influenta ungara sau turca sute de ani... :D
        • +5 (13 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 17:43)

         [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

        • +2 (4 voturi)    
         Deci Moldova lui Stefan! (Vineri, 18 iunie 2021, 23:40)

         Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

         Da, oricat ar fi incercat cineva sa te "influenteze", tu ai invatat sa rezisti atat de bine incat nici astazi nu lasi garda jos in fata vaccinarii! "bucovinene civilizat"!
        • +2 (2 voturi)    
         bucovina a fost sub toate stapanirile! (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 11:56)

         Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

         in afara perioadei cand ati fost slugi la slugile austriecilor!
       • +4 (6 voturi)    
        N-ai ce-i face! (Vineri, 18 iunie 2021, 23:37)

        Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

        Cipriane, astia "civilizati" care fac doar lucruri "smart", nu lucruri care trebuie, sunt niste schizofrenici ingamfati fara remediu! In satele lor nu se simte niciodata fum de la focuri din curti si nu se aude nici o manea! Mda, "sigur"!
        • +1 (1 vot)    
         De acord, ingamfare maxima! (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 12:44)

         Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

         Dar, li se pare ca sunt ''civilizati''! Oricum, satele din Oltenia, Moldova si Muntenia de sub munte, marea majoritate, arata superb! Mai ales in ultimi ani, dupa ce s-au intors din vest cu bani si si au construit/renovat casele. Sa nu mai zic oamenii, care nu sunt deloc infumurati, nu te trateaza ''corespunzator'' locului din care vii! Oameni simpli, normali, in cel mai bun sens al cuvantului!
      • +15 (15 voturi)    
       . (Vineri, 18 iunie 2021, 12:49)

       Annona [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

       Postezi, te rog, o harta cu satele de oameni normali? sa stim si noi care sunt alea ca sa ne alegem mai cu spor unde ne mutam. Imi imaginez ca sunt si foarte delimitate si asa nu mai are nimeni probleme

       Am rude intr-un sat din Teleorman (cand s-au nascut ei nu erau harti din astea smechere cu sate de tigani si sate de oameni normali) si confirm ce scrie mai sus, cu cauciucuri arse, cu golitul foselor in drum, dar si multe altele.
      • +8 (12 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 13:36)

       [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

       • -1 (3 voturi)    
        mda (Vineri, 18 iunie 2021, 15:10)

        SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

        nu`s din ardeal.. sorry :DD
   • +16 (28 voturi)    
    problema mea (Vineri, 18 iunie 2021, 8:50)

    mavi [utilizator] i-a raspuns lui

    este ca nici macar nu am nevoie de aceste comforturi, altfel perfect rezonabile, ci de hartii care sa imi permita sa ma mut la tara ca sa incep munca, sa construiesc exploatatia agricola. In schimb ma lovesc de abuz in serviciu si de ghiseisti care imi spun, de exemplu, ca "actele tale sunt egale cu zero". Am depus sesizari, acum urmeaza razbunari. Pentru cine vede acest comentariu, Nu Va Intoarceti In Romania Pentru a Face o Firma!!! Cea mai mare greseala am facut-o eu, nu o faceti si voi.
   • +6 (10 voturi)    
    Daca vrei sa stai in varf de munte, (Vineri, 18 iunie 2021, 11:10)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui

    atunci, traiesti ''off the grid'' cum se spune acum, chiar si un sat intreg poate fi ''off the grid'', nu e nici o problema, exista si in America, chiar si in Scotia si-n Suedia, etc. Acolo nu te muti sa te procopsesti, te muti ca ti place modul ala de viata, nu dai doi bani pe ''beneficiile civilizatiei''! Dar, in rest, mai las-o moarta: daca in satul bunicilor mei, dintr-un judet sarac al tarii, din Sud (nici macar nu e la vreun drum prea tranzitat - e la 40 de km de resedinta de judet, pe drum judetean), la camp, exista, asfalt peste tot, exista apa curenta, canalizare, fibra optica la poarta, semnal 4G pe toate 4 retelele, nu cred ca ar lipsi nimanui nici o ''conditie'' daca s-ar muta la tara, in marea majoritate a satelor din Romania! Si banuiesc ca sunt destule sate cu peisaje pitoresti care sunt asa (ca la mine la tare e plat, camp cat vezi cu ochii)!
   • +8 (8 voturi)    
    daca iti iei in varful muntelui, (Vineri, 18 iunie 2021, 12:57)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui

    vei avea parte de toate ingredientele descrise mai sus
    dar sunt si sate cu canalizare, asfalt, gaze si pamant de agricultura in spatele casei, trebuie doar sa cauti.
  • -3 (19 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 10:32)

   [anonim] i-a raspuns lui mavi

   • +5 (7 voturi)    
    Din nostalgie (Vineri, 18 iunie 2021, 11:26)

    doar_un_mesaj [utilizator] i-a raspuns lui

    cel mai probabil.
   • +8 (12 voturi)    
    a vrut sa faca ceva in tara, (Vineri, 18 iunie 2021, 13:02)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui

    lucru pe care eu il laud, doar ca a uitat obiceiul stramosesc cu birocratia.
    • +3 (11 voturi)    
     haha exact (Vineri, 18 iunie 2021, 13:20)

     mavi [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     dupa 10 ani afara am uitat cum este in Romania. Eu cat am fost plecat nu am intrat deloc pe siteuri romanesti. In vizita am fost de 3 ori. Pur si simplu am uitat.
  • -3 (17 voturi)    
   Haha (Vineri, 18 iunie 2021, 13:25)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui mavi

   Cine te a pus sa te intorci in cocina asta de tara?
   Auzi la el! Vrea sa investeasca in romania! Haha!
   Bah nene ,unora li sa uraste cu binele!Ai avut noroc ca ai reusit sa scapi din romania dar se pare ca ti ai batut joc de el întorcandu te!
   Spor la vota psd si aur!
   • +1 (11 voturi)    
    Tu esti mai rau decat aia (Vineri, 18 iunie 2021, 13:47)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Landser

    care voteaza PSD si AUR! ''sa mi fie mie bine acolo unde sunt, restul, de unde am plecat, sunt niste prosti, care oricum isi merita soarta''! Cocina probabil ai tu in jur, chiar si-n Elvetia daca esti!
  • +5 (9 voturi)    
   nu pentru oricine (Vineri, 18 iunie 2021, 13:57)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui mavi

   Hai sa fim seriosi, treaba asta, chiar daca ti-o doresti nu e pentru oricine. Daca nu lucrezi lejer remote sau n-ai surse de venit pasiv, scenariul cu mutatul la tara este utopie. Daca mai ai si copii de scoala/gradinita treaba se complica si mai mult.
  • -3 (5 voturi)    
   ha! (Vineri, 18 iunie 2021, 14:23)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui mavi

   pai asta nu se spune in articolul asta,nu?
   daca nu ma insel asta e al treilea in care e promoveaza ideea asta.
   care sunt interesele,nu stiu.poate ne explica autorul
  • +1 (3 voturi)    
   Hartii (Vineri, 18 iunie 2021, 23:57)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui mavi

   Daca nu am fi avut "hartii" am fi fost ca indienii feudali!
   Cu rabdare, atentie, documentare temeinica... se rezolva multe!
   Spre exemplu eu am ridicat un caz care a dus la modificarea unei hotarari semnate de un presedinte de agentie nationala, ce privea normele de punere in aplicare ale unor prevederi dintr-o lege. Iar ulterior, cine s-a mai gasit in speta in care am fost eu, nu va mai avea o piedica.
   "Hartiile", cu cat sunt mai multe, cu atat lucrul este facut mai temeinic, profesionist, si greu de masluit! "Hartiile" pot fi si probatoriu in instanta...
   Si nu-mi spune ca occidentalii au mai putina birocratie! Mai multa digitalizare care face procesul mai simplu in multe circumstante, da! Dar uita-te la nemti ce cosmar birocratic au stabilit de cand e lumea!
  • 0 (2 voturi)    
   fugi (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 10:19)

   azzazel [utilizator] i-a raspuns lui mavi

   Si eu m-am intors din 2015, iti recomand sa figi de aici cat mai poti, birocratie excesiva, dar surpriza nimeni nu respecta nici o lege, nu ai siguranta, este o mafie pulitica peste tot. In lumea larga ne gandim tot timpul acasa dar astea nu ne vor, te vor distruge si pe tine, nu avem loc la noi in tara.
 • -8 (38 voturi)    
  hei (Vineri, 18 iunie 2021, 6:57)

  john70 [utilizator]

  Tot "fenomenul" asta pare a fi de fapt o campanie bine pusa la punct si cu obiective precise.
  • +11 (17 voturi)    
   mda (Vineri, 18 iunie 2021, 8:48)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui john70

   e mai degraba o varianta, a celor care zic ca nu mai rezista la oras

   mizerabile, pline de drogati, aglomerate, poluate.. etc
 • +33 (41 voturi)    
  utopie (Vineri, 18 iunie 2021, 7:18)

  archmists [utilizator]

  A te muta la tara e una, a munci la tara e alta mancare de peste. In romania cine se muta la tara, face naveta sau telemunca si lucreaza tot in oras.
  • +17 (19 voturi)    
   mda (Vineri, 18 iunie 2021, 8:47)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui archmists

   da asa este... si prin afara se face naveta

   am neamuri in USA care fac naveta 60-80km pe zi dus si 60-80km intors... de acasa la servici si scoli...

   la fel si prin germania, faci naveta..

   asta e, daca vrei sa locuiesti intr-o zona linistita, frumoasa si cu aer curat, faci naveta la oras unde trebuie sa muncesti
   • +6 (24 voturi)    
    Da mai, dar in USA sunt drumuri, nu carari (Vineri, 18 iunie 2021, 9:10)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    60km is faci in juma de ora.
    • +14 (20 voturi)    
     mda (Vineri, 18 iunie 2021, 10:40)

     SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     asta e un mit... au niste sosele aglomerate de stai cu orele in trafic blocat
     cumnata mea sta in new jersey si lucreaza in manhattan.. si face 2 ore in trafic, pentru aproape 80km dus si 80km intors...

     sta in blocaje asa cum stau bucurestenii pe centura sau pe colentina...

     la fel si prin germania in jurul marelor orase...

     degeaba ai autostrazi daca fiecare are masina si toti se duc in aceiasi directie...

     daca vrei sa vezi trafic putin trebuie sa ajungi prin olanda, danemarca, suedia, norvegia, unde au renuntat la masini in favoarea transportului in comun sau a bicicletelor.
     • +1 (3 voturi)    
      Pai daca le trebuie metropole si megalopolis! (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 3:05)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

      Se aplica la NY, LA si inca vreo cateva, in rest e ok.
    • +1 (9 voturi)    
     mie mi se pare ca circuli mai bine (Vineri, 18 iunie 2021, 13:04)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     pe drumurile din Oltenia decat pe cele din jurul marilor orase americane, unde stai 2 ore sa iesi din oras, iar coada pe autostrazi e de zeci de kilometri. Acolo e bine de mers in weekend, nu sa faci naveta (comute).
 • +11 (21 voturi)    
  Conceptul asta nu e pentru oricine (Vineri, 18 iunie 2021, 8:03)

  Soro [utilizator]

  Articol bine construit.
  Intradevar, conceptul nu e pentru oricine. Trebuie sa iti evaluezi bine sansele si ce vrei cu adevarat in viata pentru a lua o astfel de decizie dar precum spunea si articolul decizia nu e ireversibila. Oricand te poti intoarce la oras sa te angajezi inapoi intr-o multinationala.
  personal cunosc 2 persoane care fac asta o data la cativa ani. Isi iau 1-2 ani liberi si pleaca la tara, dupa care se reintorc si mai muncesc 1-2 ani la oras... si tot asa.
  Ca si cu alte concepte de viata se vor trezi multi comentatori care sunt impotriva fara sa iasa din propriul mod de gandire.
  In orice caz o schimbare in viata la orice varsta nu te poate omora si e buna ca sa vezi si viata din alta perspectiva.
 • +5 (15 voturi)    
  nimic (Vineri, 18 iunie 2021, 8:19)

  zot [utilizator]

  nu vine de la sine si trebuie implicare si perseverenta;
  si pentru ca acum se aniverseaza multi ani de la exilul in baragan al etnicilor nemti din zona
  banatului, in cercati cateva minute sa va puneti in situatia lor;
  si ce zona curata, ingrijita si bine gospodarita au creat intr-o perioada foarte scurta, fara pic de
  ajutor de la stat-va imaginati.
  nimic nu se obtine LEGAL fara efort, nici de catre romani!
  • -1 (13 voturi)    
   toate au limite (Vineri, 18 iunie 2021, 8:59)

   mavi [utilizator] i-a raspuns lui zot

   Pai ma compari pe mine cu un grup de sute de mii de oameni? Eu sunt solo total la ghiseu (ghiseu real sau virtual). Cand ai de-a face cu imparati si imparate care sunt pe pozitii de neatacat ai cam dat-o-n bara.
 • +7 (11 voturi)    
  Hertz (Vineri, 18 iunie 2021, 9:13)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  nu știa foarte multe lucruri despre viața la sat, dar acum este dispus să ne învețe...
 • +18 (22 voturi)    
  Dacă ai vreo 2 apartamente (Vineri, 18 iunie 2021, 9:22)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  într-o zonă bună în oraș și le poți da în chirie, atunci da. Poți încerca...
  Și încă ceva, dacă ai bunici la sat și te cunoști cu lumea, o șansă de a te integra ar mai fi, altfel invidie și atât. Oamenii la munca câmpului și mereu fără bani iar tu curățel după duș, în haine de hipster și cu salariu de corporație. Bineînțeles, totul depinde de context, poți avea și noroc cu lume bună în mahala.
 • +8 (14 voturi)    
  despre mutatul la tara (Vineri, 18 iunie 2021, 10:35)

  costelo999 [utilizator]

  daca apuci un sat mai modernizat, cu apa, eventual canalizare, asfalt si ceva magazine aprovizionate , este mirific, acolo se duc toti hipsterii fosti oraseni care le pute civilizatia si aerul poluat, nu se duc in satele tipic romanesti fara apa curenta si canalizare, cu buda in fundu curtii, fara asfalt la poarta, in virf de munte la aer curat, fara magazine farmacii dispensar, etc, tot la confort trag,
 • +4 (18 voturi)    
  să vezi când se mută de la țară (Vineri, 18 iunie 2021, 10:42)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  la oraș!
  se comportă exact ca niște animale vorbitoare cu tot arsenalul de apucături și țărănisme dus la nivel superior de proastă creștere!
  bat și ciocăne zilnic,nu contează ora sau ziua,manelele urlă până spre ziuă,etc!degeaba suni la poliție sau adminul de bloc!pur și simplu le e frică de ei!
  niște parveniți mizerabili !
  • +6 (6 voturi)    
   astia sunt din cei nascuti la tara care au venit (Vineri, 18 iunie 2021, 13:05)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang

   la oras. Insa orasanul nascut la oras din parinti si bunici oraseni nu face asa, chit ca se muta partial la tara.
   • +3 (3 voturi)    
    ?????? (Vineri, 18 iunie 2021, 14:21)

    Fu Thien Zbang [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    eu ce zic?
    ai citit atent??
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 11:29)

  [anonim]

 • +10 (14 voturi)    
  Nu (Vineri, 18 iunie 2021, 14:42)

  utilizator1 [utilizator]

  Nu pentru mine. Abia am scăpat de acolo.
  Ce o fi idilic la cătun in România?
  Drumurile desfundate, lipsa cadrelor medicale, scolile cu suplinitori sau profesori slab pregătiți, agresivitatea și intruziunea vecinilor, corupția autorităților locale? No thanks..
  • +11 (13 voturi)    
   Frumoasa-i viata la tara ! (Vineri, 18 iunie 2021, 15:36)

   Dartanian , Dacu' Liber [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

   Sunt de acord intru-totul cu dumneavoastra ! Agresivitatea ruralilor , lasa-ma sa te lasu' autoritatilor locale , kitschul infiorator , ignoranta , manelizarea mediului rural si as putea-o tine-o tot asa ! Uimitor , orasul pare mai putin corupt decat satul asemenea orasenii vs tzaranusii ... Exemplific . Fix cu 3 ani in urma , intr-un sat din Nordul tarii , cumnatl meu , 42, casatorit , 3 copii , gospodar de frunte , a fost macelarit de catre 5 indivizi , fii ai satului , cu fix 56 de lovituri de cutit , sapa , furca si sulite ; da , ati citit bine , sulite ! Pentru ce si de unde sulite ? Simplu . In comuna respectiva braconajul contra mistretilor era in floare -acestia erau alergati de catre viteji juni valahi calare , incoltiti si ucisi cu respectivele sulite . Tineretul paraseste scoala , fix dupa clasa 8 ; mandre mame valahe , nasc multe dintre ele , undeva la 14-15 ani ; contigente mari din tineret pleaca-n turma la cules sparanghel , afine , etc prin D, A sau aiurea . Ii rog din inima pe iubitorii de bucolic romanesc , sa se mute in comuna respectiva - le voi da adresa & detalii , sa-i ajute . PS . Zona si comuna , este pur romaneasca , adicatelea formata din descendenti de-ai lu Traian si Decebal . Sanatate tututor .
 • +10 (10 voturi)    
  E normal (Vineri, 18 iunie 2021, 17:16)

  SKBjull [utilizator]

  Decrețeii îmbătrânesc. Cei mai sensibili au plecat demult în afara țării, au rămas cei mai adaptați.

  Orașele sunt tot mai poluate, aglomerate, agitate, oamenii de 40+ au nevoie de predictibilitate, fiindcă au copii.

  Satele românești până în 15 km de orașele mari nu vor mai fi niciodată ce au fost. Dacă în 1990 deschideai poarta gospodăriei și ieșeau toate animalele și știau drumul spre pășunea comunală, cam de prin 15 mai, acum nu mai poți crește nimic, fiindcă pute.

  30 km în jurul orașelor e viață bună, dar dacă ieși pe de drumul european, după 10km te întorci în Evul Mediu. E frumos, dar trebuie e să le asigurăm acelor oameni asistență medicală de calitate și să ne asigurăm că orice copil are acces la educație.
 • -3 (9 voturi)    
  Nici tarani, nici oraseni. Niste intrusi neintegra (Vineri, 18 iunie 2021, 19:48)

  D-or [utilizator]

  E o diferenta intre cei care au plecat cindva din sate iar acum se intorc in satele natale in care mai au rude, radacini si orasenii sau veneticii care navalesc in cite o localitate si o "strivesc" cu modul lor de viata si cu puterea financiara, de regula mai mare decit cea a "bastinasilor".

  Primii, da, vor avea o influenta pozitiva, vor fortifica satele.
  Ceilalti, sunt doar niste colonizatori, care vor trai in "colonii' distincte si neintegrabile in viata localnicilor.
 • 0 (4 voturi)    
  Ați auzit de comune ca Ciugud, Luncavița? (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 6:20)

  nick24 [utilizator]

  De ce nu sunt un exemplu pentru toate comunele din țară?
  Să știți că nu numai oamenii dau foc la gunoi ci și primâriile dau foc la gropile de gunoi! Mafia gunoiului e mult mai mare decât se crede. Se càștigă bani mulți din arderea gunoiului.
  În schimb a, văzut în județul Neamț, multe sate frumoase care și-au renovat casele bătrânești, nu le-au dăràmat să-și facă altele chici cu etaj.
  Càteva interesante: https://youtu.be/1BezHBIEKWI
 • 0 (4 voturi)    
  casa la tara (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 8:15)

  mongolul [utilizator]

  fara o exploatatie agricola? ridicol.... Si din ce traiesti? iti da statu ajutoare?
  • +1 (5 voturi)    
   Unii traiesc si in Zanzibar (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 15:56)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   - remote office,
   - scrii o carte,
   - blogging, vlogging,
   - faci meditatii la matematica / engleza / pian (online sau cu localnicii)
 • +2 (6 voturi)    
  din cauza lipsei spatiilor verzi (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 8:55)

  Coresponedntu [utilizator]

  a naturii pure in orasele Romaniei, mai ales in cele dun sudul tarii, distruse de tovarasia dintre mafia imobiliarara si autoritatile corupte, care au neglijat regulile de urbanism, multi mitici, mai ales cei din vagauna puturoasa Bukurestabad, se vor muta la tara.
  Nivelul de trai mai ridicat nu este oferit numai de existenta unei linii de metrou, autobuz, sau de mall-ul de la coltul strazii, dimpotrva, statele din Europa de Nord nici nu prea au malluri, ci magazine mici care vand produse de calitate, de serie mica, mai ales marfuri locale.
  Un nivel de trai ridicat este oferit de orasele in care calitatea aerului, apei este foarte buna dar si care au in proximitate natura pura, nealterata, unde sa te retragi.
  Din acest punct de vedere, desi e paradoxal, zonele mai verzi, chiar daca sunt mai izolate , pot oferi un nivel de traui mai ridicat decat o vila asa zis moderna din vagauna puturoasa Bukurestabad, acum aflata la discretia sobolanilor. Intr-un catun sau intr-o regiune virgina cum numai Romania mai are in Europa, poti beneficia si de aer curat, si de apa buna, si de alimentatie sanatoasa si mai ales de LINISTE. A locui in Bukrestistan scurteaza viata cu cativa ani fata de media nationala. Multi mitici au inceput sa ia cu asalt orasele ardelene si din acest motiv. Daca nu pleaca in Occident, macar sa se mute in Ardeal. Iar in weekenduri iau cu asalt Valea Prahovei in drum spre zona Brasovului ca sa scape de mizeria vagaunii puturoase, ca pestii disperati care nu mai au aer. Sunt gata sa stea in masini pana la 5 ore ca sa ajunga la munte si sa scape poluare. Disperarea e mare dar asta arata la ce nivel de distrugere se poate ajunge atunci cand mafia imobiliara isi da mana cu administratia politica corupta si cand locuitorii puturosi isi cara cur...ile doar in masina si pentru 50 m in coltul strazii ca sa cumpere paine.
 • -4 (6 voturi)    
  ah, inteleg... (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 10:18)

  mongolul [utilizator]

  voi vreti sa munciti la oras sau pe internet, si sa stati la tara... Eventual sa fiti pensionati sau sa inchiriati apartamentul de la oras.
  Asta nu-i locuinta la tara. E o prosteala pentru cei cu bani multi. Vreti doar o casa-dormitor in mijlocul naturii. Parca e altceva. Eventual faceti si agroturism, nu?
  Ar fi buna ideea, in teorie. In practica, lumea satului nu va va accepta.(Mai ales la noi.) Veti fi straini. Poate copiii vostri sa se integreze, daca vor. (Plius lipsa asfaltului, canalizarii etc.)
  Casa la tara e o unitate economica. Trebuie sa produca. Productie vegetala, animala sau mixta. Cel care locuieste acolo, trebuie sa si activeze acolo. Altfel... izmene pe calator! Nu te muti la tara pe 500-1000 mp. Astea sunt suprafete de oras sau mahala. La tara e nevoie de la 2000mp in sus. (In fapt, de la 4000-5000mp in sus.)
 • -1 (1 vot)    
  mai istetilor, (Duminică, 20 iunie 2021, 8:01)

  mongolul [utilizator]

  nu mai dati aiurea cu minus; sau cereti onor. admin. sa nu mai stearga postarile notate cu minus; vreti sa astupati gura lumii? sa nu vi se vada greselile? Stergerea comentariiilor ce nu sunt injurioase, pentru ca au voturi cu minus, inseamna cenzurarea dreptului la cuvint!
  Ce mai iubiti dictatura.......


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by