Care parte a locuinței tale e mai scumpă azi de câteva ori față de anul trecut? Răspuns: cheresteaua, armăturile, sticla...De ce a explodat prețul materiilor prime în toată lumea

de DP     HotNews.ro
Joi, 17 iunie 2021, 12:13 Actualitate | Esenţial


Constructii locuinte
Foto: Hotnews
​Pe un ger uriaș, în 17 februarie 2021, clienții firmei americane Total Petrochemicals & Refining au primit un e-mail. Din cauza frigului și a condițiilor meteo extreme, compania americană invoca starea de forță majoră (pentru circumstanțe neprevăzute, aflate înafara controlului său)și sista producția și livrările. Americanii livrau masiv în Europa materiale plastice și polistiren utilizat în construcții. După doar câteva zile, alți mari producători- Dow Chemicals, Flint Resources și Formosa Plastics- au făcut același lucru. În Canada, mai ales în Columbia Britanică, pădurile de pin au fost năpădite de gândaci. ”Practic, a fost distrus fiecare al treilea copac”, au spus autoritățile. Rând pe rând, anunțurile privind întreruperile în activitate sau în livrări acopereau aproape toate materiile prime utilizate pentru construcția de locuințe. Nu mai pomenim de China, care pentru a-și satisfice propriile nevoi de aprovizionare, a perturbat serios lanțurile de aprovizionare.

În SUA, vârsta medie a locuințelor este de 45 de ani, iar cererea de lemn pentru reparații și renovări a crescut de câteva ori


Asistăm la creșteri uriașe ale prețurilor și la întârzieri în livrări pentru polimeri, lemn, metale industriale neprelucrate și semiprelucrate. În aceste condiții, capacitatea firmelor din întreaga Europă de a livra la timp comenzile este expusă unui risc serios datorită dependenței de producția externă. România nu face nici ea excepție.

Peste aceste ”defecte” ale ofertei, cererea suferă și ea de un fel de ”febră”. În SUA, vârsta medie a locuințelor este de 45 de ani, astfel încât cererea de lemn pentru reparații și renovări a crescut de câteva ori față de nivelul de dinaintea pandemiei.

În Franța, scrie ediția Le Figaro de joi (17 iunie), nu mai puți de 3 miniștri au ținut o conferință de presă pentru a anunța o serie de măsuri împotriva creșterii prețului materiilor prime și a dificultăților de aprovizionare care au lovit puternic companiile de construcții. Guvernul se angajează să se asigure că actorii publici nu solicită o penalități dacă o anume lucrare e livrată cu întârziere din cauza lipsei de materiale. De asemenea, va fi înființat un comitet de criză care să gestioneze situația.

Specialiștii francezi în construcții spun că acest sprijin este insuficient. „E o situație de urgență, deoarece, din cauza lipsei de materiale, tot mai mulți antreprenori sunt obligați să oprească șantierele și să trimită angajații în part-time”, avertizează Olivier Salleron, președintele Federației Franceze de Construcții (FFB). Creșterea prețurilor la materiile prime începe să ducă la anulări de contracte, întrucât penalizarea este mai puțin costisitoare decât costul suplimentar legat de scumpirile la lemn, plastic sau țevi, mai spune FFB.


În România, cresterea preturilor la materii prime si materiale pentru constructii majorează semnificativ costurile de productie


Majoritatea produselor de baza utilizate in fabricatie - otel, cupru, aluminiu, cherestea - sunt tranzactionate direct, pe burse lichide de tip futures (la termen), iar altele, precum masele plastice sau sticla, resimt indirect variatii ale pretului energiei, altor materii prime si petrolului.

Comparativ cu primavara anului 2020, pretul aluminiului a crescut cu circa 50%, iar cel al benzilor laminate din otel cu mai mult de 75%. Evolutii semnificative au fost inregistrate si in cazul produselor pe baza de PVC si polipropilena, ca efect al scumpirii foarte mari a etilenei, materia prima pentru produsele din plastic. Pentru perioada august 2020 - aprilie 2021, producatorii specializati indica variatii ale acestor preturi cuprinse intre 45% si 90%. O mare parte a acestor majorari au fost transferate deja in preturile finale ale produselor, alte scumpiri fiind asteptate si in lunile urmatoare.

Pe tema scumpirii materialelor si materiilor prime, dificultatilor cu care se confrunta lanturile de aprovizionare si cresterea costurilor de productie, publicatia Fereastra a organizat o conferinta in mediul online la care au participat specialisti si reprezentanti ai pietei de tamplarie termoizolanta.

Participantii au mai adus in discutie provocarile pietei muncii date de deficitul de specialisti, problemele si oportunitatile generate de pandemia Covid-19, montajul corect al sistemelor de tamplarie si efectele sale asupra calitatii produsului finit.

"Morisca scumpirilor este iesita din comun, iar cauzele sale sunt diferite, dar cel mai important este de vazut care sunt efectele pe termen scurt, mediu si lung. Aceasta veritabila cascada a preturilor incurca cel mai mult proiectele finantate din fonduri publice - nationale si locale.

Actualizarea preturilor se realizeaza in conformitate cu indicii transmisi de Institutul National de Statistica (INS), care nu beneficiaza, din pacate, de toate informatiile necesare pentru a identifica variatiile aparute mai ales in domeniul materialelor de constructii.


Pandemia a determinat cresteri mari ale preturilor la materie prima, intre 90% si 120% la armatura, intre 5% si 15% la profilele PVC, intre 4% si 8% la aluminiu, intre 10% si 25% la sticla


De exemplu, rapoartele actuale ale INS indica majorari de 3%, care sunt complet nerealiste. FPSC, din care face parte si PPTT, gratie pozitiei sale de federatie reprezentativa pentru sector la nivel national, a reusit sa poarte un dialog constructiv cu Guvernul si cu oficialii institutului, in incercarea de identificare a unei formule corecte. Concluzia discutiilor a fost aceea ca patronatul sa furnizeze datele reale referitoare la preturile actualizate, pe baza acestora urmand sa fie calculati indicii respectivi. ", a Valentin Petrescu, presedinte al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) si vicepresedinte al FPSC, cu prilejul participarii la video-conferinta EURO-Fereastra.

 • "Pandemia a determinat cresteri mari ale preturilor la materie prima, intre 90% si 120% la armatura, intre 5% si 15% la profilele PVC, intre 4% si 8% la aluminiu, intre 10% si 25% la sticla etc. Cu o asemenea dinamica a costurilor nu ne-am mai confruntat niciodata. Desigur, o contributie la majorarile mentionate anterior o au si producatorii de tamplarie, intrucat acestia s-au grabit sa-si sporeasca stocurile chiar de la primele semnale de scumpire pe care le-au transmis furnizorii. Cresterea cererii a influentat imediat echilibrul preturilor. Compania noastra nu a participat la acest carusel. Riscurile celor care au facut-o sunt legate de costurile cu depozitarea, cu deprecierea, cu dobanzile la creditele realizate pentru achizitie. Suprapunerea pandemiei peste criza preturilor la materiale ar putea fi fatala pentru companiile cu vanzari sub cinci milioane de euro, care vor disparea sau se vor reprofila pe activitati de montaj, la fel cum deja a inceput sa se intample si in Europa Occidentala. Fenomenul de agregare s-ar fi manifestat si in lipsa acestor factori de influenta, insa intr-un ritm mult mai lent. Estimam ca in 2022, din cei 500 de producatori activi la momentul actual, vor mai ramane aproximativ 200 de companii", a declarat Adrian Garmacea, administrator Barrier Romania.

"Preturile la materialele de constructii sunt in crestere pe toata linia. Pe segmentul profilelor din PVC pentru tamplarie termoizolanta tendinta este si mai vizibila, intrucat ponderea in reteta a materiei prime principale, care este PVC-ul, este foarte mare, iar cotatiile acestui material pe bursele internationale de marfuri au sporit saptamana de saptamana, incepand cu finele lui 2020. Din pacate, estimarile curente indica faptul ca situatia se va perpetua pana la finele lui 2021. Singurul lucru pe care il putem face pentru a diminua povara de pe producatori este de a limita cresterile pana la un nivel acceptabil, prin grija cu care urmarim majorarile costurilor cu materiile prime. Am reusit cu greu sa facem fata cererii, evident cu unele intarzieri. Mult mai grava este situatia pe piata otelului, unde furnizori de mare notorietate din domeniul armaturilor au probleme cu administrarea comenzilor si estimeaza termene de livrare mai mari de o jumatate de an", a declarat Paul Chipriean, Head of Window Solutions, Rehau Romania.

"Pe piata din Romania, cererea pentru tamplarie din PVC a sporit, in acest moment fiind cu 300% mai mare fata de perioada similara a anului precedent, iar la nivel de grup avansul fiind de 200%. Pandemia nu este motivul principal care a influentat evolutia accelerata a preturilor aluminiului. Cauzele scumpirii materialelor de constructii nu au legatura cu dorinta furnizorilor de a face un profit suplimentar. In ceea ce priveste aluminiul, povestea a inceput cu mult timp in urma: de 10 ani China a inceput sa-si majoreze capacitatile de prelucrare a aluminiului si a otelului. In octombrie 2020, Consiliul European a introdus noi taxe vamale punitive, cuprinse intre 19% si 47% pentru aceste produse. Initial, taxele au fost anuntate pentru sase luni, dar in luna aprilie a.c. s-a decis prelungirea pentru urmatorii cinci ani. Acum, cantitatea de lingouri din aluminiu importate din China a scazut dramatic, cotatia la bursa a crescut cu mai mult de 40%, iar producatorii europeni de lingouri au triplat pretul pentru serviciile lor. In plus, pe langa cresterea pe piata de constructii la nivel european, a sporit si cererea de aluminiu din industria auto. Acestea sunt cauzele care au dus la situatia actuala", a declarat Attila Beer, administratorul Alukönigstahl Romania, cu prilejul participarii la video-conferinta EURO-Fereastra.


Vâzând potențialul de creștere, băncile finanțează producătorii români din domeniu


ING Bank România tocmai a anunțat joi că a finanțat cu 20 milioane lei Damila SRL, companie cu capital privat românesc - comerciant și producător important pe piața de materiale de construcții și finisaje.

În 2021, societatea vizează creșterea vânzărilor cu 30%, prin dezvoltarea gamelor de produse și extinderea capacităților sale de producție și distribuție. Astfel, fondurile vor fi utilizate pentru finanțarea capitalului de lucru și pentru investiții.

„Anul 2020 a fost atipic, iar companiile mici și mijlocii, cu precădere, au dat dovadă de un nivel ridicat de agilitate și reziliență. Pandemia a adus și schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor, iar unele sectoare au înregistrat creșteri neașteptate, printre care și cel de construcții și amenajare a locuinței, în contextul în care timpul petrecut acasă a crescut considerabil. Prin împrumutul acordat, ne bucurăm să sprijinim în continuare dezvoltarea companiei Damila și să le oferim soluțiile pentru a-și atinge obiectivele ambițioase de creștere”, este de părere Luana Sorescu, Head of Clients pentru divizia de Business Banking, în cadrul ING Bank România.

„Damila este prezentă pe piața din România încă din anul 1992. Am dezvoltat un model propriu de business, care oferă partenerilor soluții complete pentru construcții, de la fundație până la amenajări interioare și exterioare. Din 2007, investim anual și în capacități noi și diversificate de producție, pentru construcții rezidențiale și industriale. Unul dintre obiectivele noastre este creșterea ponderii activității de producție, în raport cu cea de distribuție, din totalul cifrei de afaceri.”, a explicat Daniel Remus Nițu, Directorul General Damila.

Damila a avut o cifră de afaceri de 62 milioane de euro în 2020 și are 296 de angajați. În prezent, activitatea de producție a companiei se desfășoară în două locații: Râmnicu Vâlcea și Bragadiru, iar activitatea de distribuție acoperă toata țara ca urmare a parcului logistic propriu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28375 vizualizari

 • -9 (13 voturi)    
  Deontologii (Joi, 17 iunie 2021, 12:38)

  luptator_din_munti [utilizator]

  Si cand ma gandesc ca e plin de deontologi care iti fac desene pe flipchat ca sa iti demonstreze cat de "smart" e sa stai cu chirie si sa platesti toata viata chirie, poate chiar individului cu flipchartul. Chirii care vor fi din ce in ce mai mari, intr-o piata imobiliara care refuza magareste sa se prabuseasca cum au prezis deontologii. Pe principiul" "Vaaai, o sa scada piata imobiliara. Asa si? Nu vand. Ba chiar vreau sa mai cumpar in cazul scaderii." Dar voi vedeti acolo cu deontologii, au emisiune TV de la 4 si canal pe linkedin. Am auzit chiar ca au scazut chiriile, si e dezastru. Am un mesaj pentru astia: "Aaa, ha ha ha ha ha ha!"
  • +7 (9 voturi)    
   Samsar huh? (Joi, 17 iunie 2021, 13:49)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui luptator_din_munti

   Merg prost afacerile, nu? Ai rămas cu stoc nevândut și nu prea mai vine nimeni la vizionări, nu?
   • +9 (11 voturi)    
    "În SUA, vârsta medie a locuințelor " (Joi, 17 iunie 2021, 16:07)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    "În SUA, vârsta medie a locuințelor " Locuintele nu au varsta pt ca nu sunt vii! Acestea au vechimi! Dar problema adevarata e ca acest "articol" este sponsorizat de compania la care se face referire la sfarsitul "articolului", altfel de ce ar fi relevante informatiile acelea detaliate despre acea companie? Si la modul general vad ca HN sustine mafia imobiliara spre detrimentul oamenilor muncitori care se califica la accesarea unui credit pe 30 de ani pt un apartament! In timp ce industria imobiliara isi dubleaza investitia in 2 ani! Aceasta propaganda dezinformativa nu este etica!
   • +1 (1 vot)    
    Ce e mai jos nu e pt o persoana anume (Vineri, 18 iunie 2021, 13:36)

    luptator_din_munti [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    :)))))) Si ce ti-au mai spus deontologii? Ca tu la corporatie cu un salar pentru care tremuri si pt care inghiti tot felul de rahaturi esti parte din clasa de mijloc. De aia nici nu ai nevoie de sindicat, ce nevoie de sindicat ai avea tu, care esti stalpul societatii, motorul economiei, bla-bla. Clar! Nu detii niciun capital, nu detii nicio proprietate, nu ai nicio economie, ai mai multe credite si un smartphone luat in rate, dar esti clasa de mijloc. Super! Felicitari! A fost inlocuit strungul cu computerul. Spre deosebire de parintii tai cel mai probabil tu nu vei avea dreptul la pensie, ca nu vor mai fi bani. Extraordinar! De peste doua decenii fac apel la cei pe care ii cunosc sa gandeasca si cu propriul creier, sa nu mai ia pe nemestecate idei prefabricate de la deontologi, altfel, au dreptate astia cu religia: Fericiti cei saraci cu duhul!
   • 0 (0 voturi)    
    Tu nu auzi ca nu vand? (Vineri, 18 iunie 2021, 13:38)

    luptator_din_munti [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Cumpar!
 • -6 (22 voturi)    
  trist (Joi, 17 iunie 2021, 12:56)

  gnd [utilizator]

  Trist ca lumea refuza sa faca legatura. Cresterile de preturi nu se "suprapun" cu pandemia, ci sint o cauza directa in marea lor majoritate ca urmare a lockdown-urilor impuse de guverne si a politicilor de dobanzi zero sau negative impuse de FED si ECB care au dus la cresterea cererii (dobanzi zero), pe fondul scaderii ofertei (lockdown).
  Cand spuneam in urma cu 1 an ca va fi un ravagiu si un dezastru total aceste lockdown-uri total nejustificate lumea ne spunea ca sintem nebuni.
  Toate lanturile logistice au fost date peste cap si distruse. Multi producatori nu au supravietuit lockdow-urilor sau abia acum incep sa revina in activitate.
  Asta este doar inceputul, sa va tineti bine ce inflatie urmeaza in urmatorii ani.
  • +5 (15 voturi)    
   In general, lumea refuza sa mai faca legaturi... (Joi, 17 iunie 2021, 14:24)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   E mai comod sa inghiti nemestecat un rahat servit de altii decat sa-ti "prepari" singur ceva.
   In urma cu un an, daca opinai ca virusul a fost scapat din laborator, erai imediat injurat de toti, acum... ce sa vezi... va deveni oficial. In urma cu numai jumatate de an, daca opinai ca vaccinul AZ nu ar trebui utilizat, erai imediat injurat de toti, acum... ce sa vezi... se va renunta la el.
   Acum daca opinezi ca lockdown-ul are si efecte negative, esti injurat imediat de toti. Ce va fi peste un an... vom vedea.
   PS: Sigur ca "stai in casa" i-a determinat pe multi sa-si renoveze / redecoreze / extinda locuinta, sau sa-si cumpere / construiasca una mai mare. Si sigur ca cererea in crestere a determinat cresterea preturilor.
   • 0 (12 voturi)    
    Mai "opineaza" si prin alta parte! (Joi, 17 iunie 2021, 16:11)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Si ce voiai? Sa ne vedem linistiti de treaba si sa ne crape toti parintii, bunicii, bolnavii? Sau crezi si ca virusul nu a existat deloc! Vad ca deja consideri ca e adevarat ca "a fost scapat din laborator"... stai usor taica!
    Economia isi mai revine, dar mortii nu ii mai invii!
    • -1 (9 voturi)    
     Destui batrani au luat virusul si nu au murit (Joi, 17 iunie 2021, 16:56)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Si daca era sa fie lockdowm, trenuia carantinati doar vulnerabilii nu toata Planeta!
    • -3 (7 voturi)    
     Bati campii (Joi, 17 iunie 2021, 23:10)

     gnd [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Lockdown-ul nu doar ca nu a salvat pe nimeni dar a facut mai multe victime. Ratele de infectie au fost similare in tarile care nu au facut lockdown sau au facut lockdown soft, fata de tarile care au facut lockdown hard. In unele tari europene unde se fac masuratori calumea pe cifre reale, de exemplu se observa ca in 2020 s-au diagnosticat cu 50% mai putine cazuri de cancer. Bineinteles ca nu au fost mai putine cazuri, doar au ramas nediagnosticati, deci au avut mai putine sanse de supravietuire. Pe aceia de ce nu ii numaram ? Asta este doar un exemplu, cardiaci, diabetici, si multe multe alte boli cronice, numarul celor care au avut nevoie de servicii medicale si nu au putut beneficia de ele a fost mult mult mai mare si foarte multi au murit cu zile. Daca mai adaugam : afaceri mici si mijlocii, afaceri de familie, care abia supravietuiau si inainte, au fost practic bagati in faliment de lockdown-uri, multi dintre ei nu se mai intorc niciodata. Sinuciderile au crescut foarte mult, pe aia de ce nu ii numaram ? Afectiunile psihice, copii si adolescenti care s-au sinucis dupa ce nu au fost lasati sa-si vada prietenii peste 1 an in unele locuri/tari. Politicienii ne-au obligat la lockdown doar ca sa para ca fac ceva, ca de obicei, mimeaza competenta.
     Mai adauga la socoteala foametea in lumea a 3-a care vine cat de curand, inflatia devastatoare care abia acum incepe sa-si arate coltii si de care nu vom scapa cativa ani, si tot dezastrul economic ce va rezulta din asta si vei descoperi singur cat de mult bine sau rau a facut lockdownu.
     Dar asa e cand urmaresti doar ce ti se baga pe gat....
     • +3 (3 voturi)    
      Urmarim... (Vineri, 18 iunie 2021, 1:33)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui gnd

      Dar tu ce "urmaresti"? Pe Sosoaca? De la ea iti iei informatiile? Pt ca vorbesti dar nu ai dat nici o sursa privitoare la cati au murit in tari cu sau fara carantina, sinucideri, afaceri ce nu si-au revenit comparativ cu numarul celora care se inchideau oricum in alt an...
      A ajuns sa fie mai important chioscul de clatite din statie decat bunica! Bravo ma!
 • +12 (20 voturi)    
  mda (Joi, 17 iunie 2021, 13:11)

  SoulSearcher [utilizator]

  e speculatie ca de obicei...

  anul trecut lumea s-a oprit din investitii, anul asta s-a reluat tot ce inseamna sectorul constructiilor

  si acum hai sa facem specula, ca in romania oricum poti face orice...

  si hai sa dam vina pe gandacii de pin din canada, si de vantul de sud-est de pe planeta marte.. ca romanul oricum inghite orice galusca si ii place sa fie prostit/pacalit/minciunit...

  cautati de curiozitate pretul materialelor in Belgia sau Germania, unde preturile sunt reglementate de autoritatile federale...
 • +7 (11 voturi)    
  Iar e frig ! (Joi, 17 iunie 2021, 13:57)

  Tescovin [utilizator]

  „Din cauza frigului și a condițiilor meteo extreme, compania americană invoca starea de forță majoră”

  Dacă e așa, atunci tare bine ne-ar prinde încălzirea aia globală. Problema e că și asta se cam lasă așteptată.
 • +9 (9 voturi)    
  hahahaha (Joi, 17 iunie 2021, 14:10)

  john70 [utilizator]

  Articolul porneste de la o premisa complet falsa: aceea ca preturile au inceput sa creasca dupa 17 Februarie 2021. De fapt, preturile au luat-o in sus cu mult inainte. Iar chestia cu gandacii care au distrus copacii in Canada e o minciuna.
  Faptul ca articolul are mai mult de 5 paragrafe ma face sa cred ca e vorba de altceva.
 • +4 (4 voturi)    
  Si noi ce sa înțelegem? (Joi, 17 iunie 2021, 14:11)

  Setalcott [utilizator]

  Unul zice ca e pandemia, unul zice ca e lockdownul, unul zice ca e frigul, unul zice ca sunt gandacii parazitari, unul zice ca e specula.
  • +4 (4 voturi)    
   Sa intelegi ca esti victima (Joi, 17 iunie 2021, 15:12)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Tu vei ramane fara bani in timp ce altii fac obraznicii pentru a te jumuli mai bine.
  • +5 (9 voturi)    
   Punctul convergent (Joi, 17 iunie 2021, 16:22)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Punctul convergent este ca industria imobiliara vrea sa iti ia mai multi bani! Doar ca nu au stabilit intre ei ce set de minciuni sa foloseasca, astfel au aparut unii mai zelosi care au bagat inclusiv niste gandaci in ecuatie!
   Hai frate ca in carantina au lucrat nestingheriti! Nu cred ca se punea problema de infectare pe santier la o structura de rezistenta la etajul 10 unde te sparge vantul! Sau intr-un combinat metalurgic sau de ciment, caramida, etc... nu cred ca stateau muncitorii ingramaditi ca la munca la banda! Drumurile au fost libere, iar tirurile le dominau! Investitiile publice in infrastructura au mers ca de obicei, poate chiar si mai bine, deci nevoie de materiale si acolo... In fond vorbim doar de lacomie!
 • +14 (16 voturi)    
  foame in imobiliare (Joi, 17 iunie 2021, 14:21)

  mandalau [utilizator]

  E foame mare la dezvoltatori?
  Nu mai sunt clienti?
  Pai de unde sa mai fie?

  -cei care au putut s-au inhamat deja la 30 de ani de credite.
  -natalitatea a tot scazut in ultimii 30-40 de ani
  -multi tineri pleaca din tara
  -multe familii au cate un singur copil/nepot ce se trezeste cu cate 1-2 apartamente in plus mostenire asa ca apar din ce in ce mai multe alternative pe piata.
  -din cand in cand mai gasiti cate un "special" care nu are ce face cu pensia si cumpara aiurea apartamente dar si astia s-au prins ca nu au ce face cu ele.
 • +1 (5 voturi)    
  Da de inflatie nimic? (Joi, 17 iunie 2021, 22:16)

  GuiltySpark [utilizator]

  Cand 40% dintre dolarii care au fost printati vreodata au aparut in 2020, cred ca este destul de important. Cu alte cuvinte, the printer goes brrr
  • -1 (3 voturi)    
   Da tu cine esti? (Vineri, 18 iunie 2021, 1:44)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui GuiltySpark

   De fiecare data, apare cate unul ca tine, de nicaieri, pe care nu l-ai vazut comentand, si arunca un numar aiurea fara nici o sursa citata!
   Dar daca e vorba de aruncat cu noroi in lumea civilizata, occidentala, binenteles ca se gasesc o puzderie de troli rusi sa arunce fiecare o minciuna! Ca in al doilea razboi mondial... adusi din catune de la coada vacii sa astepte la rand sa moara cu pusca in mana, dupa care sa i-o ia urmatorul! Multi sa fie!
   Dar stii ce? Nu suntem prosti cum ne credeti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by