Bucureştiul este pe locul 263 din 323 de oraşe europene în ceea ce priveşte calitatea aerului, relevă un clasament publicat joi de Agenţia Europeană de Mediu. Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa.

Tampere, FinlandaFoto: Hotnews
  • ”Politicile de reducere a poluării au dus la îmbunătăţirea calităţii aerului în Europa de-a lungul ultimilor 30 de ani. Totuşi, în unele oraşe europene poluarea încă prezintă riscuri pentru sănătate”, spune, într-un comunicat de presă, Agenţia Europeană de Mediu.

Aceasta invită cititorii să vadă care a fost calitatea aerului în oraşul lor în ultimii doi ani şi să o compare cu cea din alte oraşe din Europa.

În clasament, oraşele sunt ordonate de la cele cu aerul cel mai curat, la cele mai poluate. Criteriul este poluarea cu particule în suspensie.

Pe primele locuri în top se situează Umea (Suedia), Tampere (Finlanda), Funchal (Portugalia), Talinn (Estonia), Bergen (Norvegia), Uppsala (Suedia), Narva (Estonia) și Salamanca (Spania), scrie News.ro.

Pe ultimele poziţii sunt oraşele Vicenza (Italia), Slavonsky Brod (Croaţia), Cremona (Italia) şi Nowy Sacz (Polonia).

Bucureştiul, pe locul 263 din 323 de oraşe europene

Clasamentul include și date din Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Botoşani.

Cel mai bine plasat, între orașele României, este Botoşani, unde calitatea aerului este considerată moderată, oraşul fiind plasat pe locul 223 din 323 de oraşe.

Bucureştiul este pe locul 263 - indicatorul referitor la particulele în suspensie fiind 16,4, în condiţiile în care oraşul de pe prima poziţie din clasament are 3,7. Timişoara este pe locul 267, iar Braşovul este pe locul 273, toate trei considerate cu o calitate slabă a aerului.

Lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din 323 de oraşe din Europa. Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului, în timp ce 123 au avut o poluare moderată şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă.