Meteorologii au emis joi două noi avertizări de ploi torențiale și vijelii. Prima va intra în vigoare la ora 12.00 și va viza 15 județe din țară, iar cea de a doua vizează alte șase județe și va fi în vigoare până vineri la prânz.

Ploaie si furtuna pe DN1Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Prima avertizare cod galben va fi în vigoare vineri, în intervalul 12.00 - 21.00, și vizează județele: Arad, Timiș, Caraș-Severin, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Covasna, Vâlcea, Argeș, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de joi (17 iunie) în Oltenia, vestul Munteniei, Banat, jumătatea de sud a Crișanei și a Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii spun că astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în sud-estul teritoriului.

Cea de a doua avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ va fi în vigoare de joi de la ora 21.00 până vineri, la ora 12.00 și vizează județele Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

În intervalul menționat, în Dobrogea, estul Munteniei și în sud-estul Moldovei vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și pe alocuri descărcări electrice. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.